Off britanskih antikapitalistov

Aktualno-politična novica
12. 6. 2013 - 14.00
 / OFF

Strokovnjaki Unesca so obiskali malijsko mesto Timbuktu, da bi preučili, kakšno škodo so na bogati kulturni dediščini mesta povzročili islamisti, ki so imeli do začetka letošnjega leta mesto v svojih rokah. Škoda je precej hujša, kot je bilo razvidno iz prvotnih poročil, saj je uničenih 14 mavzolejev, za večno pa je izgubljenih tudi več kot 4000 rokopisov, ki izhajajo iz obdobja med 13. in 17. stoletjem, ko je bil Timbuktu center islamskih učenjakov in učenosti. Pri Unescu tudi opozarjajo, da je bilo veliko rokopisov prenesenih v prestolnico Bamako, kjer pa za njih ni ustrezno poskrbljeno, saj zavoljo ohranitve potrebujejo posebne pogoje.

 

Iz tekme za položaj novega iranskega predsednika je izstopil Mohammad Reza Aref, reformistični kandidat in eden od sedmih, ki se borijo za zmago na prihajajočih petkovih volitvah. Poteza Arefa je vidna predvsem kot taktična pomoč še enemu zmernemu kandidatu, Hassanu Rowhaniju, ki mu v javnomnenjskih raziskavah kaže bistveno bolje in ima proti konzervativnim kandidatom možnost le, če se glasovi zmernežev ne razdelijo med več kandidatov. Vsi izmed preostalih kandidatov so popolnoma zvesti Ajatoli Hameneiu, kar gre najbrž delno pripisati tudi pragmatizmu, saj sta reformistična kandidata, ki sta se za predsedniško mesto potegovala pred tremi leti, še vedno v hišnem priporu, ker naj bi po razglasitvi domnevno ponarejenih rezultatov spodbujala nasilje.

 

Britanska policija je v okviru priprav na prihajajoči vrh skupine G8 s pomočjo več kot sto policistov v polni bojni opremi izpraznila skvot, ki je protestnikom služil kot štab za načrtovanje akcij ob prihajajočem srečanju najmočnejše osmerice na svetu. Več kot dvesto aktivistov, ki so zasedali opuščeno stavbo v londonski četrti Soho, je ob boku vrha G8, ki se bo odvil v začetku prihodnjega tedna v severnoirskem Belfastu, pripravljalo več akcij in protestov, usmerjenih proti bankam, naložbenim skladom in naftnim družbam. Kljub več kot petdesetim aretiranim so aktivisti kasneje uspešno izvedli prvi dogodek v obliki pohoda po londonskih ulicah, Karneval proti kapitalizmu.

 

Skoraj 400 avstrijskih vojakov je začelo umik z Golanske planote, potem ko se je konflikt v Siriji prelil čez njene meje in so spopadi dosegli tudi območje premirja. Avstrijske sile tako imenovano tampon cono med Izraelom in Sirijo v okviru misije Združenih narodov nadzorujejo že skoraj štiri desetletja. Demilitarizacijo območja, ki velja že od konca vojne med Izraelom in Sirijo leta 1973, je prekinila sirska vojska, ki je na območje poslala tanke. V Izraelu se bojijo predvsem, da bo ob morebitni dodatni zaostritvi odnosov v regiji Golanska planota uporabljena kot izstrelišče za sirske napade na njihovo državo. Bojijo pa se očitno tudi avstrijski mirovniki, prvih 70 bo na Dunaju že danes popoldne.

 

Grška vlada je v splošni varčevalni mrzlici brez javne razprave in uradnega obvestila zaposlenim ukinila državno radiotelevizijo ERT. Na cesti bo tako čez noč ostalo več kot 2500 zaposlenih, vendar pa naj bi bil to le začasen ukrep, saj naj bi država podjetje preoblikovala in v novi, bolj vitki in zasebni ustanovi zaposlila približno tisoč pravkar odpuščenih novinarjev. Množično odpuščanje je del izpolnjevanja navodil zloglasne trojke, ki je Grčiji naložila odpuščanje 15.000 javnih uslužbencev v zameno za odobritev zadolževanja. Samovoljna poteza vlade je sprožila zgražanje med grškimi novinarji, ki so danes zjutraj začeli dvodnevno stavko, pred sedežem ukinjene televizijske hiše pa se je že zvečer zbralo več tisoč protestnikov. Odpuščeni novinarji se ne dajo, program še naprej oddajajo prek interneta.

 

Venezuelska volilna komisija je po natančnem pregledu več milijonov glasov potrdila tesno zmago Nicolasa Madura na predsedniških volitvah, ki so se odvile v začetku marca. Revizijo je zahteval Madurov protikandidat Henrique Capriles, saj je bil zaradi le poldruge odstotne točke razlike med kandidatoma, kar nanese približno 200.000 glasov, prepričan, da so rezultati ponarejeni v korist Madura, ki se je zavezal, da bo nadaljeval socialistično revolucijo, ki jo je začel preminuli predsednik Hugo Chavez. Kljub spodbijanju rezultatov je sicer Maduro kot predsednik zaprisegel že sredi aprila.

 

Protesti in spopadi s policijo pa se že trinajsti dan nadaljujejo v Carigradu. Napetost stopnjuje turški premier Recep Tayyip Erdogan, ki vse bolj poudarja, da protestov ne tolerira, na terenu pa mu pomaga več sto zagretih in dobro opremljenih policistov, ki jim je ponoči za nekaj časa uspelo izprazniti trg Taksim. V Carigrad smo poklicali aktivistko Gizem Aksoy, ki opisuje dogajanje včeraj zvečer, ko je bilo še posebej nasilno.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Iz Turčije prihajajo tudi novice o zaprtju trga Taksim, zato smo Gezim vprašali, ali se bodo protesti kljub vse večjemu nasilju nadaljevali in kakšna je trenutno situacija v Carigradu.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Gorska reševalna zveza Slovenije je pripravila tiskovno konferenco, na kateri so predstavili svoje delo v preteklem letu, vrste reševalnih akcij in nasvete za prihajajočo poletno sezono v gorah. Za več informacij smo poklicali Janija Beleta z Gorske reševalne zveze.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.