13. 11. 2013 – 14.00

Off elektronske cigarete

Audio file

Dosežena je bila nova zmaga za pravice gejev v Združenih državah Amerike, natančneje na Havajih. Sprejet je bil namreč sklep zakona, ki omogoča istospolne poroke. Senat Havajev je sprejel sklep z devetnajstimi glasovi za, in štirimi proti. Podporo novosprejetemu zakonu pa je izrazil tudi ameriški predsednik Barack Obama, ki trdi, da je prizadevanje za enakost in svobodo pomembnega pomena za ameriški narod. Predsednik Združenih držav še poudarja, da je bil od nekdaj ponosen, da se je rodil na Havajih, današnja odločitev senata pa mu je to ponosno držo še bolj okrepila.

Svojo držo pa hočejo okrepiti afganistanski kmetje. Gojenje maka za proizvodnjo opija je letos v Afganistanu rekordno, saj se želijo kmetje finančno zavarovati pred negotovo usodo ob odhodu sil Nata iz države prihodnje leto. Tako v poročilu opozarjajo Združeni narodi. Izvršni direktor urada Združenih narodov, ki omenjene dejavnosti spremlja, Jurij Fedotov je poudaril, da pomeni to grožnjo za zdravje, stabilnost in razvoj Afganistana, pa tudi širše in da je potreben enoten in obsežen odgovor na problem drog. Napori proti mamilom morajo biti sestavni del varnosti, razvoja in gradnje institucij, je poudaril. Mak gojijo na 209.000 hektarjih površin - lani so ga gojili na 154.000 hektarjih. To je več kot leta 2007, ko so zabeležili gojenje maka na rekordni površini 193.000 hektarjev. Fedotov sicer prihaja iz države, ki je pred desetletji dosledno uničila namakalni sistem, zaradi česar kmetovalcem ne preostane drugega kot, da gojijo rastlino z nizko potrebo po vodi.

V urbanih okoljih, ki niso neposredno povezana s pridelavo maka, ampak bolj z gentrifikacijo, pa so vedno bolj glasni zagovorniki elektronskih cigaret. Na konferenci v Londonu so tako poudarili, da bi elektronske cigarete lahko rešile življenja več milijonov kadilcev. Gre za lobi, ki je za uporabo užitkov, ki jih daje tobak, a samo preko elektronske variante. Pri tem se seveda ne morejo izogniti paradoksu, ki se glasi: užitek, ki ga sproža tobak, je dober, slabo pa je, da škoduje zdravju. Uporaba elektronskih cigaret se je v zadnjem času precej razširila. Prodaja se je v Evropi v minulih štirih letih podvojila in po ocenah je trenutno v Evropi sedem milijonov uporabnikov elektronskih cigaret. Za človeka pa je še vedno najbolj priročna dobra stara prava cigareta, z elektronsko pa se naj ukvarjajo roboti, ki jim je onemogočeno uživati tobak po stari poti.

Kolumbijska vlada je dejala, da je razkrila plan uporniške skupine FARC, ki naj bi skušala ubiti nekdanjega predsednika Alvara Uribeja. Zaradi tega je po besedah obrambnega ministra Juana Carlosa Pinzona varnost bivšega predsednika poostrena. Za časa Uribejevega predsedovanja med letoma 2002 in 2010 je kolumbijska vojska FARC-u povzročila veliko škodo, kar je tudi eden od motivov, da ga likvidirajo. Mirovna pogodba, o kateri so se začeli meniti lani v Havani, ni prinesla vidnega napredka, zato premirja še ni na vidiku. Zaenkrat je dosežen delni dogovor o zemljiški reformi in uradni politični participaciji FARC-a, medtem ko sporazuma o razorožitvi, trgovanju z drogami in pravicah žrtev konflikta še ni bilo.

Ukrajinski parlament je končal izredno zasedanje, brez da bi glasoval o dovoljenju nekdanji premierki Juliji Timošenko za zdravljenje v Nemčiji, saj delovni skupini ni uspelo oblikovati ustreznega zakona. To oddaljuje možnost, da bi Ukrajina konec meseca z Evropsko unijo sklenila pridružitvi sporazum, saj je pogoj izpustitev Timošenkove. Evropska odposlanca, bivši poljski predsednik Aleksander Kwasniewski in bivši predsednik Evropskega parlamenta Pat Cox, ki sta bila navzoča na zasedanju parlamenta, naj bi v četrtek Evropski uniji predstavila končno poročilo pred vrhom vzhodnoevropskega partnerstva v Vilni 28. in 29. novembra, ko naj bi Ukrajina z Evropsko unijo podpisala pridružitveni sporazum.

V Trstu je bil podan predlog italijanskega šolskega ministrstva o ukinitvi deželnega šolskega urada v deželi Furlaniji Julijski Krajini, oziroma o premestitvi šolskega urada v Benetke. O posledicah premestitve urada v prispevku nadaljuje pokrajinski tajnik Slovenske skupnosti za Tržaško Peter Močnik.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Državni zbor nadaljuje izredno sejo z obravnavo predloga o davku na nepremičnine. Predlog obdavčitve je vzbudil mnoga nestrinjanja, pred parlamentom pa se je zbrala manjša množica protestnikov. Govorili smo z predsednikom sindikata kmetov Slovenije Romanom Žvegličem, ki je povedal, zakaj se mu predlagani zakon za kmetovalce ne zdi pravičen:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 Off sta pripravila Žiga in Urh.

 

 

 

 



 

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.