12. 12. 2013 – 14.00

Off energetskega holdinga

Audio file

Rusko vrhovno sodišče je odredilo ponovno preučitev sodbe proti dvema članicama punkovske skupine Pussy Riot, ki zaradi tako imenovanega huliganstva prestajata dvoletno zaporno kazen. Med drugim je ugotovilo, da jima niso dokazali obtožb verskega sovraštva, poleg tega pa niso upoštevali njunega statusa mladih mater z mladoletnimi otroki. Moskovsko sodišče ju je spoznalo za krivi huliganstva, motiviranega z verskim sovraštvom, zaradi performansa proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu v cerkvi v Moskvi. A kot je ugotovilo vrhovno sodišče, pri tem v razsodbi ni postreglo z nikakršnimi dokazi, da je Tolokonikovo in Aljohino pri tem vodilo sovraštvo do katerekoli družbene skupine. Poleg tega tudi ni upoštevalo olajševalnih okoliščin - dejstva, da je sin Aljohine star le šest let, hčerka Tolokonikove pa pet.

Bolgarska vlada je dala dovoljenje bolgarskemu energetskemu holdingu, da prične s pogovori z japonsko firmo Toshiba o prenovitvi nuklearne elektrarne Kozloduj. Slednja ima sedaj dva sovjetska reaktorja z močjo 1.000 megavatov. Bolgarija namerava zgraditi še en reaktor z močjo 1.200 megavatov, ki naj bi ga pomagala spraviti v pogon ameriška firma Westinghouse, ki je sicer podružnica Toshibe. Bolgarski minister za energetiko Dragomir Stonjev pravi, da je omenjena ameriška korporacija zadosti tehnološko izpopolnjena, da napravi nov reaktor.

Zunanji dolg Makedonije je dosegel številko 5,6 milijarde evrov, v zadnjem polletju pa se je povečal za pol milijarde. Po besedah guvernerja Narodne banke Dimitra Bogova se je dolg povečal za 15 odstotkov in je v višini 34,5 odstotka bruto družbenega proizvoda. Sicer se velike upe polaga v makedonski izvoz. Medtem pa so makedonski podjetniki dejali, da banke raje posojajo denar državi kot podjetnikom. Menijo tudi, da imajo banke prestroge kriterije pri posojanju denarja.

Hrvaška vlada je na redni seji potrdila predlog zakona o partnerski skupnosti, s katerim namerava urediti položaj homoseksualcev v hrvaški družbi. Čeprav levosredinska vlada premierja Zorana Milanovića zatrjuje, da predlog zakona odpravlja ovire za enakopravni položaj homoseksualcev, pa predlagane rešitve na področju homoseksualne skupnosti ne prinašajo veliko novega in ne širijo njenih pravic. Institucija zakonske zveze tako še vedno ostaja omejena na skupnost heteroseksualnih oseb, medtem ko bo homoseksualni par po novem lahko sklenili tako imenovano življenjsko partnerstvo. Ta bo po besedah resornega ministra za upravo Arsena Bauka homoseksualcem omogočala premoženjske in nasledstvene pravice. Predlog zakona sicer ne predvideva možnosti posvojitve otrok.

Najvišje sodišče v Avstraliji je razveljavilo zakon, ki je v prestolnici Canberra dovoljeval poroke istospolnih partnerjev. Zakon je oktobra sprejel pokrajinski parlament v Canberri, a kot je odločilo sodišče, mora o morebitni odobritvi istospolnih porok odločati zvezni parlament. Pritožbo na zakon je na avstralsko vrhovno sodišče vložila zvezna vlada. Sodišče je soglasno odločilo v njen prid, češ da ima po ustavni ureditvi zadnjo besedo glede zakonodaje o sklepanju zakonskih zvez, tudi tega, ali je to mogoče tudi za istospolne pare, zvezni parlament. Ustava sicer določa, da je zvezna zakonodaja nad zakoni, sprejetimi na ravni zveznih držav ali ozemelj. Avstralski zakon o zakonski zvezi sega v leto 1961, leta 2004 pa ga je vlada pod vodstvom premierja Johna Howarda dopolnila z določilom, da je sklepanje tovrstne zveze mogoče le med moškim in žensko. Lani je avstralski zvezni parlament glasoval proti zakonu o legalizaciji istospolnih porok. Odločitev vrhovnega sodišča, ki v Avstraliji predstavlja najvišjo prizivno instanco, pomeni, da bo 27 zakonskih zvez, ki so jih doslej sklenili istospolni pari na območju Canberre in njene bližnje okolice, razveljavljenih kot neustavnih.

Nekdanji tajski premier Abhisit Vejjajiva je obtožen umora v zvezi z vojaškim zatrtjem množičnih protestov pred tremi leti, je sporočilo tožilstvo. To se je odločilo za ukrepanje proti njemu, medtem ko protestniki, tudi s podporo Abhisitove opozicijske stranke, v Bangkoku zahtevajo odstop vlade premierke Yingluck Shinawatra. V času Abhisitovega vodenja vlade je bilo leta 2010 v spopadih med protestniki, naklonjenimi nekdanjemu voditelju Thaksinu Shinawatri, in varnostnimi silami ubitih več kot 90 ljudi. Varnostne sile so na protestnike streljale s pravimi naboji. Tožilstvo Abhisita in njegovega nekdanjega namestnika Suthepa Thaugsubana obtožuje izdajanja ukazov, ki so vodili v umore in poskuse umorov s strani varnostnih sil.

Po predlogu programa Jamstvo za mlade, o katerem se danes izteka javna razprava, bodo mladim do 29. leta v štirih mesecih po prijavi med brezposelne ponudili zaposlitev, usposabljanje ali izobraževanje. Skupno bo za ukrepe v letih 2014 in 2015 namenjenih več kot 153 milijonov evrov. Mladinske organizacije želijo program s svojimi predlogi izboljšati. O programu, ki je v javni razpravi od 28. novembra, smo spregovorili s Teo Jarc, predsednico Mladinskega sveta Slovenije:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

 

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.