26. 11. 2013 – 14.00

Off eskimov in morskih živali

Audio file

Svetovna znanstvena organizacija ugotavlja, da se je od začetka ekonomskega zloma leta 2008 in kasnejših rigoroznih varčevalnih ukrepov v Grčiji število okuženih z virusom HIV močno povečalo. V zadnjem poročilu organizacije, kjer med drugim analizirajo razmerje med zdravjem in socialnim položajem, predvidevajo, da si je polovica novih okuženih s HIV sama v telo vnesla virus. Razlog temu je jasen. Poleg tega, da dobijo 700 evrov socialne pomoči, pridejo prej tudi do programov zdravljenja z nadomestki za droge. Odgovor trojke na to prakso si z lahkoto predstavljamo: „Vzemite jim socialno pomoč.“

Avstralija je poklicala na pogovor kitajskega veleposlanika in mu izrazila nasprotovanje razglasitvi območja zračne obrambe nad Vzhodnokitajskim morjem. Zunanja ministrica Julie Bishop je poudarila, da sta čas in način, na katera je Kitajska razglasila to območje, neprimerna v luči napetosti v regiji. Bishopova je dodala, da je Avstralija izrazila jasno nasprotovanje enostranskim dejanjem, ki spreminjajo status quo v Vzhodnokitajskem morju. Kitajska razglasitev območja zračne obrambe nad dobršnim delom Vzhodnokitajskega morja je še dodatno zaostrila napetosti v regiji. Japonska je zaradi tega poklicala na pogovor kitajskega veleposlanika v Tokiu, nato pa je še Kitajska poklicala na pogovor japonskega veleposlanika v Pekingu. Združene države Amerike in Japonska sta sporočili, da ne bosta spoštovali kitajske odločitve. Peking je v soboto sporočil, da bo od vseh letal, ki bodo letela nad območjem, zahteval, da ubogajo njegove ukaze.

Tajski opozicijski protestniki, ki zahtevajo odstop vlade, so obkolili še nekaj ministrstev v Bangkoku. Premierka Yingluck Shinawatra, ki jo čaka glasovanje o nezaupnici v parlamentu, je dejala, da oblasti proti protestnikom ne bodo uporabile nasilja. Gre za sestro odstavljenega premiera Thaksina Shinawatre, ki je bil obsojen dejanj korupcije. Protestniki menijo, da je Thaksin še vedno vodja v senci in da kontrolira vladajočo stranko Pheu Thai. Protestniki so v ponedeljek zasedli finančno in zunanje ministrstvo, danes pa so obkolili še ministrstva za notranje zadeve, kmetijstvo, promet ter za šport in turizem. Uslužbencem so ukazali, naj zapustijo prostore ministrstev. Najnovejše proteste so sprožili načrti stranke Pheu Thai o amnestiji, ki bi omogočila vrnitev Thaksina Shinawatre iz izgnanstva v tujini. Nezadovoljstvo ni pojenjalo niti po tem, ko je senat 11. novembra zavrnil zakon o pomilostitvi.

V Glasgowu je škotski premier Alex Salmond javnosti predstavil tako imenovano „Belo knjigo“; dokument s 670 stranmi, ki jih zapolnjuje natančen opis funkcioniranja bodoče, potencialno neodvisne, Škotske. Bela knjiga vsebuje podrobnosti glede nove škotske valute, davčne strukture, socialne zakone in vse drugo potrebno. Referendumu, ki se ima zgoditi 18. septembra prihodnje leto, močno nasprotuje britanska vlada. David Cameron in ostali želijo nadaljevati 300-letno skupno politično sobivanje z državo, ki ima bogate rezerve nafte, zemeljskega plina ter viskija.

Svetovna trgovinska organizacija, ki poveljuje in vzpodbuja trgovanje med 194 državami na svetu, je prvič v svoji zgodovini podprla politično prepoved trgovanja z izdelkom, ki neposredno vpliva na dobrobit neke živali. Evropska unija je sicer v letu 2009 uvedla popolno prepoved vseh izdelkov iz krzna tjulnjev, ki ga pridobivajo s pobijanjem omenjenih morskih živali. Predvsem najmlajših, katerih krzno je najbolj vredno in tudi zaželeno. Embargo je izvzet za Inuite in za kanadske aboridžine. Več o pomenu podpore embargu s strani Svetovne trgovinske organizacije smo spregovorili s Cedricom Cabannom iz organizacije European Animal Welfare Platform:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Borba proti izkoriščanju tjulnjev v trgovske namene traja, kot rečeno, že lep čas. Njeno sosledje opiše Cedrick Cabann:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Alfasamec Demokratične stranke upokojencev Slovenije Karl Erjavec pred imenovanjem novih ministrov pričakuje novo koalicijsko pogodbo do leta 2015 in tudi rekonstrukcijo vlade, v kateri naj bo tudi predsednik Socialnih demokratov Igor Lukšič. Opozoril je tudi, da zdravstvena reforma ne bo mogoča, dokler ne razčistijo z zdravstveno mafijo oziroma odstranijo zdravstvenih baronov, ki imajo vplive tudi v koaliciji. To se seveda navezuje na odstop ministra za zdravje iz vrst Desusa Tomaža Gantarja.

Slovensko etnološko in antropološko združenje Kula in Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani pripravljata Simpozij o antropologiji drog V spomin na Anžeta Tavčarja. Simpozij se začenja ob 16.30 na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, več o njem pa nam je povedal Rajko Muršič:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Off so pripravili Urh, Marko in Gregor. 

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.