28. 8. 2013 – 14.00

OFF fobij

Audio file

Ameriški časnik The New York Times in družbeno omrežje Twitter sta bila minulo noč tarči več hekerskih napadov. Odgovornost za napade je prevzela Sirska elektronska armada, ki je povezana z režimom sirskega predsednika Bašarja al Asada. Spletna stran ameriškega časnika je bila nedosegljiva nekaj ur ponoči. Hekerska skupina se je o napadih pohvalila kar na svojem računu na Twitterju. "Mediji so nedosegljivi," so zapisali na @Official_SEA16. "Twitter, ste pripravljeni?" Dober cinizem. Čeprav se ta nadaljuje naprej, saj zaenkrat sicer ni jasno, ali za napadi dejansko stojijo sirski hekerji, vendar pa ti sovpadajo z ameriškimi pripravami na morebitni vojaški poseg v Siriji. Hekerska skupina na lastni spletni strani sicer piše, da želi sirske Arabce zavarovati pred zavajanjem arabskih in zahodnih medijev.

Ameriški podpredsednik Joseph Biden je v torek izjavil, da ni nobenega dvoma, da je za pokol s kemičnim orožjem 21. avgusta v predmestju Damaska odgovorna vlada sirskega predsednika Bašarja al Asada. Predsednik Barack Obama ni rekel še ničesar, v torek pa je nadaljeval posvetovanja z zavezniki. Biden je bil v torek doslej najvišji predstavnik administracije, ki je za napad, v katerem naj bi umrlo 355 ljudi, naravnost obtožil Asadov režim. Državni sekretar John Kerry je v ponedeljek dejal, da obstaja le malo dvoma v to, da bi bil za napad odgovoren kdo drug kot režim. ZDA se z nekaterimi zavezniškimi državami pripravljajo na omejen vojaški poseg, ki ne bo namenjen zamenjavi režima ali pomoči upornikom, ampak le kaznovanju zaradi uporabe kemičnega orožja.

Nobenega dvoma ni, da ZDA pred napadom ne bodo šle v Varnostni svet ZN po zeleno luč, saj bi to Asadova zaveznica Rusija blokirala. Vendar pa Rusija ne more preprečiti napada, če se Washington zanj odloči. Zunanji minister Sergej Lavrov lahko le opozarja pred katastrofalnimi posledicami in pravi, da napad ne bo končal državljanske vojne, ampak bo položaj le poslabšal, kot se je to zgodilo v primerih zahodnega posredovanja v Iraku ali Libiji.

Ameriški obrambni minister Chuck Hagel je med obiskom v Bruneju zagotovil, da so ameriške sile pripravljene na vojaško akcijo, ko bo to ukazal Obama, in imajo v vzhodnem Sredozemlju štiri raketne rušilce. "Francija je pripravljena kaznovati tiste, ki so sprejeli grozljivo odločitev za plinski napad na nedolžne," je v Parizu povedal francoski predsednik Francois Hollande. Napad brez odobritve Varnostnega sveta Združenih narodov bo pravno dvomljiv, kljub trditvam tiskovnega predstavnika Bele hiše Jayja Carneyja, da je uporaba kemičnega orožja v Siriji ogrozila nacionalno varnost Združenih držav Amerike. Kemičnega napada za zdaj še niso potrdili niti preiskovalci Združenih narodov pod vodstvom švedskega znanstvenika Åkeja Sellstroema, ki so jih v ponedeljek napadli ostrostrelci, v torek pa so zaradi pomanjkanja varnosti nadaljevanje preiskave odložili na danes.

Guverner ameriške zvezne države Kalifornije Jerry Brown je predlagal 315 milijonov dolarjev vreden načrt, s katerim bi rešili tako imenovan problem prenapolnjenih zaporov. Še bolj so polni od Gulaga. Višek zapornikov bodo poslali v zasebne zapore v državi in zunaj nje. Obenem naj bi izpraznili lokalne zapore, kjer so ljudje zaprti za krajši čas oziroma dokler jim ni izrečena sodba. Kalifornija ima že vrsto let težave s prevelikim številom zapornikov in premajhnim prostorom zanje. Ker država problema doslej ni bila sposobna rešiti, so ji zvezna sodišča ukazala, da zapore enostavno izprazni. Prenatrpanost so zvezna sodišča izenačila z okrutno in neobičajno kaznijo, ki je po ustavi prepovedana.

Ruska policija je v sanktpeterburški galeriji Muzej moči zasegla tri slike, ki so upodabljale politike v kočljivih položajih - Vladimirja Putina in Dmitryja Medvedeva, oblečena v negližeje, medtem ko prvi drugemu češe lase, podžupana Sankt Peterburga Vitalija Mironova, ogrnjenega v mavričasto zastavo gibanja za pravice istospolnih in vodjo ruske pravoslavne cerkve s potetoviranim prsnim košem. Policija je poleg zaseženih slik galeriji prepovedala nadaljnje delovanje, obenem pa po besedah lastnika Aleksandra Donskoya zasegla denarna sredstva. Policija je ob zasegu del izjavila, da je galerija kršila, navajamo, „nedoločene zakone“.

Homofobnim ruskim oblastem, ki so nedavno sprejele zakon proti širjenju tako imenovane „istospolne propagande“, tesno sledi srbska pravoslavna cerkev. Ta je v črnogorskem Kotorju zaprla vrata dveh cerkva – Sv. Nikole in Sv. Luke, medtem ko je v luki pristala križarka z nekaj tisoč istospolno usmerjenimi osebami. Na vratih cerkva je visel zapis: „Hitno zatvoreno između 13 i 17 sati.“

Tudi v Keniji je v javnosti završalo nerazumevanje, ko je na dan prišla odločitev dveh možakarjev, zaljubljenih v eno žensko. Silvester Mwendwa in Elijah Kimani sta podpisala sporazum, v katerem sta se zedinila, navajamo: "Dogovorila sva se, da si od danes ne bova grozila ali gojila ljubosumnih čustev drug do drugega zaradi najine žene Joyce Wambui, ki pravi, da se ni pripravljena odreči nobenemu od naju," konec navedka. Poligamija je v Keniji dovoljena Muslimanom, medtem ko naj poliandrija ne bi bila prisotna, dasiravno zakonsko eksplicitno ni prepovedana. Po besedah pravnikov bo trojka morala dokazati, da je v njihovem okolju poliandrija del življenjskih običajev, sicer zveza pravno ne bo vzdržala. Lokalec pa: „za kaj takega v Keniji še nismo slišali. To je neotesano in ni v skladu niti s tradicijo niti Biblijo, kaj šele svetimi knjigami, vključujoč Koran.“

V Šmartnem se začenja festival Sanje v Medani in Šmartno, pravljična vas. Dogajanje bo uvedlo odprtje razstave ilustracij Butalci Ane Razpotnik Donati, ki mu bodo sledile štiri lutkovne predstave - Strigalica Braneta Solceta, Balon Velikon Andreja Rozmana Roze, Močeradek gre čez cesto in Male nočne zgodbe Matije Solceta. Več o samem festivalu nam je povedala Tjaša Koprivec:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje

 

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.