Off konca Occupy kampa v Frankfurtu

Aktualno-politična novica
7. 8. 2012 - 14.00
 / OFF

Ameriška vlada je Sirski podporni skupini izdala dovoljenje za začetek zbiranja denarnih sredstev, namenjenih sirski opoziciji. Sirska podporna skupina, ki ima svoj sedež v Washingtonu, je tesno povezana s sirskimi uporniškimi silami. Z zbranimi sredstvi bodo upornike lahko oskrbovali s finančnimi, komunikacijskimi in logističnimi storitvami, do katerih uporniki zaradi sankcij, uperjenih proti Siriji, sicer ne bi imeli dostopa. Dovoljenje ne vključuje neposredne nabave orožja. Sirska podporna skupina med drugim tudi aktivno lobira za intervencijo v Siriji pod vodstvom Združenih držav, a administracija predsednika Obame opozicije še vedno ne želi podpreti z orožjem. Sirske upornike materialno podpira tudi Velika Britanija, saj jih oskrbuje s satelitskimi telefoni, poleg tega pa opozicijske voditelje uči tehnik pogajanja in komunikacije s sirskim ljudstvom.

Medtem je Savdska Arabija za namestitev sirijskih beguncev namenila 3,7 milijona dolarjev. S tem denarjem bodo vzpostavili osem zavetišč, ki bodo nudila pomoč 8000 družinam. Poleg humanitarne pomoči pa se Savdska Arabija pripravlja tudi na vojaški fronti. Zamenjala je vodjo savdske obveščevalne agencije s princem Bandarom bin Sultanasom, bivšim savdskim ambasadorjem v Washingtonu, kar naj bi omogočilo boljšo koordinacijo z zahodnimi silami pri podpori sirskih upornikov. Obenem je dvignila stanje pripravljenosti svoje vojske in mobilizirala dele varnostnih sil. Oboje naj bi odražalo savdske priprave na možno posredovanje v Siriji. Obenem se soočajo s težavami na domačih tleh, saj jim ne uspe zatreti od lanskega marca trajajočih šiitskih protestov v mestu Al Qatif v naftno bogati vzhodni regiji države. Protesti so že zahtevali več življenj, a se savdske sile zaenkrat še brzdajo pri uporabi sile.

Indija nadaljuje z uspehi v oboroževalni tekmi. Že v aprilu je vsopila v prestižen klub držav z interkontinentalnimi balističnimi raketami, po najnovejših informacijah pa se bo pridružila še prestižnejšemu klubu držav, ki posedujejo balistične podmornice. Med njimi so Združene države Amerike, Rusija, Kitajska, Francija in Velika Britanija. Indijska podmorniška balistična raketa je sicer še v testni fazi, prav tako kot njihova prva nuklearna podmornica, vendar napovedujejo, da bo začela z operacijami v roku dveh let. Oboroževalna tekma v azijski regiji se torej zaostruje, še posebej v luči vzpostavljanja novih vojaških baz - v primeru Indije na malaški ožini - in premikom 60 odstotkov mornariških sil v azijsko regijo, ki so ga napovedale Združene države Amerike. Prav tako se pojavljajo vedno novi konflikti glede morskih mej med Kitajsko in ostalimi državami v regiji.

Na Filipinih je del muslimanskih upornikov začel napade na 11 mest na jugu države. Po poročilih je za napade odgovorna skupina Bangsamorski islamski borci za svobodo, ki se je odcepila od večje skupine, More islamistične osvobodilne fronte, saj je ta začela mirovna pogajanja z vlado. Pogajanja z Moro islamistično osvobodilno fronto so bila uspešna, vendar je vlada zahtevala, da jim pomaga zatreti Bangsamorske borce za svobodo. Muslimanski upor na jugu Filipinov se je začel v začetku 70. let in je zahteval že 150.000 življenj. Njihov cilj je bil ustanovitev samostojne islamske države na jugu, od česar pa je glavna skupina upornikov odstopila, medtem ko odcepljeni Bangsamorski islamski borci boj nadaljujejo. Muslimanska skupnost je sicer močna le na jugu Filipinov, kjer se za muslimane opredeljuje 20 odstotkov prebivalstva.

Nemško gibanje Occupy je izgubilo svoj najbolj znani kamp pred sedežem Evropske centralne banke v Frankfurtu. Po desetih mesecih okupiranja sta policija in mestno redarstvo odstranila šotore in razgnala protestnike. Glavni razlogi za odstranitev kampa, ki jih je navedlo sodišče, so bile tako imenovane neprimerne higienske razmere, infestacija podgan in število brezdomcev, ki so se naselili v kampu. Protestniki so se na sodniško odločitev sicer pritožili, vendar so bili zavrnjeni. O razlogih in poteku odstranitve smo se pogovarjali z aktivistom nemškega gibanja Occupy:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Kljub odstranitvi kampa in napačni predstavi gibanja v medijih pa ima po besedah aktivista gibanje Occupy še vedno veliko podpore od ljudi, ki se ne strinjajo z obstoječim stanjem:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

V Španiji so obtožili domnevne člane Al Kaide, ki naj bi načrtovali napad iz zraka na nakupovalni center na Gibraltarju. Španska policija je v stanovanju enega izmed osumljencev turške narodnosti v bližini meje z Gibraltarjem našla videoposnetek, ki ga prikazuje med pilotiranjem večjega daljinsko vodenega letala. Osumljenci so nameravali na nakupovalni center odvreči eksploziv, v stanovanju pa naj bi ga bilo dovolj za razstrelitev avtobusa. Gibraltarsko ozemlje sicer spada pod britansko zastavo, napad pa naj bi osumljenci izvedli v času trajanja olimpijskih iger v Londonu.

Avgusta lani je bila v okviru psihiatričnega oddelka Univerzitetnega kliničnega centra Maribor odprta Enota za forenzično psihiatrijo, v kateri obravnavajo paciente z izrečenim ukrepom obveznega psihiatričnega zdravljenja in varstva ter osebe, ki prestajajo zaporno kazen in potrebujejo psihiatrično zdravljenje v bolnišnici. Na Uradu varuha človekovih pravic pa so ugotovili, da Enota deluje s številnimi težavami. Govori Ivan Šelih, namestnik varuhinje človekovih pravic:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Off sta pripravila Petra in Kožuh.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

samo desni kanal dela!:) (že 2 dni)

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness