OFF Kosova in Bosne

Aktualno-politična novica
18. 12. 2013 - 14.00
 / OFF

Aretacija namestnice generalne konzulke Indije v New Yorku Devyani Khobragade je načela odnose med Indijo in Združenimi državami Amerike. V azijski državi se vrstijo pozivi k povračilnim ukrepom. Devyani Khobragade so v Združenih državah aretirali zaradi izkoriščanja gospodinjske pomočnice iz Indije, ki je za svoje delo dobivala manj od dogovorjenega zneska oziroma manj od zajamčene plače v Ameriki. Namestnica konzulke je ob tem obtožena tudi laganja v dokumentaciji za pridobitev delovne vize gospodinjski pomočnici. V javnosti sicer kroži veliko nepotrjenih informacij, med katerimi je za Indijce najhujša ta, da so konzulko v zaporu slekli in jo pretipali.

Vodja južnosudanske opozicije in nekdanji podpredsednik države Riek Machar  je zanikal obtožbe, da je z nasilnimi spopadi, ki so južnosudansko prestolnico Jubo zajeli v nedeljo ponoči, skušal izvesti državni udar. Machar, ki je od ponedeljka na begu, je v intervjuju za BBC odločno zavrnil kakršnokoli povezavo s silovitimi spopadi, ki so Jubo zajeli v noči z nedelje na ponedeljek in v katerih so različne medsebojne vojaške frakcije po navedbah prič uporabile tudi težko orožje. Poskusa vojaškega udara je Macharja, sicer pomembnega člana Sudanskega ljudskega osvobodilnega gibanja, v ponedeljek obtožil južnosudanski predsednik Salva Kiir, ki je Macharja julija odpustil z mesta podpredsednika države zaradi obtožb o netenju medetničnega nasilja v državi. Machar in Sudansko ljudsko osvobodilno gibanje na drugi strani Kiiru ves čas očitata diktatorsko vladanje in ob tem poudarjata, da je nedeljske dogodke izkoristil za dokončen obračun s političnimi nasprotniki.

Spopadi v Južnem Sudnu so se medtem razširili tudi na nekatera druga mesta. Od nedelje naj bi tako v oboroženih obračunih umrlo že več kot 500 ljudi, na temo krize v Južnem Sudanu pa se je na pobudo Združenih držav Amerike sestal tudi Varnostni svet Združenih narodov. ZDA so že pred tem vsemu nenujnemu osebju naročile umik iz države.

Odbor stalnih predstavnikov držav članic pri Evropski uniji je potrdil kompromisni predlog nove evropske tobačne direktive, ki so ga včeraj v trilogu dosegli Evropski parlament, Evropska komisija in litovsko predsedstvo. Predlog nove tobačne direktive, ki je v obtoku sicer že nekaj časa, med drugim predvideva prepoved prodaje cigaret in tobaka z okusi, vpeljavo večjih zdravstvenih opozoril in uvedbo sistema sledljivosti tobačnih izdelkov, z njim pa evropska politika želi zmanjšati privlačnost cigaret in drugih tobačnih izdelkov. Direktivo morata potrditi še Evropski parlament in Svet Evropske unije, potem pa bodo imele države članice na voljo dve leti časa, da jo implementirajo v nacionalno zakonodajo.

Kosovo je napovedalo, da v kolikor Bosna in Hercegovina ne bo spremenila uradnih odnosov do njihovih državljanov, sledijo recipročni ukrepi. To pomeni uvedbo viz za državljane Bosne in Hercegovine, njihov obisk države Kosovo pa ne bo smel biti daljši od 15 dni. Bosna in Hercegovina namreč zahteva za vstop državljanov s Kosova vizo za vstop v državo. Na Kosovu menijo, da je to neustrezna zahteva.

Evropska komisija naj bi predvidoma danes sprejela odločitev o petih slovenskih bankah. Pričakuje se odobritev državne pomoči za Novo Ljubljansko banko in Novo Kreditno banko Maribor, začasna odobritev državne pomoči za Abanko ter dokončna odobritev državnih poroštev za Probanko in Factor banko. To so sicer nepreverjene informacije, ki jih ni želel uradno potrditi nihče. Niti slovenski finančni minister Uroš Čufer, ki je dejal le, da upa, da bodo odločitve znane čim prej. Po evropskih pravilih o državnih pomočeh za banke je pogoj za odobritev načrt prestrukturiranja za vsako banko, ki mora izpolnjevati tri merila, ki so: zagotoviti zmožnost preživetja banke, ustrezno delitev bremen s prispevkom podrejenih upnikov ter ukrepe za preprečitev izkrivljanja konkurence.

Republiški odbor Sindikata upokojencev Slovenije pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije v odprtem pismu odgovorne v zdravstvenem sistemu poziva, naj predlagajo rešitve za sistemsko ureditev zdravstvenega sistema. Sindikat se je z odprtim pismom obrnil tudi na zavarovalnico Vzajemna glede dobičkov iz dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Več o odprtem pismu nam je povedala Francka Ćetković, podpredsednica Sindikata upokojencev pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije.

Izjava se nahaja v oddaji.

Po pred kratkim objavljenimi tako imenovanimi stresnimi tresti slovenskih bank in napovedani skorajšnji dokapitalizaciji le-teh, se je pred zgradbo državnega zbora pojavila skupina protestnikov, ki opozarjajo na velike bančne luknje in na slabo gospodarjenje z bankami v preteklosti, ki je povzročilo velike izgube. Pred stavbo parlamenta proteste spremlja Luka Tetičkovič.

Izjava se nahaja v oddaji.
 

 

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.