OFF lezenja v rit

Aktualno-politična novica
21. 5. 2018 - 15.00
 / OFF

Venezuelski predsednik Maduro je bil ponovno izvoljen. Po podatkih venezuelske volilne komisije je prejel 67,7 odstotka volilnih glasov, medtem ko je kandidat opozicije, Henri Falcon, prejel 21 odstotkov. Falcon je volitve označil za nelegalne, kot argumente pa naštel kupovanje glasov in oviranje dostopa do volišč za volilce opozicijskih strank. Opozicija in uradna volilna komisija se tudi ne strinjata glede volilne udeležbe. Po podatkih volilne komisije se je volitev udeležilo 46 odstotkov volilnih upravičencev, medtem ko glavno opozicijsko zavezništvo MUD trdi, da se je volitev udeležilo manj kot 30 odstotkov.

Svetovna zdravstvena organizacija je v Demokratično republiko Kongo odposlala preizkušano, a še ne licencirano cepivo proti virusu ebole. S cepivom, ki se je izkazalo za učinkovito v testih iz Gvineje izpred nekaj let, želijo preprečiti širjenje virusa do prestolnice Kinšasa. Virus se je namreč v mesecu dni od izbruha  že preselil s podeželja v milijonsko mesto Mbandaka, do sedaj se je okužilo 45 ljudi. Svetovna zdravstvena organizacija je prepričana, da to stanje lahko obvladujejo in da situacije, kljub 25 mrtvim, še ni mogoče označiti za izredno stanje. Organizacija je poslala 5400 od obljubljenih 300 tisoč cepiv, s katerimi bodo cepili zdravstveno osebje, pogrebnike in ljudi, ki so bili v kontaktu z obolelimi. Transport cepiva, sploh skozi džunglo, ogrožajo pogosti izpadi elektrike, saj mora biti cepivo hranjeno na približno 80 stopinj Celzija pod ničlo. Delež k ukrepanju zoper širitev virusa je dodala država z merjenjem temperature prišlekov v pristaniščih.

Paragvaj je sledil potezi Združenih držav Amerike in Gvatemale ter veleposlaništvo v Izraelu preselil iz Tel Aviva v Jeruzalem. Paragvajski predsednik Horacio Cartes je odločitev pred otvoritveno slovesnostjo predstavil kot, citiramo: “preprosto pravilno”. Izraelskega premiera Benjamina Netanjahuja in Cartesa po besedah slednjega veže močno prijateljstvo, prav tako pa ju veže tudi nekdanji vodja urada Netanjahuja, Ari Harov. Ta je po poročanju medijske hiše Walla, domnevno prek svetovalnega podjetja H3 Global, Cartesu svetoval pred in po volitvah leta 2013.

Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif je na srečanju z evropskim komisarjem za energijo in okolje Miguelom Ariasom Cañetom Evropsko unijo pozval, naj poveča investicije v iransko gospodarstvo in tako ohrani pri življenju iranski jedrski sporazum.

Več evropskih korporacij je sicer že izjavilo, da bodo zaustavili ali močno zmanjšale delovanje v Iranu. Francoska energijska korporacija Total je zagrozila, da se bo umaknila iz večmilijardnega razvojnega projekta na naftnih poljih juga Irana, če ne bo prejela zagotovila ameriške vlade, da je ne bodo zadele sankcije. ZDA so po odločitvi predsednika Donalda Trumpa o izstopu iz dogovora uvedle tudi sekundarne sankcije, ki kaznujejo podjetja, ki poslujejo z Iranom. Iranska vlada je predlagala še, da bi Evropska unija iransko nafto plačevala direktno v evrih in v iransko centralno banko. Evropska unija je lani v Iran izvozila za več kot 20 milijard evrov izdelkov, predvsem strojev in drugih proizvodov, povezanih z energijskim sektorjem.

Saudova Arabija bo, po poročanju etiopskih medijev, po uradnem obisku etiopskega premiera Abija Ahmeda Alija izpustila tisoč etiopskih zapornikov, obtoženih različnih prekrškov. Saudova Arabija je lani sicer izgnala štirinajst tisoč Etiopijcev, ki so domnevno v državi živeli nelegalno, poleg tega jih je sedemdeset tisoč odšlo prostovoljno. Saudova Arabija načrtuje izgon še pol milijona Etiopijcev.

Delegaciji Združenih držav Amerike in Kitajske sta dosegli dogovor o prihodnjih trgovskih odnosih, ki veleva, da si medsebojno ne bosta nalagali novih carin do sklenitve končnega dogovora. Dogovorili sta se tudi, da bosta sprejeli ukrepe za bolj enakomerno trgovino med državama. Uvoz ZDA iz Kitajske je lani znašal 430 milijard, izvoz pa 110 milijard evrov. Kitajska vlada je, da bi se ameriški primanjkljaj zmanjšal, privolila v povečanje uvoza ameriških storitev in izdelkov. Agencija Reuters na podlagi anonimnih virov poroča, da je kitajska delegacija obljubila zmanjšanje primanjkljaja za dvesto milijard, kar pa kitajski državni mediji zanikajo.

Bošnjaški član predsedstva Bosne in Hercegovine ter predsednik tamkajšnje Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović je pogrešan od sinoči. Nazadnje je bil viden, ko je z mikrofonom v roki lezel v rit turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana na predvolilnem shodu v Sarajevu. Prisluhnimo.

izjava

Slovenski žagarji, združeni v sekcijo pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, nasprotujejo gradnji največje žage v Sloveniji v strahu, da bi zaradi nje delo izgubile številne manjše žage. Škotski investitor BSW namreč napoveduje graditev žage na Gomilskem v občini Braslovče, ki naj bi po napovedih investitorjev zaposlovala sto sedemdeset delavcev, letno pa razžagala okoli tristo tisoč kubičnih metrov lesa. BSW je tudi vložil prošnjo za državno subvencijo, ki bi jim lahko povrnila do 20 odstotkov stroškov proizvodnje. Član sekcije žagarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, Alojz Selišnik, pojasni, zakaj nasprotujejo graditvi žage na Gomilskem.

izjava

Količina lesa, ki ga letno razžagajo slovenski žagarji, zaradi povečanega izvoza v Italijo in Avstrijo upada. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.