Off nadzora in kontrole

Aktualno-politična novica
5. 11. 2015 - 15.00
 / OFF

Haktivistični kolektiv Anonymous poziva k udeležbi na shodu milijona mask. Nepoučeni se naj torej ne čudijo, če danes na cesti srečajo ljudi z maskami Guya Fawkesa, populariziranimi v filmu V for Vendetta. Manifestacija se bo odvijala v več kot 650-ih mestih po svetu, letos že četrto leto zapored. Maksíma aktivistov ostaja nespremenjena, torej zahteva po ohranitvi svobodnega toka informacij in resen spopad z globalnimi problemi. Največji protest se obeta v Londonu, pohod pa se bo pričel pred ekvadorsko ambasado, kjer je še vedno nastanjen Julian Assange.

Velika Britanija medtem nadaljuje pot v órwellovsko prihodnost. V parlamentu sprejemajo zakon o preiskovalnih pooblastilih, po katerem bodo morali ponudniki interneta eno leto hraniti podatke o spletnem brskanju svojih uporabnikov. Predlagani zakon ima sicer tako imenovane varovalke. Med drugim bo panel sodnikov lahko blokiral vohunjenje, odobreno s strani notranjega ministra, obenem policija ne bo mogla preiskovati novinarskih virov brez sodnega naloga. Pred vohunjenjem so se zavarovali tudi parlamentarni priskledniki, saj del zakona prepoveduje prisluškovanje parlamentarcem. Več o sprejemu zakona in stanju Orwella v Veliki Britaniji razloži James Baker, aktivist kampanje NO2ID.

Administracija londonske School of Oriental and African studies je popravila zmotno odločitev glede notranjega pregona in odpustitve sindikalista Sandyja Nicolla. Nicoll iz sindikalne konfederacije Unison je bil 21 let zaposlen na univerzi kot informatik, fakulteta pa mu je očitala odgovornost za prekršek, ki se je zgodil nedavno. Nicoll naj bi namreč študentom, ki so protestirali proti rezom v šolstvu, omogočil okupacijo dela univerzitetnega kampusa. Po odpustitvi se je sprožila obsežna solidarnostna kampanja na medmrežju, fakulteta pa ga je sedaj ponovno zaposlila. Širšo situacijo razloži Sandy Nicoll sam.

Na Bližnjem vzhodu se ne nadaljujejo le fizični spopadi, temveč se sočasno odvija tudi informacijska bitka. Ne-zahodni mediji poročajo, da so obljubljeni ameriški inštruktorji že na sirskih tleh, kjer marljivo kalijo ostanke sirske zmerne opozicije. Natančneje naj bi ameriški inštruktorji delovali v okolici mesta Salma v provinci Latakia. Znotraj iste province se nahaja tudi ruska letalska baza, iz katere Ruska federacija napada vojaške tarče. Sočasno je rusko obrambno ministrstvo izdalo svoj pogled na situacijo. Znotraj sil Islamske države naj bi bilo okoli 30.000 tujih plačancev, med njimi tudi džihadistični turisti s Kavkaza. Glede na polpreteklo zgodovino nemirnega ruskega juga se nahajajo pod budnim očesom ruskih obveščevalnih služb.

Vojska Ruske federacije je pričela s prvimi študijami glede premičnih jedrskih reaktorjev, ki bi se jih lahko transportiralo na vozilih z gosenicami ali sankah. Reaktorji naj bi se uporabljali predvsem na ruskem severu, prve delujoče primerke pa se pričakuje do leta 2020.

Sledi poročilo s slovenskih mej, kjer sodeluje tudi 670 pripadnikov Slovenske vojske. 600 izmed njih pomaga policiji, medtem ko jih 70 pomaga civilni zaščiti. Situacijo na terenu opiše višji vojaški uslužbenec z generalštaba Slovenske vojske, Simon Korez.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.