Off nečloveških osebnosti

Aktualno-politična novica
22. 12. 2014 - 14.00
 / OFF

Teden dni po tem, ko je zaradi množičnih protestov odstopil zdaj že nekdanji haitijski premier Laurent Lamothe, je otoška država dobila začasno premierko. Florence Duperval Guillaume (izg. Florons Dupreval Gujilam), nekdanja ministrica za zdravje, naj bi po haitijski ustavi na premierskem stolčku sedela do 30 dni, nato pa naj bi člani parlamenta volili novega, trajnega premiera. Haiti velja za najrevnejšo državo zahodne hemisfere, protesti, katerim smo bili priča v zadnjih tednih so posledica korupcije, ki prežema vlado. Če parlament do 12. januarja ne izvoli novega premiera, bo razpadel in do predsedniških volitev, ki naj bi bile konec sledečega leta, država ne bo imela delujoče vlade.

Na tunizijskih predsedniških volitvah je zmago razglasil 88- letni politični veteran Beji Caid Essebsi iz sekularne stranke Nidaa Tounes oz. Klic Tuniziji, ki je zmagala že na oktobrskih parlamentarnih volitvah. Njegov tekmec in trenutni predsednik države Moncef Marzouki zmage Essebsija ne priznava. Uradni rezultati volitev bodo domnevno razglašeni drevi.

Predsednik Zimbabveja Robert Mugabe še naprej orje ledino, na kateri pospešeno pripravlja teren, da bi zagotovil, da bo oblast od njega prevzela oseba, ki bo dostojno skrbela zato, da se bo nadaljeval duh Mugabejeve politike vladanja. V svoji najnovejši akciji je odpustil dva ministra in več ministrskih namestnikov, navedoma zaradi nezadovoljivih delovnih rezultatov, kar je že druga odslovitev funkcionarjev po predsedniški namestnici Joyce Mujuru, ki jo je v začetku meseca zamenjal Mugabejev lojalist Emmerson Mnangawa. Zdaj nekdanja predsedniška nemstnica Mujuro je bila po odstavitvi obtožena zarotništva proti Mugabeju in podžiganja sporov v vladajoči stranki.

Ostajamo v Afriki. V Burkini Faso je ob 65. obletnici rojstva bivšega predsednika Thomasa Sankare na stotine ljudi na njegov grob položilo metle. Gre za simbolično gesto, s katero pripapdniki nekaterih etničnih skupin pokojnega prosijo naj pokaže na osebo, ki ga je umorila. Poleg tega dejanje kaže na zahtevo po pravici za enega izmed najbolj kontraverznih političnih umorov v moderni  zgodovini kontinenta.  Sankara je bil umorjen v državnem udaru leta 1987, v katerem je na oblast prišel zdaj že bivši predsednik Blaise Compaore (izg. Blejs Kompaore). Slednji velja za enega izmed pobudnikov atentata. Začasni predsednik države Michel Kafando (izg. Mišel Kafando) je državljanom obljubil, da bo odprl preiskavo, v kateri bodo skušali ugotoviti, ali so posmrtni ostanki na domnevnem grobu Thomasa Sankare dejansko njegovi.

V Pakistanu so oblasti začele izrekati smrtne obsodbe islamistom, ki so prevzeli odgovornost za napad na šolo v Peshawarju, v katerem je bilo ubitih 133 otrok. Pakistan je zaradi napada odpravil moratorij na smrtno kazen, v naslednjih tednih pa naj bi oblasti načrtovale obešanje blizu petstotih islamskih borcev, ki naj bi sodelovali v pripravah na napad.  Pakistanski notranji minister Nisar Ali Khan je izjavil, da imajo oblasti podatke o načrtih za protinapade islamistov. Imena obtoženih za napad pa pakistanske oblasti ne navajajo.

Spletna stran Wikileaks je objavila dva dokumenta ameriške obveščevalne agencije CIA z nasveti agentom, kako se izogniti pregledom na letališčih in mejnih prehodih. Eden izmed dokumentov tudi navaja primer, kjer so evropski policisti ob pregledu na letališču ujeli agenta CIE, pri katerem so v prtljagi našli sledi eksploziva, vendar so mu po zaslišanju dovolili nadaljevati pot, ker je imel diplomatski potni list. Iz dokumentov je tudi razvidno, da je CIA zaskrbljena nad uvajanjem biometričnih pregledov za osebe s potnim listom Združenih držav Amerike, saj močno omejujejo gibanje tistim z lažnim potnim listom. Vodja spletne strani Wikileaks, Julian Assange [izg. Džulian Asanž] pa je objavljene dokumente označil kot neizpodbiten dokaz, da ZDA nameravajo nadaljevati vohunstvo nad stvojimi evropskimi zaveznicami.

Dobra novica pa prihaja iz enega izmed argtentinskih živalskh vrtov. Sodišče v Buenos Airesu je namreč razsodilo, da ima 29- letna orangutanka Sandra pravico do svobode. Borci za pravice živali so v imenu Sandre na sodišče vložili t.i. habeus corpus oz. zahtevek po tem, da je prijeti pripeljan pred sodnika, ki nato odloči o zakonitosti prijetja.  Združenje uradnikov in odvetnikov za pravice živali je na sodišču zagovarjalo stališče, da ima opica kognitivne sposobnosti, zaradi česar je ne bi smeli tretirati kot predmet. Sodišče je potrdilo, da je orangutanka ne - človeška osebnost, ki ji je bila svoboda odvzeta po krivici.

Javni sklad RS bo z Januarjem objavil javni razpis za dodelitev do tisoč štipendij za deficitarne poklice, v znesku sto evrov. Trenutno so na seznamu poklici kot so pek, slaščičar, dimnikar in drugi. Ministrstvo za  za delo, družino, socialne zadeve in enake možmosti ocenjujejo, da bo uvedba štipendij povečala ponudbo delovne sile v teh poklicih. Predlog uvedbe štipendij za deficitarne poklice sicer pozdravljajo tudi v Združenju delodajalcev obrti in podjetnikov, kjer pa so skeptični, da bo ta ukrep v celoti rešil problem deficitarnih poklicev. Generalni sekretar združenja Igor Antauer.

 

OFF je pripravil vajenec Jernej, asistirala je Anuša

 

 

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.