Off novega ruskega hegemona

Aktualno-politična novica
11. 7. 2012 - 14.00
 / OFF

Posebni odposlanec Združenih narodov in Arabske lige za Sirijo Kofi Annan trdi, da bi moral biti Iran udeležen pri razreševanju konflikta v Siriji. Po pogovorih s predstavniki v Iraku, Iranu in Siriji bo svoje ugotovitve predstavil Varnostnemu svetu Združenih narodov. Vključevanju Irana v iskanje rešitve seveda močno nasprotujejo zahodne sile, njegov predlog pa je podprla Rusija. Prav tako Rusija predlaga podaljšanje mandata opazovalne misije ZN za tri mesece, ne predlaga pa novih sankcij proti režimu v Damasku. Obenem je Rusija ponovno poudarila, da sporazum za razrešitev konflikta ne more vključevati apriorne zahteve po odstopu Sirskega predsednika Baširja Al-Asada, kar se sklada z Annanovimi prizadevanji k začetku političnega dialoga, kjer bi sprte strani skupaj oblikovale rešitev. Obenem si Annan prizadeva za omogočanje dostave humanitarne pomoči na najbolj prizadeta območja, končanje nezakonitih pridržanj, prosto gibanje za novinarje ter svobodo združevanja in pravico do mirnih protestov.

Muslimanska skupina Ansar Dine, ki je po uporu 22. marca skupaj s tuareškim Narodnim gibanjem za osvoboditev Azawada prevzela nadzor nad severnim delom Malija, nadaljuje z uničevanjem kulturne dediščine na področju, ki ga nadzira. Uničevanje kulturne dediščine izvaja le Ansar Dine, saj sta se uporniški skupini kmalu po zmagi sprli, v njunem medsebojnem boju pa je zmagala Ansar Dine. Najnovejše uničenje se je odvilo v mestu Timbuktu, kjer naj bi pripadniki Ansar Dine uničili dve starodavni grobnici v mošeji Džingarejber. Kulturno dediščino na severu Malija je Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo - Unesco - zaradi nestabilnosti v regiji, že junija letos uvrstila na seznam ogrožene svetovne dediščine.

Spodnji dom ruskega parlamenta - Duma - je ratificirala pristop Rusije k Svetovni trgovinski organizaciji. Za dokončen pristop je potrebna še ratifikacija s strani zgornjega doma. Pogajanja o ruskem pristopu so se odvijala 18 let, s pristopom pa se bo v Svetovni trgovinski organizacija znašla tudi zadnja izmed svetovnih velesil. V Dumi je pristop Rusije k Svetovni trgovinski organizaciji podprlo 238 poslancev, 208 poslancev pa mu je nasprotovalo, kar odraža dejstvo, da obsežen del ruskih političnih sil pristopa ne podpira. Nenaklonjena je predvsem ruska opozicija, ki trdi, da bo s članstvom v STO rusko gospodarstvo izpostavljeno nevarnostim mednarodnih korporacij, kar naj bi imelo obsežne socialne posledice. Pristop so poskušali zaustaviti s peticijo na ustavnem sodišču, vendar je sodišče peticijo zavrnilo.

V Združenih Državah Amerike se razpravlja o sprejetju amandmaja k zakonu o kmetijstvu, ki bo omogočil zveznemu ministru za kmetijstvo, da dovoli sejanje genetsko modificiranih rastlin, četudi bi zvezno sodišče setev prepovedalo. Prepoved lahko zvezno sodišče utemeljuje s potrebo po presoji vpliva genetsko spremenjenih semen na okolje, kar pa je dolgotrajen proces, zaradi katerega bi se uporaba odložila. Morebitno sprejetje novega amandmaja pa bo omogočilo, da se zvezno sodišče in civilne pobude, ki nasprotujejo uporabi tovrstnih semen, izloči iz odločevalskega procesa.

V Sredozemskem morju se je ponovno zgodila tragedija z afriškimi begunci. Na odprtih vodah med Italijo in Libijo je zaradi dehidracije umrlo 54 beguncev. Po besedah edinega preživelega se je skupina odpravila na pot ob koncu junija in prišla v bližino italijanske obale, kjer pa so jih močni vetrovi potisnili nazaj na odprto morje. Šele po petnajstnih dnevih je čoln našla tunizijska obalna straža, kar pa je bilo prepozno za večino. Po podatkih Agencije Združenih narodov za begunce je v letošnjem letu življenje izgubilo 170 ljudi, ki so poskušali priti iz Libije v Evropo.

V mestu Hebron na Zahodnem Bregu se nadaljuje konflikt med med tam živečimi Palestinci in judovskimi priseljenci ter izraelsko vojsko. O trenutnem dogajanju nam je iz Hebrona poročal Boris Vasev:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

HEBRON, julija 2012

Vojska ukaže zapreti vse trgovine v starem delu mesta in prežene trgovce in obiskovalce

Nekoč najbolj živ del mesta sedaj imenujejo "ghost town

Na levi del ulice Palestinci ne smejo stopiti

Vojska vdira v hiše v času racije

Vojska zapre katerikoli del mesta, kadar hoče

Dijaška organizacija Slovenije se aktivno sooča s socialno stisko dijakov. Z ukinitvijo državne štipendije za vse mladoletne dijake so tisti, ki jim starši ne morejo nuditi potrebnih sredstev za stroške srednješolskega izobraževanja, ostali brez vsega. Prav iz teh razlogov je dijaška organizacija prevzela iniciativo in ustanovila denarni sklad, v katerem so zbrali 3000 evrov. V prihodnjih dneh bodo objavili javni razpis na katerega se bodo prijavili dijaki, ki bodo, ob izpolnjenih pogojih, iz sklada dobili vsak po 300 evrov. Več o razpisu nam je povedal predsednik Dijaške organizacije Slovenije Mitja Lešnik:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.