OFF oprostitev

Aktualno-politična novica
1. 10. 2014 - 14.14
 / OFF

Začenjamo v Združenih državah Amerike, v Kaliforniji, kjer državne oblasti podirajo rekorde s sprejemanjem bizarnih zakonov. Začnimo s pravno formulacijo prakse, ki naj bi bila večini ljudem samoumevna. Novosprejeta uvedba namreč zapoveduje, da odslej ni legalno, če v spolni odnos na področju kampusov vključimo osebo pod vplivom zdravil, alkohola ali pa je nezavestna. Novi zakon, poimenovan Da pomeni da, namreč zahteva, da partner dejansko privoli v akt ljubljenja. Povedano drugače, seks z nezavestno osebo se šele zdaj uvršča v kategorijo posilstva. Seveda le na kampusih.  S sprejetim zakonom naj bi državni aparati znižali stopnjo spolnega nasilja, ki naj bi bilo v libertinskem življenju ameriških študentov precej pogosto.

To pa ni edina bizarna novost, sprejeta v Kaliforniji. Naslednja revolucija v pravu je prepoved plastičnih vrečk. Te bodo odtlej umanjkale iz trgovin, zgroženi potrošniki pa se bodo morali zadovoljiti s cekarji, papirnatimi vrečkami in od časa povoženimi predmeti. Tudi ta zakon je bil sprejet z namenom zmanjševanja nekega družbeno perečega problema. S tem da tokrat ne gre za visoko stopnjo spolnega nasilja med nevzdržnimi študenti, temveč za onesnaženost, ki jo bitja brez vesti povzročajo z odmetavanjem polivinila. Zakon bo svojo vojno proti vsemu plastičnemu začel junija 2015. Glede na to, da nameravajo enako zakonodajo uvesti tudi druge zvezne države, lahko računamo na bližajočo se zmago lepenke. Republikanci so nad tovrstnimi spremembami seveda ogorčeni, saj bodo te vodile v propad industrijo, ki se ukvarja z dominacijo ljudstva in proizvodnjo polivinila. Podobne spremembe se obenem dogajajo tudi v Evropi.

Medtem se za razliko od prejšnjih dogodkov v Afriki odvijajo dejanski problemi. V vojaškem taborišču Kotakoli v Republiki Kongo je zaradi izstradanja umrlo okoli sto ljudi. Gre za del tisočih pripadnikov iz različnih uporniških skupin, ki so se predale leto nazaj. Prvotni načrt je predvideval, da bodo le-te po tromesečnem bivanju v taborišču reintegrirane v civilno življenje. Kar se ni zgodilo, saj so po tem, ko so bili iz vzhodnega Konga premeščeni v taborišče Kotakoli v regiji Equateur, živeli in vsaj nekateri še živijo v mizernih razmerah. Te so se še poslabšale, ko je konec leta zmanjkalo zalog, nakar je vlada v naslednjih devetih mesecih pošiljala zgolj minimalne zaloge hrane in zdravil. Taboriščniki so v opisani situaciji lokalcem začeli prodajati svoje minimalno premoženje in delovno silo po najmanjši možni ceni. Od takrat naprej na dan zaradi lakote ali pomanjkanja zdravil pokopljejo okoli pet ljudi.

Negotovosti pa se nadaljujejo tudi v razdeljeni Libiji. Militantna skupina Libijska zora je na zahtevo Združenih narodov po prekinitvi ognja odgovorila z odkimavanjem. Oboroženi uporniki, ki nadzirajo Tripoli, so prek facebooka namesto premirja zahtevali predajo vseh vojskujočih se sil ter aretacijo njihovih voditeljev.

Nekdanji študentski funkcionar Željko Milovanovič je na višjem sodišču oproščen obtožb dajanja daril za nezakonito posredovanje. Milovanovič naj bi pred štirimi leti z 10.000 evri podkupil delegata skupščine Študentske organizacije Slovenije, Marka Hozjana, da bi glasoval proti študentski ustavi. Oprostilna sodba na višjem sodišču preklicuje kazen, ki mu jo je izreklo Ljubljansko okrajno sodišče.

Sedem mariborskih vstajnikov, ki jih je sodišče lansko leto obsodilo na sedem mesecev zapora zaradi protestov na Mariborskih vstajah leta 2012, je prejelo oprostilno sodbo. Problematično je že to, da so bili obtoženi izbrani kot naključni grešni kozel za domnevno oviranje policijskega delovanja v okviru celotnih protestov. O tem nam več pove Viktor Osim.

Izjava je dostopna na posnetku.

Njihovim dejanjem, za katera ni bilo nobenih dejanskih dokazov, je bil spremenjen status. Iz kaznivega dejanja so se spremenili v prekršek. O tem, zakaj je bila obsodba leta 2012 tako ekstremna in zakaj je prišlo do njene odprave, nam več ponovno pove Osim.

Izjava je dostopna na posnetku.

OFF je pripravil Matija Jan

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness