OFF pomoči rohinškim beguncem

Aktualno-politična novica
17. 2. 2023 - 15.02
 / OFF

Moldavski parlament je imenoval novo vlado, ki jo bo vodil Dorin Recean. V 101-članskem parlamentu jo je podprlo 62 poslancev. Nekdanji notranji minister med letoma 2012 in 2015 ter dosedanji svetovalec predsednice Maie Sandu za nacionalno varnost bo na premierskem položaju nasledil Natalio Gavrilița. Ta je pred tednom dni po letu in pol vladanja odstopila zaradi pomanjkanja podpore v javnosti. Recean se je zavezal k proevropski usmeritvi države, ki je junija lani dobila status kandidatke za članstvo v Evropski uniji. Njegov ministrski kabinet bo v primerjavi z Gavriliținim  prevetren, ne bo pa prišlo do rošad na finančnem, infrastrukturnem in pravosodnem ministrstvu ter na ministrstvu za energetiko.

Svetovni program za prehrano, agencija Organizacije združenih narodov, bo zmanjšal denarno pomoč rohinškim beguncem, ki so nastanjeni v taboriščih v Bangladešu. Prehranska pomoč se bo z začetkom marca z 11 evrov zmanjšala na 9 evrov na osebo na mesec. Agencija bo primorana aprila še skrčiti sredstva pomoči, zato poziva k zvišanju njenih sredstev za dobrih 117 milijonov evrov. V Bangladešu živi približno 750 tisoč pripadnikov mjanmarske etnične, večinoma muslimanske manjšine Rohinga, ki so leta 2017 zbežali pred mjanmarsko vojsko. Proti njej oziroma Mjanmaru zaradi genocida poteka sojenje pred Meddržavnim sodiščem v Haagu. Razmere v ograjenih bangladešanskih taboriščih so izjemno slabe: primanjkuje osnovnih življenjskih potrebščin, velik riziko pa predstavlja tudi širjenje nalezljivih boleznih.

Na nemških letališčih v Münchnu, Frankfurtu, Hamburgu, Stuttgartu, Dortmundu, Hannovru in Bremnu poteka štiriindvajseturna stavka zaposlenih. Sklical jo je sindikat Verdi zaradi premajhnega napredka pri dogovarjanju o novi kolektivni pogodbi. Med delavskimi zahtevami je vsaj 10,5-odstoten dvig plač ali vsaj dodatnih 500 evrov zaradi naraščajoče inflacije, ki bo po ocenah nemškega statističnega urada v državi januarja znašala 8,7 odstotka. Dostava humanitarne pomoči v od potresa prizadeti Turčijo in Sirijo bo potekala nemoteno. O siceršnjih težavah pri dostavi pomoči v Sirijo več v Kultivatorju ob 17. uri s sogovorci s terena.

Nemško ustavno sodišče je policijsko uporabo programa za nadzorovanje in analizo podatkov Palantir razglasilo za protiustavno. Sodišče je izdalo stroge smernice za nadaljnjo uporabo orodij za analizo podatkov. Program je bil uporabljen za ustvarjanje profilov osumljencev pred storjenim kaznivim dejanjem in za ustvarjanje profilov tistih, ki so bili kaznivega dejanja uradno osumljeni. Sistem bo z omejitvami ostal v uporabi do konca septembra.

Španski parlament je dokončno potrdil zakon o plačani bolniški odsotnosti zaradi bolečih menstruacij in zakon o spremembi spola. Osebe bodo lahko spremenile spol oziroma opravile tranzicijo le na podlagi izjave in brez predložitve dodatnih zdravniških potrdil. Zakon vključuje tudi mladoletne osebe. Osebe stare med 14 in 16 let bodo to lahko storile ob spremstvu zakonitih skrbnikov, osebe med 12 in 14 pa z odobritvijo sodišča. Še eden izmed sprejetih zakonov bo omogočil opravljanje splava po 16 letu brez dovoljenja staršev, hkrati pa bo v šolah uvedel večji delež spolne vzgoje ter brezplačne izdelke za menstrualno higieno in kontracepcijska sredstva.

Kolumbija in Venezuela po štiriletni prekinitvi obnavljata gospodarske odnose. Na mednarodnem mostu Atanasio Girardot, ki povezuje državi čez mejno reko Rio Tachira, sta predsednika, kolumbijski Gustavo Petro in venezuelski Nicolás Maduro, podpisala trgovinski sporazum. Trgovanje med državama je zastalo v času poslabšanja odnosov med državama v mandatu Petrovega predhodnika Ivána Duqueja, saj je ta priznaval samooklicanega venezuelskega predsednika Juana Guaidója in ne Nicolása Madura. Podrobnosti sporazuma niso znane, vendar bo ta s sproščanjem tarif olajšal in povečal pretok blaga med državama.

Nigerijski predsednik Muhammadu Buhari je centralni banki odobril podaljšanje roka za zamenjavo nekaterih starih bankovcev. Te bo sedaj mogoče do 10. aprila zamenjati za gotovinskih tisoč, petsto in dvesto nigerijskih nair – vrednost katerih znaša med dvema evroma in štiridesetimi centi. Odločitvi je botrovalo pomanjkanje novih bankovcev, zaradi česar pred bankomati po državi prihaja do nemirov. V televizijskem nagovoru je Buhari pojasnil, da bodo stari bankovci za dvesto nair veljavni do 10. aprila in bodo krožili skupaj z novimi. Bankovce za tisoč in petsto nair bo mogoče zamenjati le še v centralni banki in na drugih za to določenih lokacijah, kar je sicer v nasprotju z odločitvijo vrhovnega sodišča. To je prejšnji teden do končne odločitve zadržalo že zamaknjeno časovnico, v skladu s katero bi veljavnost starih bankovcev pretekla minuli petek. Razlogi, ki jih nigerijska vlada sicer navaja za zamenjavo bankovcev, so boljša sledljivost transakcij in njihova posledično večja transparentnost, preprečevanje pranja denarja ter nadzorovanje ponudbe denarja.

Odpovedana stavka po sporazumu med Sindikatom Tuš in upravo
 / 19. 12. 2022
Uprava Engrotuša se stavkovnega dogovora, ki bi moral stopiti v veljavo s 1. januarjem, ne drži, so sporočili s Sindikata Tuš. Sredi decembra sklenjeni sporazum je določal natančno evidentiranje delovnega časa, vendar poslovodje o spremembah upravljanja niso prejeli še nobenih informacij. Podjetje je brez obvestila sindikatu ukinilo tudi dodatke za odgovornost, za obdelavo mesa, opravljanje inventur in dodatek iz naslova napredovanja na delovnem mestu v obliki osebne ocene. Brez vednosti sindikata so spremenili tudi merila in kriterije za določitev dodatka za delovno uspešnost. V sindikatu zaradi pomanjkanja kadra zahtevajo prekinitev nadaljnjih odpuščanj in prezaposlitve vseh agencijskih delavcev na podjetje Engrotuš za nedoločen čas, opozarjajo pa tudi na vse več pritiskov in šikaniranja, ki jih izvajajo poslovodje v poslovalnicah. Dogajanje komentira Andraž Mali iz Centra za družbeno raziskovanje - CEDRA. 

Izjava

Svet zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje je odločil, da se pokojnine februarja redno uskladijo za 5,2 odstotka. Najnižja pokojnina bo tako znašala 310, zagotovljena pokojnina 697 in invalidska pokojnina 431 evrov. Izveden bo tudi poračun od 1. janurja. Zpiz bo za uskladitev namenil več kot 330 milijonov evrov. Na seji so sprejeli tudi združeni predlog Zveze društev upokojencev in Sindikata upokojencev za izredno uskladitev pokojnin. Strokovna služba zavoda bo do naslednje seje pripravila izračun za izredno uskladitev od 1. aprila.

ODPOVED: OFF je pripravila vajenka Hana, mentoriral je Fabjan.

Vir slike: Un Women/Allison Joyce

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness