OFF Prasice

Aktualno-politična novica
15. 10. 2020 - 15.00
 / OFF

Začenjamo čez lužo, kjer se bodo čez dobra dva tedna začele predsedniške volitve. Republikansko stranko in njene podpornike so razburile nove omejitve deljenja vsebin na družbenih omrežjih. Facebook in Twitter sta namreč omejila deljenje članka časnika New York Post, v katerem ta objavlja domnevne dokaze za sumljivo poslovanje demokratskega predsedniškega kandidata Josepha Bidna in njegovega sina z različnimi poslovneži iz Ukrajine. Zgodba je, milo rečeno, nekoliko dvomljiva, saj dokazi prihajajo od osebnih prijateljev Bidnovega protikandidata in predsednika Donalda Trumpa. Ti naj bi jih pridobili na osebnem računalniku, ki naj bi ga pri nekem računalniškem serviserju pozabil Hunter Biden. Ker je zgodba, tudi zaradi posebne bolezni omenjenega serviserja računalnikov, ki mu onemogoča prepoznavanje obrazov, neverodostojna, so se pri Facebooku in Twitterju odločili, da preprečijo njeno širjenje na svojih platformah, kar je razjarilo predsednikove podpornike. Odločitev je del vedno ostrejšega nadzora nad vsebinami, ki se lahko delijo na njihovih straneh. Vsa omenjena podjetja so uvedla dodatne omejitve širjenja sovražnega govora, lažnih dejstev o koronavirusu in napačnih navedb o cepljenju. 

Ameriška predsedniška tekma sicer prehaja v sklepno fazo. Danes bi moralo potekati drugo predsedniško soočenje, ki pa je bilo odpovedano po tem, ko so ga organizatorji želeli prestaviti na splet, na kar pa Trump ni pristal. Biden  je medtem objavil, da je zgolj v septembru prejel 330 milijonov evrov denarnih donacij, kar je absolutni rekord in mu daje precej veliko finančno prednost pred Trumpom.

Javno izražanje nestrinjanja s korono, tisto pravo kraljevo, pa je že dolgo prepovedano na Tajskem, kjer so ponovno izbruhnili protesti proti kralju in vladi. Vlada je kar tekom protesta sprejela krizni odlok, na podlagi katerega je policija že pol ure kasneje začela razganjati, pretepati in aretirati protestnike. Po prvih podatkih je bilo na protestu aretiranih tudi 20 opozicijskih politikov, oblasti pa so po razgonu protestnikov pridržale tudi večino opozicijskih voditeljev, ki se protesta niso udeležili. Pod novimi kriznimi ukrepi veljajo dodatne omejitve javnega kritiziranja vlade in kralja, ki prepovedujejo vsakršno “retoriko, ki bi v ljudeh lahko vzbujala strah in nezaupanje”. Protestniki ne nasprotujejo le razsipnosti tajskega kralja, ki pandemijo preživlja v luksuznem hotelu v nemškem Garmisch-Partenkirchnu, kjer si je uredil tudi posebno sobo za spolne užitke, temveč tudi vladi predsednika vlade Prajuta Čan Oče, vplivnega vojaškega voditelja in nekdanjega člana tajske vojaške hunte.

Odstopil pa je dolgoletni kirgizistanski predsednik Žeenbekov, ki je s tem ugodil zahtevam protestnikov. Sprva je obljubil, da bo odstopil, ko bo država dobila novega mandatarja, nato pa svoj odstop prestavil do zaključka naslednjih volitev. Protestniki so po tej napovedi zagrozili, da bodo v tem primeru vdrli v predsedniško palačo in ga sami odstavili. Kot je v odstopni izjavi povedal Žeenbekov, bi se tako dejanje sprevrglo v pokol, saj bi bile varnostne sile primorane streljati na protestnike, zato se je odločil, da vseeno odstopi. 

Nizozemska pa je, po sosednji Belgiji, postala druga država, ki v izrednih medicinskih primerih dovoljuje evtanazijo otrok. Do sedaj je bila ta dovoljena le pri otrocih do enega leta starosti in po dvanajstem letu starosti. Za poseg bo poleg izrednega zdravstvenega stanja, privolitve obeh staršev in psihološke ocene stanja staršev potrebna še privolitev dveh nepovezanih zdravstvenih strokovnjakov. Zakonu sta nasprotovali največji krščanski stranki v državi, Krščansko-demokratski apel oziroma CDA in Krščanska unija. Zanimivo je, da je predlagatelj zakona, minister za zdravje Hugo de Jonge, prav iz vrst CDA, a se je na podlagi najnovejših znanstvenih raziskav odločil, da bo predlog podprl, kljub nasprotovanju lastne stranke. Slava mu.

Voditelji držav članic Evropske unije pa se na vrhu EU trenutno odločajo o tem, kaj bodo storili glede britanskega predloga o izstopu iz Unije, a ne skrbite, ta novica ni o brexitu, ampak o koroni! \o/. Evropske države namreč uvajajo vedno strožje ukrepe za zajezitev širjenja virusa. V Franciji bo od danes naprej veljala policijska ura, zaradi katere bo prepovedano kakršnokoli zadrževanje v javnosti med deveto uro zvečer in šesto uro zjutraj. V Nemčiji so zabeležili rekordnih 6000 okužb, minister za zdravje Jens Spahn pa je opozoril, da se morajo Nemci pripraviti na to, da božičnih praznikov, kot jih poznajo, ne bo. Virus pa ni prizanesel niti samim vrhovnim predstavnikom držav EU. Poljskega ministra namreč zaradi karantene, v katero je bil prisiljen po stiku z okuženo osebo, na vrhu EU zastopa kar njegov češki kolega.

Novice o protikoronskih ukrepih pa nadaljujemo doma, kjer je vlada na novinarski konferenci predstavila nove ukrepe iz tako imenovanega tretjega oziroma oranžnega svežnja ukrepov. Državo so razdelili na rdeča in oranžna območja, osnovana na statističnih regijah. Rdeče so koroška, zasavska, posavska, savinjska, jugovzhodna, gorenjska in osrednjeslovenska regija. Prebivalci teh regij ne smejo potovati v druge statistične regije, tudi v ostale rdeče ne, razen za opredeljenih 11 izjem. Izjeme poleg različnih gospodarskih dejavnosti vključujejo skrb za nepremičnine, skrb za svojce in zdravstvene storitve. Na rdečih območjih bo tudi obvezna nošnja mask na vseh javnih površinah, torej tudi zunaj. Prebivalci oranžnih regij za zdaj nimajo nobenih dodatnih omejitev. Vlada je poleg tega uvedla prepoved vseh prireditev, razen tistih, ki že imajo posamezno izrecno dovoljenje NIJZ, na rdečih področjih pa tudi izvajanje športnih aktivnosti, manjših kulturnih prireditev in podobnih dejavnosti. Prehajanje med regijami je dovoljeno tudi za tiste, ki so že rezervirali turistično storitev s pomočjo turističnih bonov, tisti, ki pa bodo to storili v naslednjih dneh, pa bodo lahko potovali le znotraj rdečih območij. Po navedbah ministra Hojsa bo prehajanje med regijami farsoidno dovoljeno tudi za obisk grobov ob 1. novembru.

Slabih novic pa danes ne dobivamo le navadni državljani, ampak tudi slovenska medijska elita. Na okrožnem sodišču v Slovenj Gradcu je sodišče namreč obsodilo novinarskega kolega in rušitelja slovenskih vlad Bojana Požarja zaradi lažnega poročanja in žaljenja Matjaža Štandekerja, sodelavca mariborskega župana Saše Arsenoviča. Bojan Požar, leščerba verodostojnosti in bakla resnice, je v svojem prečastitem občilu lani zapisal, da naj bi Arsenovič in Štandeker med nepremičninskimi posli podkupovala uslužbence Deželne banke Slovenije, kar se presenetljivo ni izkazalo za resnično. Bojan “vladolom” Požar je že napovedal pritožbo na višje sodišče in dodal, da ga preganjajo le zato, ker ne poroča o tvitih predsednika vlade Janeza Janše. Sodni proces pa izgublja tudi drugi veliki podpornik Janeza Janše Vili Kovačič, ki bo verjetno izgubil hišo zaradi izterjave kazni zaradi razžalitve, saj je sodnico ozmerjal s prasica.

Da pa ozračje oddaje ne bo tako turobno, še vesela novica za konec. Iz podjetja Hisense Gorenje so sporočili, da bodo v Velenju januarja po načrtih odprli novo tovarno televizorjev. Ta bo zaposlovala 400 novih zaposlenih, od tega 330 zaposlenih neposredno v proizvodnji.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.