OFF razjarjenih ovc

Aktualno-politična novica
28. 11. 2014 - 14.00
 / OFF

Začenjamo na Slovaškem, kjer je reakcionarni duh izsilil referendum o pravicah istospolnih. Sedmega februarja se bodo državljani te večinsko katoliške države na pobudo konzervativne Zveze za družino odločali o pravici do istospolnih porok. Po dopolnilu ustave, sprejetem junija, je ta že definirana kot zveza med moškim in žensko. To je na eni strani razjezilo zagovornike istospolnih pravic, po drugi strani pa je spodbudilo protiudarec konzervativcev, izražen v opisanem referendumu. Referendum  bo vezan tudi na vprašanja pravice istospolnih parov do posvojitev, obvezni spolni vzgoji in obravnavi problema evtanazije v šolah. Verna večina, po popisu prebivalstva iz leta 2011 se je namreč sedemdeset odstotkov prebivalstva opredelilo za kristjane, bo tako spet odločala o pravicah manjšine. Za uspešnost referenduma bo sicer potrebna udeležba petdesetih odstotkov volilnih upravičencev.

Z drugačno, dejansko pomembno vrsto grešnosti, se ukvarjajo v Mehiki. Predsednik Enrique Pena Nieto je namreč napovedal, da bo po dveh mesecih protestniškega kaosa ukinil vseh tisoč osemsto lokalnih oziroma občinskih policijskih uprav. Te naj bi bile tako rekoč vse po vrsti zaprežene z vplivi mamilarskih kartelov. Predlog ustavne spremembe bo v zvezni kongres romal v ponedeljek. V primeru njegove potrditve bodo nadzor nad ukinjenimi organizacijami prevzele agencije iz 31 zveznih držav in zveznega območja prestolnice. Sprememba ustave je posledica že omenjenih dvomesečnih protestov, povzročenih zaradi pogrešanih triinštiredestih študentev v mestu Iguala, v državi Guerrero. Nasilje se medtem nadaljuje. V državi Guerrero so danes ob cesti odkrili enajst zažganih trupel.

Na srečanju ministrov oseminpetdesetih evropskih in afriških držav v Rimu je bila napovedana nova politika v odnosu do migracij. Ta larifari na papirju zveni enostavno - afriške države bodo ljudem preprečevale odhod iz celine, evropske pa naj bi z morebitnimi ubežniki ravnali človečnejše. V zvezi s tem visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Federica Mogherini (izg. federika mogerin) govori o boljšem obvešnaju med državami in preprečevanju iregularnih imigracij.  Največji problem migracije predstavljajo Italiji - tja  je samo v letošnjem letu prispelo stopetinpetdeset tisoč ubežnikov.

O migrantih je govora tudi na otoku, v Veliki Britaniji. Župan Londona Boris Johnson je več ali manj z odobravanjem komentiral Cameronov načrt za omejevanje migracij. Z migranti je po njegovih potrebah potrebno ravnati selektivno. Pritegniti tiste s tako imenovanim “človeškim kapitalom” - torej koristne za gospodarsko rast države - ter odgnati tiste, ki v državo pridejo v iskanju državne pomoči. S Cameronovo novo migrantsko politiko naj bi omejili priliv migrantov pod sto tisoč ljudi. Zgolj v zadnjem letu je na otok namreč prispelo dvestošestdeset tisoč migrantov. Po novi migrantski politiki prišleki, preden oddelajo štiri leta, ne bi mogli prositi za državno pomoč in bi bili izgnani, če v prvih šestih mesecih bivanja v državi ne bi uspeli najti službe. To bi prizadelo okoli triso tisoč že zaposlenih prišlekov. Cameron bo imel danes v zvezi s tem govor. Kot ponavadi, so tudi ti ukrepi osnovani na napačni in tipično konzervativni mantri, ki zoperstavlja dobre delovne in davke plačujoče državljane na eni strani ter umazane imigrantske parazite na drugi strani.

Nemčija je prenehala nasprotovati trgovskemu dogovoru Evropske unije s Kanado, kljub kontraverzne klavzule o zaščiti investitorjev, ki briše nekatere regulacije o zaščiti okolja ter pravice potrošnikov. Nemški ekonomski minister Sigmund Gabriel je v državnem zboru izrekel, da je odločitev sprejel, ker tako želi celotna Evropa.

Nadaljuje se s strani Asadovse vojske v torek začeto bombandiranje mesta Raka v Siriji. V letalskih napadih na prestolnico Islamske države, ki so do zdaj terjali že sto petintrideset življenj, je umrlo še sedem ljudi. Tarče napadov so bili distrikti al-Jisr al-Qadeem, al-Mashlab, al-Handada al-Madaniya in poslopje nacionalne bolnice. Deseterica naj bi bila ubita tudi v bombandiraju mosta čez Evfrat v Deir Ezzorju. Vladne sile naj bi razstrelile tudi trideset metrski tunel in glavni štab Islamske države v soseski al-Jubaila.

V Franciji so kmetje v znak protesta povedli vojsko dvestoosemdesetih ovčic na območje Eiflovega stolpa. Vlada naj bi namreč podpirala tolpe volkov, ki so, v skladu s svojo zlodejno naravo, v štiri tisoč osemsto napadih poklali ogromno ovac. S tem, da volkovi koljejo in se mastijo z devizijami ovac po besedah Clauda Fronta, vodje asociacije ovčarjev, naj ne bi bilo nič naravnega. Ovčarji so se sestali z ministrom za agrikulture Stephanom Le Follom, ki volčje napade omogoča. Kmetje zahtevajo, da se napadalno vrsto odstrani z območja gojenja ovc ter  dovoljenje, da prosto streljajo volkove, ki jih zagledajo v bližini njihovih volnenih armad. Podpornike imajo tako ovce kot volkovi. Bivša ministrica za okolje Segelone Royal se je že junija zavzela za pravice kmetov. Na strani volkov se bije organizacija Ferus, ki zahteva, da se ovčji generali z nekaterih območjih preprosto umaknejo.

V Ljubljani se je hkrati z OFFom pričel shod za priznanje Palestine. Več o tem nam za konec pove član gibanja BDS Staš Zorzo s katerim smo govorili pred začetkom shoda.

Izjava je dostopna na posnetku.

Off je pripravil Matija Jan.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness