Off revolucionarnega rojstnega dneva

Aktualno-politična novica
13. 8. 2014 - 14.00
 / OFF

Udejstvovanje Združenih držav Amerike v Iraku se počasi širi. Poleg sedaj že teden dni trajajočih zračnih napadov, uperjenih proti silam Islamske države, bodo v iraški Kurdistan, polavtonomno kurdsko območje, poslali dodatnih 130 vojaških svetovalcev. Do sedaj jih imajo na iraških tleh že 250, ameriški obrambni minister pa še vedno trdi, da ni v planu nobeno večje posredovanje kopenskih sil. V soskladju s čezlužniškimi zavezniki so tudi evropske države s Francijo na čelu odobrile vojaško pomoč Kurdom. Sicer jim ni uspelo sprejeti skupne resolucije, vendar imajo posamezne države zeleno luč, da Kurdom dostavljajo dodatno oborožitev.

Na drugi strani konflikta so sile Islamske države zaradi vedno večjih izgub in naraščajočega števila ranjenih pozvale prebivalce mesta Mosul, naj donirajo kri. Situacija je kaotična tudi v Bagdadu, kjer je na kontrolni točki v bližini rezidence novo nastavljenega iraškega premierja Haiderja al-Abadija eksplodirala bomba.

Ameriški Pentagon je potrdil, da so bile na ameriški ladji Cape Ray uničene še zadnje zaloge sirskih kemikalij, potrebnih za izdelavo bojnega strupa sarin. Spomnimo, Sirija je zaloge izročila v okviru ameriško-ruskega sporazuma, ki je de facto preprečil ameriško posredovanje.

Glede na trditve škotske vlade bo zaradi obsežne britanske socialne reforme več kot 100.000 škotskih invalidov izgubilo državno pomoč. Sočasno z novico o rezanju pomoči je škotski prvi minister, tako rekoč premier, Alex Salmond napadel privatizacijske tendence v angleškem javnem zdravstvu. Salmond, ki je na čelu gibanja za škotsko odcepitev od Velike Britanije, meni, da se lahko Škotska odloči drugače in pravico do brezplačnega javnega zdravstva zapiše v ustavo. Nasprotniki odcepitve trdijo, da so njegove izjave le del kampanje za odcepitveni referendum 18. septembra.

Kijevski oblastniki, za nekatere hunta, za druge demokrati evropskega kalibra, so prepovedali vstop ruskega humanitarnega konvoja na vzhod države. Slednje kaže na kaos v ukrajinski oblastni hierarhiji, saj je še včeraj veljalo, da je konvoj dogovorjen med sprtima stranema. Prepovedi sicer ni mogoče povsem uveljavljati, saj so po obkrožitvi in zmagi nad ukrajinskimi silami v jugovzhodnem kotlu uporniki prevzeli kontrolo nad večjim odsekom rusko-ukrajinske meje. Le nekaj ur kasneje, je Kiev ponovno dovolil vstop Konvoja. Absolutna konfuznost.

Nemška kanclerka Angela Merkel je izrazila željo, da se kljub obojestranskim sankcijam in zaostrovanju odnosov z Moskvo nadaljujejo pogajanja med njo in Vladimirjem Putinom. Na ruski strani vsaj na površju niso zaskrbljeni zaradi sankcij. Kot planirano se odvija vsakoletna ekshibicija ruskega orožarskega aparata Oboronexpo. Vodja Rosteca, ruske državne firme, prek katere se odvija kakršnakoli prodaja ruske vojaške opreme v tujino, je zatrdil, da se sankcije čutijo, vendar ne bodo imele večjega vpliva na prodajo. Rusija v veliki meri izvaža orožje državam, ki niso skočile na vlak protiruskih sankcij.

Kot odgovor na trenutne razmere je Ruska federacija začela spodkopavati ameriške zaveznike, točneje Japonce. Odvile so se vojaške vaje na otokih pred rusko pacifiško obalo, točneje južnih Kirilov za Ruse oziroma Severnih teritorijev za Japonce. Oboji se že od konca druge svetovne vojne prepirajo o lastništvu, Japoncem pa se odpira še ena teritorialna fronta.

Policija v mestu angelov je ponovno ustrelila neoboroženega moškega. Seveda je imel izrazito kožno pigmentacijo. Policijski umor je še dodatno razjaril ameriško črnsko skupnost, saj se je enak incident zgodil pred tednom v Saint Louisu v zvezni državi Missouri, kjer je policaj ustrelil neoboroženega najstnika afroameriškega rodu. Že prvi incident je povzročil obsežne proteste, sedaj se bo njihov obseg nedvomno še razširil.

Ameriški gigant Google bo skupaj z japonskim, malezijskim, singapurskim in več kitajskimi telekomunikacijskimi operaterji financiral nov podvodni kabel čez celotni Pacifik, ki bo izboljšal povezavo med azijskim in severnoameriškim kontinentom.

V Indiji po celi državi primanjkuje elektrike. Zaradi obsežnih popravil elektrarn in omrežja se dnevno producira le 135.000 megavatov elektrike, četudi ima država maksimalno proizvodnjo 250.000 megavatov. Posledično se ljudje, predvsem na podeželju, soočajo z dvanajst- do šestnajsturnimi izpadi oskrbe.

Najnovejša prognoza Agencije za nadzor in ohranitev 2.600 kilometrov dolgega avstralskega Velikega koralnega grebena, največjega na svetu, je izjemno pesimistična. Nadaljnjega propadanja naj ne bi bilo mogoče ustaviti. Uničevanje je posledica klimatskih sprememb, onesnaževanja in prekomernega ribarjenja.

Kuba praznuje 88. rojstni dan upokojenega vodje Fidela Castra. Veseli dogodek bo obeležen s kampiranji, športnimi prireditvami, festivali in koncerti. Castro je mesto premierja zasedel februarja 1959 ter odstopil leta 2008, ko je postal predsednik kubanske komunistične partije. S slednjega mesta je odstopil leta 2011, odkar piše svoje refleksije.

Zaradi ugodnega vremena se je letos zgodaj pričela sezona nabiranja gob. Posledično osebje Centra za zastrupitve interne klinike ljubljanskega UKC-ja opozarja nabiralce gob na previdnost. Več nam pove primarijka Marija Jamšek.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

potegovala za podvodni kabel? in zakaj bi Google se rokoval s Kitajci? v čigavi lasti pa so kitajski telekomunikacijski operaterji? kaj je to privatni sektor versus brics interesi?

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness