OFF rudarskih zadrug

Aktualno-politična novica
26. 8. 2016 - 15.00
 / OFF

Turška vojska je nad položaje kurdskih enot YPG poslala svoje topništvo. Te naj se namreč ne bi v celoti umaknile za reko Evfrat, kot so zahtevale turške pa tudi ameriške oblasti. Turčija jih zdaj obtožuje, da želijo zavzemati nova ozemlja. Po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice in predstavnika mednarodne koalicije Johna Dorriana se je večji del kurdskih enot umaknil za določeno črto, tiste, ki so ostale, pa zgolj odstranjujejo ostala eksplozivna sredstva, ki so jih za sabo pustile enote Islamske države. Več o turški ofenzivi v današnjem kultivatorju ob petih.

Medtem je v turškem obmejnem mestu Cizre tovornjak z eksplozivom razstrelil policijsko postajo in ubil 11 policistov. Turške oblasti za napad krivijo Delavsko stranko Kurdistana oziroma PKK, ki pa odgovornosti ni potrdila. Turška vojska je s PKK zapletena v redne spopade, njen poseg v Siriji pa naj bi bil prav toliko usmerjen v kurdske enote YPG, sodelujoče s PKK, kot v Islamsko državo.

Sirski uporniki in sirska vojska so sklenili dogovor o evakuaciji damaščanke soseske Daraya. Mesto bo zapustilo okrog pet tisoč civilistov, ki jih bo vlada popisala v sprejemnih centrih in tako poselila v okolici Damaska v rokah vlade, in okrog tisoč borcev, ki se bodo z osebnim lahkim orožjem lahko umaknili v mesto Idlib pod nadzorom upornikov. Vse ostalo orožje bodo morali prepustiti sirski vojski, ki bo sosesko zasedla po evakuaciji. Darayo so uporniki držali v rokah štiri leta, od leta 2012. Takrat so se začeli spopadi s sirsko vojsko, po tem ko se je oborožilo lokalno prebivalstvo. Sirska vojska je od takrat blokirala dostave hrane upornikom in jih redno bombardirala, prejšnji mesec pa je uničila tudi zadnjo bolnišnico v tem okraju.

Selimo se v zahodno hemisfero. Medijski portal Bloomberg je razkril program stalnega nadzora prebivalstva ameriškega mesta Baltimore z velikim deležem temnopoltega prebivalstva. Ironijo še poveča dejstvo, da je drone, ki so na višini 8000 metrov sledili gibanju prebivalcev in vozil, donirala policijska dobrodelna organizacija. Ta je sicer večkrat organizirala športne dogodke in priskrbela nagrade za udeležence. V zadnjih letih pa je prejela več velikih donacij s strani varnostnih podjetij in začela z delovanjem v njihovem interesu. Za program mestne policije niso vedeli niti mestni uradniki, ki so za program nadzora v orwellovskem slogu izvedeli iz medijev po več mesecih njegovega izvajanja. Župan piarovec je v novinarski konferenci, sklicani po razkritju, zavrnil očitke o konspiratornosti programa in dodal, da so se zanj odločili zaradi visoke stopnje kriminala v mestu.

Stavka rudarskih zadrug v Boliviji se stopnjuje še naprej. Po tem, ko sta v četrtek pod streli neznanega strelca padla dva rudarja, je danes odjeknila novica, da so stavkajoči rudarji do smrti pretepli namestnika notranjega ministra. Iz Bolivije se javlja Matej Zwitter:

Izjava

Zadružni rudarji zahtevajo dodatne olajšave za elektriko in več koncesij za delo za privatna podjetja. Prav tako naj bi bila mnenja, da bi večja povezanost v sindikate zgolj poslabšala odnose med rudarji. Nadaljuje Zwitter.

Izjava

Vrhovno sodišče v Franciji je danes razveljavilo prepoved nošenja tako imenovanih burkinijev, islamskih ženskih plavalnih oblek. Okrog trideset mest ob jugovzhodni francoski obali je namreč nošenje burkinijev prepovedalo in oglobilo. Premier Manuel Valls je sicer obsodil stigmatizacijo muslimanov, vendar hkrati vztrajal, da so burkiniji način verskega novačenja. Eva Bahovec iz Filozofske fakultete komentira:

Izjava

Novice iz Slovenije

Združenje občin Slovenije zahteva povprečnine, ki ne bi bile nižje od 536 evrov. Na podlagi Zakona o financiranju občin mora vlada zagotoviti denar za financiranje zakonsko predvidenih nalog občin, kot so zdravstveno in socialno zavarovanje, predšolska vzgoja, delovanje organov in tako dalje. Povprečnina pomeni povprečno vsota tega denarja na prebivalca. Lansko leto je vlada to vsoto dvakrat znižala, iz 536 na 500 evrov, kar je opravičila z obljubo, da bo stroške občinam znižala za skoraj 23 milijonov evrov. Vendar je do obljubljenega znižanja zmanjkalo dobrih 9 milijonov evrov. Poleg tega so občine dobile še dodatne stroške z razveljavitvijo ukrepa o ukinitvi subvencij za najem tržnih in hišniških stanovanj, ki jih od junija spet plačujejo. Zato je Državni zbor nazadnje povprečnine potrdil 519 evrov. A po doslednem izvajanju zakona bi občinam po njihovih izračunih pripadlo dobrih 650 evrov. Da bi morale povprečnine znašati več kot 600 evrov, je lani priznal tudi minister za javno upravo Boris Koprivnikar. Vendar vlada vztraja, da nobeni občini ni uspelo dokazati, da ji ob primerni porabi sredstev ta ne zadoščajo za predpisano izvajanje nalog. Pogajanja se bodo predvidoma nadaljevala dvanajstega septembra.

Stečajni upravitelj družbe Agroind je po sestanku z vinogradniki predstavil ponudbo za odkup letošnjega pridelka. K plačilu bi prispevala delež tudi ajdovska občina, vendar bi družba Agroind plačilo lahko zagotovila šele po prodaji vina iz letošnjega grozdja. Tudi za prejšnje letine vinogradniki iz Vipavske doline še niso v celoti dobili plačila. Ali se bodo ti odločili za prodajo, še ni znano, tudi zaradi tega, ker ni jasno, ali se bodo ukrajinski lastniki družbe odločili za ponovno pritožbo na odločitev sodišča o stečaju Agroinda. To jim je prvič uspelo, a je novogoriško sodišče v začetku tega meseca zopet razglasilo stečaj. Komentira Aleš Kosovel, predsednik Kmetijske zadruge Vipava:

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.