Off stavke v srčiki kapitalizma

Aktualno-politična novica
11. 10. 2012 - 14.00
 / OFF

Po poročilu britanske nevladne organizacije Environmental justice foundation - Fundacije za okoljske pravice - je 9 izmed 10 ribolovnih ladij odgovornih za nezakonito lovljenje rib pred obalami Sieree Leone dobilo dovoljenje za izvoz svojega ulova na evropsko tržišče. Organizacija je 18 mesecev spremljala primere nezakonitega lovljenja rib in zabeležila 250 primerov kršitev. Države ob zahodni obali Afrike namreč nimajo kapacitet, s katerimi bi preprečevale ulov. Več nam je povedal Andy Hickman, aktivist pri Fundaciji za okoljske pravice.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Več o tematki lahko izveste v današnjem offsajdu ob petih.

V Združenih državah Amerike se odvija prva stavka delavcev ameriškega giganta Wal Mart. Že pred enim tednom so stavkali skladiščni delavci Wal Marta v Ilinoju, a se je ta klavrno končal zaradi posredovanja specialne policije. Skladiščniki so zahtevali boljše pogoje dela, ki so jim bili danes tudi ugodeni. Pričela pa se je stavka prodajalcev v Wal Martu v Kaliforniji, ki se je razširila na 12 večjih ameriških mest oziroma 28 Wal Martovih trgovin. Delavci Wal Marta nimajo sindikalne organizacije, obenem pa v trenutnih stavkah participira majhno število zaposlenih, okrog 200, v primerjavi z 1,4 milijona vseh zaposlenih. S stavkami želijo opozoriti na politiko Wal Marta, ki kaznuje delavce, ki se zavzemajo za izboljšanje delavnih pogojev, boljše plače in večje število socialnih ugodnosti. Kljub majhnosti trenutnih protestov si stavkajoči obetajo širitev stavk na večje število trgovin. Obenem grozijo z organizacijo usklajene stavke po celotni državi na črni petek, dan po dnevu zahvale, ki je tradicionalen začetek božične sezone nakupovanja, ko prodajalci ponujajo visoke popuste.

Kitajska od Združenih držav Amerike zahteva ukinitev uvoznih tarif na kitajske solarne panele. Z visokimi uvoznimi tarifami, ki dvignejo ceno kitajskih panelov od 18 do 250 odstotkov, se namreč otežuje prodajo kitajskih panelov na ameriškem tržišču v luči majhnega povpraševanja in cenovne vojne med kitajskimi in ameriškimi proizvajalci. Kot razlog za visoke tarife ameriška stran navaja državno pomoč, ki jo dobijo kitajski proizvajalci v obliki poceni zemljišč, kreditov in dostopa do drugih surovin. Kitajska sicer trdi, da je pomoč v skladu z mednarodnimi trgovinskimi sporazumi. Zaradi hitrega razvoja kitajske produkcije je bilo tržišče prepravljeno s poceni paneli, kar se je odrazilo tudi na evropskem tržišču, saj je julija skupina 25 evropskih proizvajalcev začela protidumpinško pritožbo pri Evropski uniji zaradi poceni kitajskih panelov.

Belgijski naftni gigant Shell se bo prvič znašel pred belgijskem sodiščem, kjer se bo zagovarjal zaradi obtožb onesnaževanja v delti reke Niger v Nigeriji. Sodni primer so sprožili štirje nigerijski kmetovalci s podporo aktivistov skupine “Prijatelji zemlje”. To je tudi prvič, ko se je belgijska multinacionalka znašla pred civilnim sodiščem v Belgiji. V svoj zagovor Shell trdi, da območja niso mogli očistiti zaradi nestabilnosti v regiji, prav tako pa trdi, da je bila več kot polovica izlivov nafte povzročena zaradi kraje nafte in sabotaž. Delta obsega 20.000 kilometrov močvirij in je območje z največjo biodiverziteto na planetu. Obenem v delti živi 20 milijonov ljudi. Po podatkih nigerijskega departmaja za naftne surovine se je v delto med letoma 1976 in 1996 izlilo 2,4 milijona sodčkov olja, kar je 220 tisoč kubičnih metrov olja. Posledice pa se ne poznajo le na okolju, temveč povzročajo bolezni pri tam živečih ljudeh.

V Jemnu je bil umorjen šef varnosti na veleposlaništvu Združenih držav Amerike, Qassem Aqlani. Aqlanija je na poti v službo ustrelil napadalec na motorju. Ameriški ambasadi je služil 20 let, napad pa je prišel v luči ofenzive jemenske vojske, ki s podporo Američanov napada območja pod kontrolo Al Kaide na jugu Jemna.

Po poročilih turških medijev so na sirskem civilnem letalu na poti iz Moskve v Damask, ki so ga turška vojaška letala prisila v pristanek, turške oblasti našle komunikacijsko opremo in sestavne dele raket, namenjene vojski Bašarja Al Asada. Letalo je svojo pot nadaljevalo, ruska ambasada v Ankari pa je izrazila protest. Konflikt med Sirijo in Turčijo se s preiskavo letala zaostruje, saj so se države v zadnjem tednu obstreljevale prek državne meje. Obenem je Turčija na sirski meji okrepila število svojih vojakov.

Na Inštitutu Jožef Štefan so obeležili 100-letnico rojstva britanskega matematika Alana Mathisona Turinga, ki velja za enega utemeljiteljev umetne inteligence. Obenem so praznovali 20-letnico delovanja Slovenskega društva za umetno inteligenco. Ob obletnici je profesor z ljubljanske fakultete za računalništvo in informatiko Ivan Bratko, smatran za očeta umetne inteligence v Sloveniji ter mednarodno priznan strokovnjak s področja umetne inteligence, predstavil razvoj raziskovanja na področju umetne inteligence v Sloveniji. Korenine ukvarjanja z umetno inteligenco v Sloveniji segajo v začetek 70. let preteklega stoletja z oblikovanjem oddelka E4 na Inštitutu Jožef Štefan, trenutno pa se s področjem umetne inteligence ukvarja 10 slovenskih raziskovalnih laboratorijev oziroma približno 150 raziskovalcev.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.