29. 8. 2013 – 14.00

Off Trbovelj

Audio file

Ameriška vojaška porota je v teksaškem oporišču Fort Hood majorju Nidalu Hasanu izrekla smrtno kazen zaradi pokola v istem oporišču 5. novembra leta 2009, med katerim je ubil 13 ljudi, več kot 30 pa ranil. Hasan je pobijanje utemeljil z zaščito muslimanov v Iraku in Afganistanu, na sojenju pa se niti ni branil. Ameriška vojska svoje pripadnike le redko obsodi na smrtno kazen. Zadnja usmrtitev je bila leta 1961, na izvršitev smrtne kazni pa trenutno čaka še pet vojakov. Do Hasanove usmrtitve bo preteklo veliko let, saj veljajo avtomatični prizivi, zadnjo besedo pa ima predsednik Združenih držav Amerike. Obsojeni morilec je dejanje priznaval od samega začetka in je povedal, da si želi smrtne kazni, ker bo tako postal muslimanski mučenik. Sicer v Ameriki takšne incidente ne označujejo za terorizem, ker jim to ne koristi pri 'politiki borbe proti terorizmu'.

Policija v Indiji je aretirala domnevnega vodjo militantske skupine indijskih mudžahedinov Yasina Bhatkala. Obtožujejo ga za verigo nedavnih napadov v mestih Pune, Bangalore, Hyderaba, Bombaj in Delhi. Pridržan je bil blizu meje z Nepalom. Njegovo pravo ime naj bi bilo Muhammad Ahmad Zarar Siddibappa, ampak uporabljala več lažnih imen. Leta 2010 je indijska policija omenjeno skupino obtožila napada na nemško pekarno v mestu Pune, kjer je takrat umrlo 17 ljudi. Skupina je obtožena tudi za tri napade julija 2011 Bombaju, s katerimi so ubili 27 ljudi. Borili pa nja bi se za prevlado islama v južni Aziji.

Pozivi k vojaškemu posredovanju v Siriji so za Rusijo "jasen izziv" za ustanovno listino Združenih narodov, so sporočili iz ruskega zunanjega ministrstva. Uradna Moskva, ki že poltretje leto konflikta v Siriji podpira sirski režim, naj bi po pričakovanjih sicer blokirala kakršnokoli resolucijo Varnostnega sveta Združenih narodov, katere cilj bi bil kaznovati režim za domnevni kemični napad. Kot je ruska stran poudarila že v sredo, je namreč prezgodaj za odločanje o kakršnemkoli odzivu Varnostnega sveta Združenih narodov na domnevni kemični napad, dokler inšpektorji omenjene institucije ne objavijo rezultatov preiskave na prizorišču napada 21. avgusta. Zanj sirski režim in uporniki krivijo drug drugega, umrlo pa je več sto ljudi. Barack Obama sicer pravi, da odločitev posredovanja Združenih držav Amerike v Siriji še ni sprejeta.

Vrhovno sodišče v Gani bo na predlog opozicije odločalo o morebitni razveljavitvi zmage predsednika Johna Mahame na lanskih predsedniških volitvah. Opozicija Mahamo, ki je zmagal z 50.7 odstotki glasov obtožuje poneverbe volitev. Opozicijska stranka z imenom Nova patriotska stranka od sodišča pričakuje, da razveljavi okoli štiri milijone glasov, saj naj bi bili stvar prevare, s katero si je Mahame zagotovil zmago. Stranka, iz katere Mahama prihaja – Nacionalni demokratični kongres – po drugi strani trdi, da nima nič z kakršnimi koli nepravilnostmi na voliščih in ne želi odpravljati demokracije.

Razkritje skoraj totalnega vohunjenja Združenih držav Amerike, ne samo svojim državljanom, ampak kar vsevprek, nima za posledico zgolj gonje proti žvižgaču Edwardu Snowdnu, nekaj protestov in jeznih debat. Kmalu po razkritju se je namreč začelo množično zapiranje računov elektronske pošte pri dveh največjih ameriških ponudnikih, gmailu in yahooju, kjer Nacionalna varnostna agencija še posebej zlahka pride do informacij. V Nemčiji, po besedah tamkajšnje pravosodne ministrice Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, že okoli 80 odstotkov državljanov uporablja elektronsko pošto domačih ponudnikov s serverji v Nemčiji. Uporabniki pa čedalje pogosteje zahtevajo tudi račun s kriptografsko zaščito, kar do sedaj ni bila praksa. Zgolj za primer. Manjša v Berlinu situirana firma Posteo, je od razkritja odprla pa že več kot 20 tisoč.

Evropska centralna banka namerava uvesti žensko kvoto za vodstvene položaje, s čimer naj bi podvojila odstotek žensk na srednjih in najvišjih položajih v inštituciji. Danes jih je na omenjenih dveh nivojih 17 oziroma 14 odstotkov. V Svetu guvernerjev, ki je najvišji organ odločanja v banki, sta vse od ustanovitve sedeli le dve ženski, trenutno ni tam nobene. Razlog za takšno stanje sicer po mnenju generalnega direktorja za zaposlene, proračun in organizacijo, Stephena Keuninga ni v kakšni šovinistični drži ECB-ja.

ob 15:30 bodo v Mladinskem centru Trbovlje gostili Ministra za izobraževanje, znanost in šport Jerneja Pikala. Dialog med obiskovalci in ministrom bo potekal na temo izobraževanja in zaposlovanja mladih. Uvodoma pa se bo premierno predstavil nov Nacionalni program za mladino. Več nam je povedal Mitja Adamlje iz Mladinskega centra:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

 

 

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.