OFF tunizijskega parlamenta

Aktualno-politična novica
31. 3. 2022 - 15.00
 / OFF

Rusija je napovedala začasno prekinitev ognja na območju južnoukrajinskega mesta Mariupol. Podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vreščuk je včeraj dejala, da naj bi bila po navedbah Mednarodnega odbora Rdečega križa Rusija pripravljena odpreti humanitarni koridor iz Mariupola do Zaporožja prek pristanišča Berdjansk, ki je pod nadzorom Rusije. V Mariupol, ki ga že dlje kot mesec dni oblega ruska vojska, je ukrajinska vlada poslala 45 avtobusov za evakuacijo civilistov. Po ukrajinskih informacijah je v Mariupolu še vedno okoli sto tisoč ljudi, kar pa je zgolj slaba četrtina prebivalcev tega mesta pred vojno. 

Predsednik samooklicane republike Južna Osetija Anatolij Bibilov je na ruski državni televiziji izrazil željo po priključitvi Rusiji. Za to bi bil potreben referendum, ki pa ga po besedah Bibilova ne bi bilo težko organizirati. S tem se strinja tudi predsednik parlamenta Alan Tadtaje, ki je za rusko tiskovno agencijo Tass dejal, da bi moral biti referendum izveden v bližnji prihodnosti. Referendum o priključitvi naj bi potekal kar sočasno s predsedniškimi volitvami naslednjo nedeljo. Od začetka ruske invazije na Ukrajino se politične napetosti zaostrujejo tudi na zamrznjenih konfliktnih območjih, kot sta Južna Osetija in Abhazija. Samostojnost obeh regij od Gruzije poleg Rusije priznavajo zgolj še štiri druge države, poskus Gruzije, da bi prevzela oblast v republikah, pa je leta 2008 sprožila vojaško akcijo Rusije proti Gruziji.  

Zakaj protestirajo v Zimbabveju?
 / 21. 1. 2019
 Zimbabvejski kmetijski minister Anxious Masuka  je napovedal, da bodo začeli odvzemati neizrabljeno zemljo, ki je bila podeljena temnopoltim kmetom. To je prva večja sprememba zemljiške politike od leta 2000. Takrat je vlada nekdanjega predsednika Roberta Mugabeja  začela prerazporejati zemljo, ki je bila prej v večinski lasti belcev, v roke temnopoltih kmetov. Zaradi korupcije je veliko zemljišč prišlo v roke peščici politično povezanih posameznikov, številnim kmetom pa ni uspelo upravljati z novo zemljo. Na volitvah naslednje leto se bo več desetletij vladajoča stranka ZANU-PF soočila z vse bolj priljubljeno opozicijsko Državljansko koalicijo za spremembe. Ta je prejšnji konec tedna na izrednih volitvah v 28 okrajih osvojila kar 19 sedežev.

V Pekingu se je začelo sojenje avstralski novinarki Čeng Lei, rojeni na Kitajskem, zaradi domnevnega izdajanja državnih informacij zahodu. Sojenje nekdanji popularni novinarki državne televizije CGTN, ki je morala ta medij zapustiti leta 2020 in je bila aretirana februarja lani, poteka za zaprtimi vrati. Avstralske oblasti so sporočile, da lahko njihovi predstavniki Čeng Lei, odkar je v zaporu, obiščejo enkrat na mesec. Odnosi med Kitajsko in Avstralijo so se v zadnjih letih poslabšali. Posledica tega je med drugim otežitev pogajanj glede izpustitve zapornikov. Zaradi vohunjenja je na Kitajskem že tri leta v zaporu tudi Jang Henjun, ki je prav tako avstralski državljan.  

Poskus državnega udara v Tuniziji
 / 27. 7. 2021
Predsednik Tunizije Kais Saied je na seji sveta za državno varnost oznanil, da je dokončno razpustil parlament, poslance pa označil za izdajalce, ki so poskusili izpeljati državni udar. Odločitev je sprejel nekaj ur po tem, ko so poslanci sicer že suspendiranega parlamenta na spletu izvedli plenarno zasedanje, na katerem so izglasovali zakon proti izrednim ukrepom, ki veljajo od začetka politične krize julija lani. Saied je takrat, po pol leta dolgih sporadičnih protestih proti klerikalni stranki Ennhada, ki je tedaj vodila vlado, zamrznil delovanje parlamenta. Poleg tega si je prisvojil oblast nad sodstvom, kar pomeni, da lahko legalno odpušča in nastavlja sodnike po svoji volji. V državi, kjer se je začela arabska pomlad in v zahodnem narativu velja za prvo demokratično republiko v arabskem svetu, Saied že nekaj časa vlada z dekreti.

Turško tožilstvo je zaprosilo za ustavitev sojenja 26 državljanom Saudove Arabije za umor novinarja Jamala Khashoggija. Nobeden od obtoženih že od začetka sodnega procesa ni prisoten, zato si želijo, da bi se sojenje nadaljevalo v Saudovi Arabiji. Khashoggija so leta 2018 umorili na saudskem konzulatu v Istanbulu. Turško sodišče je na želje tožilstva odgovorilo, da se bo posvetovalo s pravosodnim ministrom in da bo odločitev sprejeta na naslednjem zaslišanju 7. aprila. Septembra 2020 so v Saudovi Arabiji obsodili osem ljudi, katerih imen niso nikoli izdali javnosti ali turškim oblastem, ki so preiskovale umor. 

Danes poteka izredna seja državnega zbora, na kateri bodo med drugim obravnavali predloge za vzpostavitev družbe za upravljanje javnega potniškega prometa, prepoved frackinga ter spremembe glede otroškega dodatka. Z glasovanjem je državni zbor že potrdil sklep o izvolitvi 52 sodnikov porotnikov delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani. Sodniki porotniki so izvoljeni z list kandidatov zavarovancev, ki se oblikuje na predlog reprezentativnih sindikatov in združenj zavarovancev.  

Začel je teči rok za zbiranje podpisov v podporo noveli zakona za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike, ki jo predlaga Inštitut 8. marec. S tem želijo odpraviti po njihovem mnenju negativne zakonske spremembe, ki so bile sprejete v zadnjih dveh letih. Odpraviti hočejo spremembe Zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo, ki ministru za kulturo omogočajo končno odločitev glede sklepov strokovnih komisij pri podeljevanju javnih sredstev. Predlog vsebuje tudi odpravo spremembe zakona o prevozih v cestnem prometu, ki je omogočil delovanje aplikacije Uber. Napovedali so, da bodo v času zbiranja podpisov v okviru gibanja Gremo volit ob koncih tedna potovali po različnih krajih in organizirali lokalne akcije. Za vložitev predloga novele in začetek zakonodajnega postopka je potrebnih 5000 podpisov, rok se izteče 28. maja. V Inštitutu poudarjajo, da ob zbiranju podpisov ljudi nagovarjajo, naj se udeležijo volitev, ker bodo novi poslanci in poslanke odločali, ali bo zakon sprejet ali ne.

Nadzorni svet Gen Energije je za novega direktorja imenoval pred dnevi razrešenega sekretarja na ministrstvu za infrastrukturo Blaža Košoroka. Nadzorni svet je po tem, ko je vlada zamenjala več članov, pred dobrim mesecem z vrha Gena razrešila dolgoletnega direktorja Martina Novšaka. Košorok je bil med leti 2012 in 2017 že direktor drugega velikega državnega energetskega podjetja Holding slovenskih elektrarn.  

OFF je pripravil vajenec Fin pod Srđanovim mentorstvom.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness