OFF za Rakhine

Aktualno-politična novica
4. 9. 2017 - 15.00
 / OFF

Po poročanju Visokega komisariata za človekove pravice Združenih narodov je mjanmarsko-bangladeško mejo v zadnjih desetih dneh prečkalo vsaj 73.000 pripadnikov Rohingj, preganjane muslimanske manjšine v Mjanmaru. Državno sponzorirano nasilje nad Rohingjami sicer traja že več let, zadnje intenzivnejše čistke rohinjških vasi pa sledijo napadu borcev Arakanske rohinjške vojske odrešenja na policijske postojanke 25. avgusta. Napad je bil za mjanmarsko oblast dovoljšnje opravičilo za povečanje vojaškega nasilja. V povračilnih napadih mjanmarske vojske in civilnega prebivalstva naj bi spopadi v tednu dni zahtevali 400 žrtev. Glede na satelitske posnetke je vojska požgala 17 vasi skupaj s 700 objekti, številni rohinjški begunci pa v Bangladeš prihajajo s strelnimi ranami. V zvezno državo Rakhine so oblasti onemogočile dostop humanitarni pomoči Združenih narodov, pred dnevi pa so se glede oviranja s strani mjanmarske vojske pritožile mednarodne nevladne organizacije. V Bangladešu, kamor pribeži večina Rohingj, je registriranih dobrih 33.000 beguncev, medtem ko se ocene neregistriranih gibljejo med 200.000 in pol milijona.

Kamboški časopis v angleščini The Cambodia Daily je prenehal z izhajanjem, potem ko je potekel rok za poplačilo davčnih terjatev v višini dobrih 5 milijonov evrov. V časopisu na takšno poplačilo ne pristajajo, saj je bil rok za poplačilo določen zgolj pred enim mesecem, prav tako pa jim je bila onemogočena možnost pritožbe. Zaprtje časopisa sovpada z aretacijo vodje opozicije Kam Sokhe zaradi obtožb zarotništva in izdajstva. V zadnjem mesecu je bilo sicer zaprtih 18 radijskih postaj, lokalnim radijem pa je bilo prepovedano oddajanje svojega programa ameriško sponzoriranima  Radiu Free Asia in Voice of America.

McDonald’s je v Veliki Britaniji doživel svojo prvo stavko. V poslovalnicah v Cambridgeu in londonski četrti Crayford  stavka kakšnih 40 delavcev zaradi prenizkih plač in fleksibilnega delovnika. Zahteve stavkajočih tako zajemajo  dvig urne postavke na deset funtov in konec zaposlitev prek tako imenovanih zero-hours contracts. Slednje pomenijo pogodbe, ki nimajo zajamčenih delovnih ur, ampak se uslužbenec s svojim delodajalcem prosto dogovarja glede dela. Navkljub majhnemu številu stavkajočih je stavka dobila precej medijske odmevnosti, v soboto je tako potekal protest v organizaciji sindikatov in Laburistične stranke pred upravo McDonald’sa v Londonu, vodstvo pa je napovedalo ponudbo prehoda na fiksni delovni čas za vse zaposlene do konca leta.

Glavno rusko državno podjetje za nafto in zemeljski plin Rosneft je na srečanju držav BRICS v kitajskem Čiamenu podpisalo pogodbo z zasebnim kitajskim podjetniškim konglomeratom CEFC China Energy glede dobave surove nafte in skupnega raziskovanja možnih nahajališč v Sibiriji. CEFC China Energy je sicer največje podjetje v zasebni lasti na področju energetike na Kitajskem. Rusija za Kitajsko predstavlja največjega uvoznika surovih energentov, uvoz nafte pa se je v zadnjih petnajstih letih povečal za sedemnajstkrat in predstavlja dobro četrtino ruskega izvoza.

Kandidatom za predsednika slovenske države se pred oktobrskimi volitvami pridružuje tudi koprski župan Boris Popovič. Slednji bo nastopil pod okriljem svoje stranke Slovenija za vedno in mora zato nabrati še 3000 overjenih podpisov volivcev. Da sta zbrala dovolj podpisov, sta že sporočila kandidata Marjan Šarec in Jožef Jarh, sicer kandidat zunajparlamentarne stranke Naprej Slovenija. Nova Slovenija bo na volitve poslala svojo predsednico Ljudmilo Novak, socialdemokrati pa so svojo podporo izkazali Borutu Pahorju. Največji stranki SDS in SMC naj bi svojega kandidata sporočili še ta teden.

Državna volilna komisija je objavila seznam organizatorjev, ki bodo sodelovali pri referendumski kampanji glede podpore zakonu o izgradnji drugega tira Divača-Koper. Po obvestilu komisije bo v kampanji sodelovalo 32 organizatorjev, med njimi so med drugimi vse parlamanetarne stranke razen stranke DeSUS, vidnejše zunajparlamentarne stranke, Slovenske železnice, Mestna občina Koper, Zveza društev upokojencev, Gospodarska zbornica in nekdanji direktor Luke Koper Gašpar Gašpar Mišič. Glede zakona o gradnji in financiranju drugega tira bodo volilci odločali 24. septembra, pobudnik referenduma Vili Kovačič iz skupine Davkoplačevalci se ne damo! pa sporoča, da bodo zakon, če bo na referendumu potrjen, vložili v ustavno presojo.

Upravno sodišče je presodilo, da Nova ljudska stranka Slovenije, krajše NLS, katere predsednik je Željko Vogrin, predsednik programskega sveta pa nekdanji mariborski župan Franc Kangler, lahko še naprej uporablja to ime. S tem je sodišče zavrnilo tožbo Slovenske ljudske stranke zoper Ministrstvo za notranje zadeve, ki je izdalo odločbo o vpisu sprememb v register političnih strank. NLS, ustanovljena pod imenom Županova lista, je v odzivu za javnost zapisala, da je, citiramo: “Slovenska ljudska stranka (...) doživela velik udarec, saj ji ni uspel politično sodni obračun s stranko, katere član je Franc Kangler, ki so ga brez pravne podlage v preteklosti izključili iz že omenjene stranke. Ampak danes jim Franc Kangler sporoča, da je vesel te protipravne izključitve, saj ima sedaj priložnost sodelovati s poštenimi ljudmi, ki imajo čut in skrb do sočloveka.” Konec citata.

Vozniki avtobusnega prevoznika Arriva so po neuspešnih pogajanjih z vodstvom danes začeli stavko. Stavka poteka na območju delovanja Alpetour potovalne agencije, Arriva Dolenjske in Primorske ter Arriva Štajerske, stavkovne zahteve pa med drugim zajemajo preklic sankcij delavcev zaradi opravljanja sindikalnega dela, zvišanje urne postavke na 7 evrov in sklenitev podjetniške kolektivne pogodbe za leto 2017. Spomnimo, da je podjetje Arriva proti sindikalnemu zaupniku Endreju Mesarošu pretekli mesec vložilo krivdno odpustitev, ker naj bi si pridržal 90 centov od vozovnice. Vodstvo Arrive ga je že pred tem obdolžilo blatenja imena podjetja, potem ko je v medijih opozarjal na nezadostno vzdrževanje avtobusov. Več o tem v OFFsajdu ob sedemnajstih, današnji OFF pa zaključimo s popotnico sindikalista Endreja Mesaroša stavkajočim sodelavkam in sodelavcem.

Izjava.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.