OFFgraje na meji

Aktualno-politična novica
9. 3. 2023 - 15.00
 / OFF

grcija
Protest v Gruziji in Grčiji, feministični protest v Ljubljani
 / 8. 3. 2023
Gruzijska vladajoča stranka Gruzijske sanje je obljubila umik zakonodaje o tujih agentih, da bi preprečila nadaljnje izgrede. Proti dvema zakonoma so od ponedeljka pred parlamentom v Tbilisiju potekali protesti, protestniki so tam tudi postavili barikade. Iz napovedi o umiku sprva ni bilo jasno, ali umikajo en zakon ali oba. V vladajoči stranki so nato pojasnili, da o zakonu o tujih agentih v parlamentu sploh ne bodo razpravljali. Zakon o transparentnosti tujega vpliva, ki ga je parlament v prvem branju že sprejel, pa bodo po zagotovilih vladajoče stranke v drugem branju zavrnili. Po novi zakonodaji bi se morali organizacije in mediji, ki se v več kot dvajsetih odstotkih financirajo iz tujine, registrirati kot tuji agentje, s čimer bi nad njimi povečali vladni nadzor

Stavke v Franciji in Veliki Britaniji
 / 10. 2. 2023
Francoski senat je sprejel dvig upokojitvene starosti za dve leti, z 62 na 64 let. Zgornji dom naj bi še ta teden potrdil preostale člene reformnega zakona. V senatu, v katerem ima večino desnica, so pred glasovanjem obšli razpravo o amandmajih, ki so jih predlagale leve stranke. V spodnjem domu parlamenta pred tem razprave niso zaključili, zato je v senat šel predlog reforme, kakor jo je spisala vlada. V vsakem primeru mora reformo, preden bo veljavna, potrditi še parlament, v katerem pa koalicija predsednika Emmanuela Macrona nima večine. Emmanuel Macron skuša pokojninsko reformo izpeljati od nastopa svojega prvega mandata leta 2017, a so mu do zdaj ljudstvo in sindikati uspešno nasprotovali. Sindikati, ki stavke organizirajo od sredine januarja, bodo z njimi nadaljevali. Prav tako ne bodo končali s protesti, v torek je proti reformi protestiralo več kot milijon Francozov.

Nigerijska volilna komisija je za en teden zamaknila guvernerske volitve z obrazložitvijo, da potrebuje več časa za pripravo elektronskih volilnih naprav. Volivci bodo guvernerje v 28 od 36 zveznih držav volili v soboto, 18. marca. Zamiku je botroval dolgotrajnejši proces shranjevanja in obdelave podatkov z naprav, ki so jih uporabili na predsedniških in parlamentarnih volitvah 25. februarja. Tip volilnih naprav, ki jih uporablja nigerijska volilna komisija, omogoča zaznavo prstnega odtisa oziroma obraza volivca, s čimer ta izkaže svojo istovetnost pred glasovanjem. Zmagovalec predsedniških volitev je kandidat vladajoče stranke Vsenapredni kongres Bola Tinubu, ki je prejel skoraj 37 odstotkov glasov in bo nasledil Muhammaduja Buharija.

Evropska banka za obnovo in razvoj je napovedala milijardo in pol evrov vredne investicije za obnovo potresnih območij na jugovzhodu Turčije. Katastrofa je za Evropejce poslovna priložnost, banka bo tako v naslednjih dveh letih lokalnim bankam posodila 600 milijonov evrov. Ostala sredstva bo posodila podjetjem, predvsem v zasebnem sektorju, ki bodo sodelovala pri obnovi. 

Predsednica Hondurasa Xiomara Castro je podpisala odlok, ki odpravlja 14-letno prepoved prodaje in uporabe jutranjih tabletk. Leta 2009 so v Hondurasu prepovedali njihovo uporabo in prodajo. V Hondurasu je splav kazniv tudi v primeru posilstva in incesta, zanj pa je zagrožena kazen do šest let zapora. Po navedbah lokalnih nevladnih organizacij iz leta 2019 v 10-milijonskem Hondurasu ilegalni splav vsakoletno opravi med petdeset in osemdeset tisoč žensk.

Malezijska protikorupcijska komisija je aretirala nekdanjega premiera Muhidina Jasina zaradi suma korupcije med vodenjem države v času pandemije novega koronavirusa. Muhidin se je pred aretacijo prostovoljno udeležil zaslišanja na komisiji. Obtožen je prejemanja nakazil gradbenih izvajalcev na račun svoje stranke Bersatu v zameno za pridobitev pogodb v sklopu plana za okrevanje, ki ga je zagnala njegova administracija v času pandemije. Muhidin bo obtožen zlorabe položaja in pranja denarja. V Maleziji bodo sredi leta potekale regionalne volitve v šestih zveznih državah, Muhidinova stranka in njegovo zavezništvo pa predstavljata glavno opozicijo trenutnemu predsedniku vlade Anvaru Ibrahimu.

Notranji minister Boštjan Poklukar je odredil notranjo revizijo pravilnosti postopkov v povezavi z javnim naročilom za odstranitev ograje na južni meji s Hrvaško. Nujno sejo za nadzor javnih financ so sklicali na pobudo Nove Slovenije, ki, sicer brez dokazov, opozarja na sume netransparentnosti in korupcijskih tveganj pri izbiri podjetja Minis; to je žičnato ograjo med letoma 2015 in 2018 tudi postavilo. Minis je omenjen posel s pravnomočno odločitvijo dobil 3. februarja. Govori Poklukar.

Izjava

Farmacevtska družba Lek, članica švicarskega Sandoza, je z vlado podpisala memorandum o soglasju za naložbo v visokotehnološki center za proizvodnjo bioloških zdravil v Lendavi. Naložba je vredna približno 380 milijonov evrov in naj bi ustvarila okoli 300 novih delovnih mest. Pri njej bo sodelovala tudi država, in sicer s prispevkom med 50 in 55 milijoni evrov. Po pričakovanjih Sandoza bodo lendavski obrat zagnali v treh do petih letih.

OFF je pripravil vajenec Andraž, mentoriral je Fabjan.

 

Vir posnetka zaslona: Prvi Dnevnik, RTV SLO

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness