Par gramOFF svile

Oddaja
6. 5. 2021 - 15.00
 / OFF

Kitajska je sporočila, da zaustavlja vse dejavnosti in pogovore, ki so povezani s kitajsko-avstralskim strateškim ekonomskim dialogom. Gre za dogovor, ki je bil sprejet za pospeševanje trgovanja med državama, hkrati pa določa tudi mehanizem za reševanje trgovinskih sporov med njima. Nazadnje sta se v okviru tega dogovora državi sestali leta 2017, ko sta sklenili sporazum o sodelovanju pri kitajskem projektu En pas, ena pot

Od takrat so se odnosi med državama močno poslabšali, saj sta državi pri vprašanjih glede podjetja Huawei, izgradnje omrežja 5G, Ujgurov, Hongkonga in izvora virusa SARS-CoV-2 stali na različnih bregovih. Zaradi tega je Kitajska lani uvedla trgovske tarife na določene avstralske izdelke, na primer vino, kar je Avstralijo, ki največ svojih izdelkov izvaža na Kitajsko, finančno prizadelo. Kitajska sicer ni sporočila točnega razloga za zamrznitev dogovora, mogoče pa je sklepati, da je povezan z  avstralskim odstopom od že sklenjenih pogodb v sklopu projekta En pas, ena pot ter zadržkom, ki ga ima vlada do 99-letnega najema pristanišča v mestu Darwin – slednjega želi namreč izvesti kitajsko podjetje. To pristanišče je najbližje Aziji ter gosti tudi ameriško vojaško oporišče. 

Selimo se v Južno Ameriko. Protesti v Kolumbiji ne pojenjajo kljub umiku davčne reforme predsednika Ivana Duqueja, ki je bila prvotni povod za proteste. Ljudje vztrajajo pri demonstracijah, da bi dosegli vrsto drugih sprememb. Protestniki poleg odstopa Duqueja med drugim zahtevajo tudi umik predlagane zdravstvene reforme, uvedbo univerzalnega temeljnega dohodka za vse Kolumbijce v višini 215 evrov ter konec policijskega nasilja nad protestniki. Cestne zapore, ki so jih postavili protestniki, povzročajo težave v gospodarstvu, predvsem v kavni industriji. Kolumbija namreč proizvede tretjino kave na svetu. 

Ostajamo onstran Atlantika. Zvezno okrajno sodišče v Združenih državah Amerike je preklicalo državni moratorij na izseljevanje najemnikov, ki ga je izdal Center za preprečevanje in nadzor nad boleznimi, z angleško kratico  CDC. Sodišče meni, da CDC nima pooblastil za tovrstne zaustavitve. Preklic je sicer začasno zadržalo, saj so se odvetniki vlade na odločitev pritožili. CDC je moratorij uvedel, da bi preprečil množične izselitve najemnikov, ki najemnine ne morejo plačati. Takšnih naj bi bilo po podatkih CDC vsaj štiri milijone.      

Haaško sodišče je Dominika Ongwena obsodilo na 25 let zapora zaradi vojnih zločinov in zločinov proti človeštvu. Ongwen je bil eden izmed najvišjih poveljnikov ugandske uporniške skupine Gospodova uporniška vojska, ki jo vodi Joseph Kony. Višina kazni po mnenju sodišča prikazuje edinstvenost primera, saj je bivši ugandski upornik sodeloval pri pobojih in posilstvih, ki jih je zagrešila uporniška skupina, hkrati pa je bil tudi sam  otrok vojak, ki so ga uporniki ugrabili, da bi se boril zanje. 

Francoski ribiči so v znak protesta proti novim pravilom o ribolovu pred pristanišče otoka Jersey pripeljali 80 čolnov. Britanska in francoska vlada sta poslali vojaške in policijske ladje, da bi nadzorovale potek dogodkov. Vzrok protesta je izdaja novih licenc za ribolov, ki ribičem iz Evropske unije omejujejo število dni, ko lahko ribarijo na območju teritorialnih voda Jerseyja, ki spada pod britansko krono. Dodati je treba, da se zaplet dogaja v času lokalnih volitev v Veliki Britaniji in da bi tovrstna besedna vojna določenim strankam prinesla ugodnejši politični rezultat.  

Po porazu na lokalnih volitvah v Madridu je vodja stranke Podemos Pablo Iglesias  napovedal svojo politično upokojitev. Na volitvah je slavila Ljudska stranka pod vodstvom Isabel Diaz Ayuso , ki je osvojila 65 sedežev v 135-članski regionalni zbornici. To sicer pomeni, da bo morala Ljudska stranka v vlado povabiti še katero izmed strank. Najverjetnejša se zdi koalicija s skrajno desno stranko Vox. Več o tej temi pa danes v OFFsajdu ob 17. uri.    

Koalicijski poslanci so vložili nov predlog za razrešitev predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča. V tem tednu je Zorčiču vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec izročil seznam podpisov 47 poslancev, ki naj bi podpirali Zorčičevo razrešitev, toda današnji predlog je vseboval zgolj 38 poslanskih podpisov, tako da še ni jasno, ali ima koalicija res potrebno večino. Poslanec italijanske narodne skupnosti Felice Žiža je za Televizijo Slovenija že povedal, da glasova obeh poslancev manjšin za ponovno glasovanje o razrešitvi Zorčiča nikakor nista zagotovljena.

Premier Janez Janša je preko svojega priljubljenega pripomočka za komuniciranje z novinarji in širšo javnostjo - Twitterja -  objavil spremembo cepilne strategije. Tako naj bi se od ponedeljka cepljenje izvajalo tudi za vse odrasle, mlajše od 50 let. S to spremembo želi država čim hitreje porabiti zaloge cepiv, ki se povečujejo zaradi neučinkovite logistike cepljenja. Minister za zdravje Janez Poklukar pa je na novinarski konferenci predstavil aplikacijo za naročanje, ki se nahaja na portalu zVEM, in novo spletno platformo za spremljanje poteka cepljenja.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness