Razvojna banka BRICS

Aktualno-politična novica
26. 3. 2013 - 14.04
 / OFF

Že včeraj smo poročali o pobegu predsednika Centralnoafriške republike Francoisa Bozize iz države, in sicer zaradi puča, ki so ga izvedli uporniki, imenovani Saleka. Medtem ko se Bozize skriva nekje v Kamerunu, je samooklicani novi predsednik države, vodja upornikov Michel Djotodia razveljavil ustavo iz leta 2004 in razpustil parlament ter vlado, čeprav je še včeraj zatrjeval, da vlade ne namerava razpustiti. Če se na vrhu države stvari odvijajo zelo hitro, pa se na drugi strani na ulicah še vedno odvijajo boji med uporniki Saleke in Bozizovimi vojaki.

Utaja davkov bo po novem v Italiji mnogo težja, to je vsaj namen novega zakona, ki je nastal še pod taktirko bivšega italijanskega tehničnega premierja Maria Montija. Zakon namreč narekuje bankam in drugim finančnim institucijam, da davčnim organom redno pošiljajo podatke o poslovanju svojih komitentov. Davčni organi bodo tako imeli vpogled v vse uradne finančne transakcije posameznikov, od prilivov na transakcijske račune prek denarnih vlog in varčevanja za pokojnino do nakupov vrednostnih papirjev in zlata. Uvajanje omenjenega nadzornega mehanizma se je sicer zavleklo. Prve podatke bi morala agencija za davke prejeti že do aprila letos, a so rok posredovanja podatkov prestavili na konec oktobra. Sistem za zdaj sicer ne predvideva obveznosti posredovanja podatkov o finančnih transakcijah med letoma 2001 in 2010, ko so Italijani lahko zahvaljujoč davčni amnestiji v domovino spravili na milijarde evrov nezakonitega kapitala. Pravijo pa, da bodo tudi to obdobje nekoč vzeli pod drobnogled.

Zelo hitro pa se stvari odvijajo na Cipru, še posebej so ažurni tisti, ki so blizu bančnega korita. V tednih pred in tudi za čas sklepanja dogovora o rešilnem paketu je namreč na otoku prišlo do nenavadno visokih nakazil v tujino in dvigov gotovine s tamkajšnjih bank. Zaenkrat po neuradnih podatkih je predsednik ciprskega parlamenta Ginakis Omiru zahteval seznam spornih prenakazil. Stvar je pač preveč očitna, da bi jo lahko severnoevropski marionetarji spregledali. Ob tem naj spomnimo, da je bil v ponedeljek sprejet dogovor o reševanju ciprskih bank ali tako imenovani finančni pomoči.

Voditelji držav skupine BRICS: Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska in Južnoafriška republika bodo na vrhu v južnoafriškem mestu Durban podpisali vrsto sporazumov o sofinanciranju projektov na črni celini ter razpravljali o kriznih območjih na svetu. Program vrha bo zaznamoval podpis sporazumov o sofinanciranju projektov na področju zelenega gospodarstva in infrastrukture, s katerimi naj bi olajšali razvoj afriških držav, pri čemer naj bi dogovori temeljili na zavezanosti temeljnim načelom mednarodnega prava. Od petega tovrstnega srečanja si sodelujoči poleg navedenega obetajo ustanovitev Razvojne banke pod okriljem organizacije BRICS. Želja v Durbanu je, da bi bila na novo ustanovljena finančna institucija tista, ki bi na svetovni finančni šahovnici uspešno parirala institucijam, kot sta Svetovna banka in Mednarodni denarni sklad. Govorili smo z ekonomistom Aleksandrom Kešeljevićem.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje

Iz Tepca, japonskega upravljavca poškodovane jedrske elektrarne v Fukošimi, so sporočili, da je za izpad električne energije 18. marca letos kriva podgani podobna žival. Ob centrali so namreč našli 25 centimetrov veliko mrtvo beštijo, ki je povzročila kratek stik in s tem izpad elektrike. 25 strokovnjakov je potrebovalo 30 ur, da so ponovno zagotovili elektriko za obratovanje hladilnih sistemov. Ob tem so zagotovili, da bodo v prihodnje bolj pazljivi na velike glodavce, pri čemer ni bilo govora o kakršnihkoli mutiranih bitjih.

V Galeriji Škuc se ob šesti večerni začenja druga okrogla miza v okviru cikla Slovenija na razpotjih: refleksije o tem, kje se nahajamo in kam usmeriti naše energije? Razpravo organizira Slovensko sociološko društvo, tokrat naslovljeno Ekonomska demokracija. Govorili bodo Aleksandra Kanjuo-Mrčela s Fakultete za družbene vede, Marko Kržan iz Delavsko-punkerske univerze, Mitja Svete iz Mreže za neposredno demokracijo in psihologinja Nika Kozjak. Več bo povedal moderator dogodka Gorazd Kovačič.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje

V Rogu se bo ob 17. uri začel dobrodelni koncert, ki ga organizira Društvo za pomoč in samopomoč brezdomcev Kralji ulice. Dogodek bo potekal ob zaključku akcije zbiranja oblačil in hrane za brezdomce. Več nam bo povedal predsednik društva Bojan Kuljanac.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje

 

POSNETEK KMALU NA STRANI

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness