Rekord OFFkužb

Aktualno-politična novica
22. 4. 2021 - 15.00
 / OFF

Indija je včeraj zabeležila več kot 300 tisoč novih okužb s koronavirusom, kar predstavlja nov svetovni rekord. Zdravstvena kriza v Indiji, ki jo je povzročil novi val epidemije, se ob tem še stopnjuje, saj jim zmanjkuje tako kisika kot postelj v bolnišnicah. Vzrok za nepripravljenost naj bi bila navidezna umiritev epidemije v zimskem času, ko je bilo novih okužb le okoli 10 tisoč na dan, zaradi česar je oblast sprostila prepovedi zbiranja. Situacijo so poslabšale velike množice, ki so se zbrale ob hindujskem festivalu Kumbh Mela, in zborovanja pred lokalnimi volitvami. Indija sicer spada med vodilne države po številu proizvedenih odmerkov cepiv proti covidu-19, do sedaj pa je bila cepljena slaba desetina prebivalcev. Po trenutnem načrtu bi bili s prvim majem do cepljenja upravičeni vsi polnoletni državljani.

Napetosti med Avstralijo in Kitajsko so se včeraj še zaostrile, ko je vlada v Canberri prepovedala dogovor zvezne države Viktorije o sodelovanju v kitajskem programu En pas, ena cesta. Zunanja ministrica Marise Payne je izjavila, da je ta dogovor eden izmed  štirih, ki »niso v skladu z avstralsko zunanjo politiko«. Ob tem je dodala, da prepoved ni usmerjena proti nobeni posamezni državi, in se zavezala k nadaljnjemu sodelovanju s Kitajsko.

Ukrajinska vlada je sprejela nov zakon, s katerim si je omogočila vpoklic vojaških rezervistov brez razglasitve splošne mobilizacije. Zunanji minister Dmitro Kuleba je v torek namreč razkril, da se na meji z Ukrajino še naprej zbirajo ruski vojaki, do naslednjega tedna pa naj bi jih bilo več kot 120 tisoč. Vzrok za trenja naj bi bilo  pomanjkanje vode na okupiranem Krimskem polotoku, katerega oskrba z vodo je odvisna od kanalov pod nadzorom Ukrajine. Prav tam se tudi začenjajo obsežne vaje ruske vojske, ki jih bo osebno nadzoroval obrambni minister Sergej Šojgu. 

Češka republika je včeraj dobila novega zunanjega ministra, socialdemokrata Jakuba Kulhanka. Prejšnji minister, Tomaš Petriček, tudi iz vrst socialdemokratov, je bil odstavljen zaradi poraza na strankarskih volitvah, ko je predlagal konec sodelovanja s vlado Andreja Babiša. Ob zasedbi ministrskega mesta je povabil ruskega veleposlanika na pogovor glede »neprimerne ruske reakcije« na izgon 18-ih ruskih diplomatov iz Prage. Danes ob 12. uri naj bi se tudi iztekel ultimat, ki so ga Rusom zastavili glede vrnitve 20-ih čeških diplomatov, izgnanih iz veleposlaništva v Moskvi. Več o sporu med Češko in Rusijo v OFFsajdu ob petih.

Več kot 1700 protestnikov je bilo aretiranih na zborovanjih, ki so včeraj potekala v več ruskih mestih v podporo Alekseju Navalnemu. Organizatorji protestov, ki so upali na največjo udeležbo v ruski zgodovini, so bili nekoliko razočarani – po navedbah novinarjev naj bi na moskovskih ulicah demonstriralo le 10 do 15 tisoč ljudi. Zdravstveno stanje Navalnega naj bi se dodatno poslabšalo zaradi tritedenske gladovne stavke. Francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian ob tem sporoča, da bo Evropska unija, če bo Navalni umrl, vpeljala nov nabor sankcij proti Rusiji.

Policijski minister Bosne in Hercegovine Selmo Cikotić je ob včerajšnjem obisku migrantskega centra Lipa z avstrijsko veleposlanico Ulrike Hartmann in predstavniki Mednarodne organizacije za migracije napovedal, da bodo tamkajšnje šotorsko naselje v roku treh mesecev nadomestili z novim kontejnerskim naseljem. Tja so prebežnike izgnali jeseni na zahtevo oblasti mesta Bihać, a je šotorsko naselje 23. decembra zgorelo. V Bosni in Hercegovini je trenutno med 6 in 7 tisoč beguncev, predvsem v bližini Sarajeva in v Unsko-sanskem kantonu.

Na volitvah za novega rektorja Univerze v Ljubljani je zmagal Gregor Majdič. Kandidat z Veterinarske fakultete je s 54,9 odstotka glasov premagal dosedanjega rektorja Igorja Papiča. Na Veterinarski fakulteti je do sedaj raziskoval molekularno nevroendokrinologijo in razlike med spoloma, za kandidaturo pa se je med drugim odločil tudi zato, ker meni, da je univerza premalo družbeno aktivna.

Evropska komisija je danes objavila uredbo, s katero je slovensko potico zaščitila kot zajamčeno tradicionalno posebnost. Zaradi tega njena izdelava sicer ni ozemeljsko omejena, tako kot je denimo izdelava šampanjca omejena le na šampanjsko vinsko regijo, je pa za prodajo izdelka z nazivom »potica« potreben certifikat, ki dokazuje, da je bila izdelana skladno s potrjeno specifikacijo. Po oddaji vloge leta 2018 se je morala Slovenija najprej uskladiti z Avstrijo, saj je ta hotela zaščititi domače proizvajalce podobnih proizvodov, ki jim rečejo Potize ali Putize. Kmetijski minister Jože Podgoršek naj bi bil po poročanju Slovenske tiskovne agencije na uredbo zelo ponosen.

Vlada napoveduje nove spremembe protikoronskih ukrepov: s petkom bo dovoljeno prehajanje regijskih meja, od sobote pa bodo po vsej državi lahko obratovale terase in vrtovi gostinskih lokalov. V obalno-kraški, pomurski in goriški regiji pa bo gostinsko dejavnost dovoljeno opravljati tudi v gostinskih lokalih, vendar le, če bodo gostje pred vstopom pokazali negativen izvid testa ali dokaz o cepljenju oziroma prebolelosti. V ponedeljek se bodo odprle tudi vse izobraževalne ustanove in študentski domovi. Zbiranje do deset ljudi, tudi na prireditvah in shodih, je zdaj dovoljeno.

OFF je pripravil vajenec Srđan pod mentorstvom Matije.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness