ROFFgaški stolp

Aktualno-politična novica
17. 2. 2022 - 14.53
 / OFF

Izraelska vojska je z okupirane Golanske planote na jugozahodu Sirije bombardirala mesto Zakija, ki ga nadzira Asadova vlada in se nahaja nekaj kilometrov južno od prestolnice Damask. Poročilo Sirskega observatorija za človekove pravice razkriva, da je bila tarča bombardiranja sirska vojaška baza. To je drugi napad izraelske vojske na sirske vladne sile in oporišča pod nadzorom Hezbolaha v zadnjem mesecu. Izrael sicer sporadično bombardira Sirijo od začetka državljanske vojne leta 2011, a izraelska vlada te napade redko komentira. 

dim
Poskus državnega udara v Burkina Fasu
 / 24. 1. 2022
Vodja burkinafaške vojaške hunte, Paul-Henri Damiba, je zaprisegel kot predsednik države. Burkinafaška vojska je pred tremi tedni odstavila vlado nekdanjega predsednika Rocha Kaboréja. Vojaška hunta pod vodstvom Damibe je državljanom obljubila varstvo pred napadi Islamske države in Al Kaide. Zaradi vojaškega udara so države članice Gospodarske skupnosti zahodnoafriških držav na izrednem virtualnem zasedanju zamrznile članstvo Burkine Faso. 

Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes na tiskovni konferenci razglasil umik francoske vojske iz Malija. Trenutno ima Francija v Maliju 2400 vojakov, še 600 pa jih je tam pod francoskim poveljstvom iz drugih evropskih držav. Vojaške operacije v zahodni Afriki so od začetka leta 2013 skupaj terjale življenja 58-ih francoskih vojakov, od tega jih je 48 umrlo v Maliju. Umik naj bi trajal šest mesecev. Macron poudarja, da je umik posledica ovir zaradi malijske vojaške hunte. Odnosi med Francijo in Malijem se že leta slabšajo, dokončno pa jih je presekal nedavni državni udar. Hkrati z umikom iz Malija je Macron napovedal nadaljevanje boja proti islamističnim milicam. To naj bi v prihodnosti potekalo iz sosednjega Nigra, kjer je vlada po besedah francoskega predsednika pristala na namestitev evropskih vojakov.

Politična kriza v Albaniji zaradi odpovedanih lokalnih volitev
 / 24. 6. 2019
Albansko ustavno sodišče je zavrglo obtožbo Socialistične stranke Albanije pod vodstvom Edija Rame, češ da je predsednik države Ilir Meta kršil ustavo. Socialistična stranka ga je obtožila kršitev volilnega molka in javnega reda in miru ter nagovarjanja ljudstva k nasilju zoper politične nasprotnike pred parlamentarnimi volitvami leta 2020. Sodišče je odločilo, da za obtožbo protiustavnega ravnanja ni dovolj trdne podlage. To je drugi poskus vladajočih socialistov, da bi odstavili Ilira Meta. Prvič so mu socialisti očitali, da je protipravno zavrnil razpis lokalnih volitev leta 2019, potem ko se jih Demokratska stranka in Socialistično gibanje za integracijo nista želela udeležiti. Metov predsedniški mandat se bo sicer iztekel 24. julija, ko so na sporedu predsedniške volitve. 

Član bolgarske stranke VMRO in evroposlanec Angel Dzhambazki je v podporo poljskemu in madžarskemu neliberalizmu po govoru v Evropskem parlamentu salutiral v maniri tako imenovanih rumenih jopičev. Strastno salutiranje se je zgodilo na redni seji Evropskega parlamenta v Strasbourgu v debati o vladavini prava na Madžarskem in Poljskem. Evropsko sodišče za človekove pravice je namreč odločilo, da nespoštovanje evropskega pojmovanja vladavine prava lahko privede k finančnim kaznim. Fašistična kača je medtem iz brloga pokukala tudi na slovenskem Twitterju, na katerem se je prvič po odhodu v zapor oglasil Urban Purgar, najbolj izpostavljeni rumeni jopičnjak. 

Mogočna turistična infrastruktura na obzorju v Rogaški Slatini
 / 6. 8. 2019
Vlada je na dopisni seji potrdila, da bo financirala polovico stroškov gradnje razglednega stolpa v Rogaški Slatini. Gre za dva milijona evrov, vlada pa je zapisala, da je projekt ena glavnih investicij v strategijo razvoja turistične destinacije Rogaške Slatine za obdobje do leta 2027. Znesek postavitve 106 metrov visokega stolpa se viša, in sicer naj bi najnovejša cena izgradnje znašala 4 milijone evrov, o čemer bodo svetniki razglabljali na seji prihodnji teden. Projekt je namreč naletel na oviro pri izbiri gradbenega ponudnika, saj sta gradbeni podjetji VG5 in slatinsko podjetje GIC gradnje postavili višji ceni, kot je predvidevala občina. Ta je prvi razpis razveljavila, a so bile ponudbe na ponovljenem razpisu še višje kot prvič. Predlani je na pobudo nasprotnikov izgradnje, ki so izpostavljali slabo premišljeno vsebino projekta in nerealne finančne analize stroškov gradnje, potekal občinski referendum, na katerem so občani podprli gradnjo stolpa.

Na ustanovni seji novega programskega sveta RTV je bil z 28-imi od 29-ih glasov za predsednika izvoljen Peter Gregorčič. Gregorčič se sicer ukvarja tudi s komentatorstvom na Novi24TV in na PlanetTV. Kot kaže, so njegove edine kompetence za opravljanje vloge predsednika programskega sveta priljubljenost med gledalci strankarskih propagandnih glasil Slovenske demokratske stranke. Na položaj namestnika so svetniki z 21-imi glasovi postavili nekdanjega direktorja DUTB, Andreja Prebila.

OFF je spisal vajenec Jan, mentor je bil Virant.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness