VdOFF Pegasusa

Aktualno-politična novica
30. 12. 2021 - 15.00
 / OFF

Poljsko pretresa domači Watergate. Kanadsko podjetje za internetno varnost Citizen Lab je razkrilo vdore v telefone več predstavnikov poljske opozicije trenutne vlade, predvsem v času volitev leta 2019. Neznani storilec je z vohunsko opremo Pegasus vdrl v telefone tožilcev vladajoče stranke Zakon in pravičnost ter svetovalca opozicijske stranke. Poljska vlada seveda zanika, da bi opremo Pegasus uporabljala za nadzor politikov, četudi njen izdelovalec trdi, da jo prodaja le vladnim varnostnim silam. Predstavnik tajne službe pa se ni izrekel, ali Poljska uporablja omenjeno vohunsko opremo ali ne. 

Pegasus je sicer postal znan julija letos, ko so svetovni mediji dokazali, da so s to opremo vdrli v telefone novinarjev, aktivistov in politikov, čeprav naj bi bil Pegasus po navedbah proizvajalca namenjen »boju proti kriminalu, terorizmu in korupciji«. Donald Tusk, vodja opozicijske stranke Civilna platforma, je zahteval parlamentarno preiskavo o poljski rabi Pegasusa. Premier Mateusz Morawiecki je navedbe o vohunjenju in domnevo, da ga je naročila njegova vlada, označil za lažni novici. 

Dimitarju Kovačevskemu je makedonski predsednik Stevo Pendarovski podelil mandat za sestavo vlade. Kovačevski je tako svojega predhodnika Zorana Zaeva nadomestil na čelu stranke makedonskih socialdemokratov in vlade. Zaev je s pozicij odstopil po slabih rezultatih makedonskih socialdemokratov na oktobrskih lokalnih volitvah. Kovačevski, nekdanji namestnik finančnega ministra, prevzema koalicijo s 64 sedeži v 120-članskem parlamentu. 

Evropska unija podpira dodatne sankcije proti mjanmarski vladi in mednarodno prepoved prodaje orožja državi. Josep Borrell, visoki predstavnik Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko, stopnjevanje sankcij podpira zaradi vse številnejših vojaških napadov na civiliste in humanitarne delavce, ki so povzročili razselitev več tisoč ljudi. Varnostne sile naj bi od februarskega državnega udara ubile več kot 1300 ljudi, vojska pa obtožbe o pobijanju civilistov seveda zanika. Borrell sicer ni napovedal, kakšne ukrepe bi Unija uvedla ob stopnjevanju sankcij. Trenutno veljajo sankcije proti vidnim predstavnikom vlade in zamrznitev finančne pomoči vladi. 

Strokovni svet UKC Ljubljana je soglasno podprl uvedbo obveznega cepljenja proti covidu-19. UKC ni prvi, ki poziva k uvedbi obveznega cepljenja. Obvezno cepljenje za starejše od 50 let in ljudi s pridruženimi boleznimi je namreč predlagala tudi vladna strokovna skupina za covid-19, obvezno cepljenje za vse pa podpira tudi Slovensko zdravniško društvo. NIJZ, organizacija, ki ima pristojnost odločanja, ali je cepljenje proti določeni bolezni obvezno, pa ne podpira obveznega cepljenja proti covidu. Do sedaj so o tem razpravljali trikrat, ukrepa pa ne podpirajo, saj se bojijo, da bi povzročil odklonilen odnos do vseh cepljenj in drugih javnozdravstvenih ukrepov ter ne bi nujno zvišal ravni precepljenosti. Opozicijske stranke obveznega cepljenja ne podpirajo. Zgolj podpredsednica SD, Andreja Katič, je zatrdila, da bi obvezno cepljenje podprla, če bi se stroka pri tem vprašanju poenotila. 

Agencija za energijo bo z januarjem dvignila višino omrežnine za distribucijski sistem, in sicer za dobrih 14 odstotkov. Porabnik energije naj bi tako mesečno povprečno plačal 1,88 evra več. Omrežnina za prenosni sistem, ki jo tržno določajo proizvajalci energije, se ne draži. Namenjena je pokrivanju stroškov delovanja in vzdrževanja elektrooperaterjev ter vlaganju v inovacije in raziskave. Kot razlog za zvišanje omrežnine za distribucijski sistem je agencija navedla upad porabe električne energije v pandemičnih letih.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.