17. april ni dovolj

Oddaja
18. 4. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

Ob vsakoletnem tako imenovanem dnevu zapornikov, ki ga Palestinci obeležujejo sedemnajstega aprila, se je letos začela največja gladovna stavka palestinskih političnih zapornikov v izraelskih zaporih od leta 2012. Po podatkih nevladne organizacije Združenja za podporo in človekove pravice zapornikov Addameer je absolutno število tovrstnih zapornikov 6300, 1500 od njih pa naj bi se trenutno pridružilo stavki.

Zahteve stavkajočih so sledeče: ukinitev pridržanj brez sojenja, ki trajajo nedoločen čas, ukinitev služenja kazni v samici, več obiskov družin, ki uživajo to pravico večinoma le na papirju, dovoljenje fotografiranja ob tovrstnih obiskih, izboljšanje zdravstvenih uslug in namestitev plačljivega telefona v vsako krilo vsakega zapora.

Gladovna stavka v šestih zaporih, ki jo spremljajo tudi množični shodi na ulicah Palestine, nenaključno sovpada s 50. obletnico šestdnevne vojne, v kateri je Izrael okupiral Gazo in Zahodni breg, skupaj z ozemlji Sinajskega polotoka ter Golanske planote. Prvi odraz stavke je na pet doživljenjskih kazni obsojeni Maruan Barguti, sicer član stranke Fatah. Več o Bargutiju pove palestinski novinar Abed Samara.

Izjava

V nekaterih izraelskih medijih so se pojavila ugibanja, da gre pri tej stavki ravno toliko za znotrajstrankarske boje, kakor za boj proti okupatorju. Samara ostaja do takšnih komentarjev močno skeptičen.

Izjava

Na slabe razmere v izraelskih zaporih so pred nekaj dnevi opozorili tudi pri Amnesty International. Izrael je bil v poročilu obtožen kršenja Ženevske konvencije zaradi pridržanja zapornikov, aretiranih na okupiranih območjih znotraj Izraela.

Seveda ne gre za prvo gladovno stavko, te so v izraelskih zaporih neredke. Vendarle pa je tokratna po številu sodelujočih največja v zadnjih petih letih.

Izjava

Izraelski minister za javno varnost Gilad Erdan pravi, da pogajanj s stavkajočimi ne bo. V intervjuju za radio izraelskih oboroženih enot je slednje označil za teroriste in zaprte morilce, ki dobijo, kar si zaslužijo. Laj Buzejad iz Združenja za podporo in človekove pravice zapornikov Addameer opiše dosedanji odziv izraelskih zaporniških oblasti.

Izjava

Številne mednarodne in palestinske organizacije vztrajno opozarjajo na primere mučenja in obupne zdravstvene oskrbe v izraelskih zaporih, a brez večjega uspeha. Buzejad današnji OFFsajd zaključi z opozorilom, da se stanje v zaporih v zadnjih letih še dodatno poslabšuje, pomemben faktor v tem pa je naraščanje števila priprtih, predvsem od leta 2015 dalje.

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.