13. 2. 2023 – 17.00

Berlin blagoslovil krščanske demokrate

Audio file

V Berlinu so ponovili deželne volitve, ker je deželno ustavno sodišče zadnje volitve zaradi napak pri organizaciji razveljavilo. Prvič po letu 1999 je na volitvah v deželni parlament največ glasov prejela Krščansko-demokratska unija, krajše CDU. Krščanski demokrati so prejeli več kot 28 odstotkov glasov. Socialdemokratska stranka, krajše SPD, in stranka Zelenih sta prejeli po 18 in pol odstotka glasov. Levica, dozdajšnja koalicijska partnerica SPD-ja in Zelenih v berlinskem parlamentu, je z nekaj več kot trinajstimi odstotki pristala na četrtem mestu. Gre za najslabši volilni rezultat socialdemokratov v Berlinu po drugi svetovni vojni, na volitvah v prestolnici so zmagovali od leta 2001.

Ponovitev volitev je bila potrebna zaradi organizacijske zmešnjave pri izvedbi. 26. septembra 2021 je v Berlinu hkrati potekalo troje volitev, referendum in berlinski tekaški maraton. Ta kombinacija je povzročila zmešnjavo na voliščih, saj so nekatera delovala preveč ali premalo časa, ponekod je tudi zmanjkalo volilnih lističev, drugje so bili na njih natisnjeni napačni kandidati. Štiri dni po volitvah sta državna volilna komisija in notranje ministrstvo poslala na deželno ustavno sodišče zahtevo za presojo ustavnosti izvedbe volitev v nekaterih volilnih okrožjih. Lanskega novembra je sodišče odločilo, da je volitve treba v celoti ponoviti v roku devetdesetih dni. 

Glede zveznih parlamentarnih volitev, ki so potekale na isti dan, še ni dokončne odločitve. Parlamentarni odbor Bundestaga, v katerem imajo večino predstavniki vladajoče koalicije socialdemokratov, Zelenih in liberalcev, je predlagal ponovitev volitev zgolj na 431 voliščih, kjer naj bi se zgodile nepravilnosti. Opozicijski krščanski demokrati in svobodnjaki AfD pa so zahtevali ponovitev v celotnih šestih volilnih okrajih, kar je polovica berlinskih volilnih okrajev. Nazadnje je odbor sprejel prvotni predlog, opozicija pa je napovedala pritožbo, zaradi česar obseg in datum ponovitve zveznih volitev še ni znan. 

Ali bi organizacijsko zmedo lahko preprečili, pojasnjuje Jonathan Packroff, berlinski dopisnik portala Euractiv.

Izjava 1

Rezultate volitev iz septembra 2021 so do ponovitve upoštevali, deželno koalicijo so tako sestavili socialdemokrati z Zelenimi in Levico. Ponovljene volitve pa so dodobra premešale karte. Prvič po letu 1999 so slavili krščanski demokrati, ki so prejeli dobrih 10 odstotkov več glasov kot septembra 2021. Socialdemokrati so dosegli najslabši rezultat po drugi svetovni vojni, nekaj čez osemnajst odstotkov, kar je tri odstotke manj kot leta 2021. Packroff razloži, zakaj se je CDU tokrat odrezala tako dobro.

Izjava 2

Poleg administrativnih problemov s prejšnjimi volitvami Packroff izpostavlja še dva dejavnika, ki sta botrovala dobremu rezultatu CDU.

Izjava 3

Audio file
27. 1. 2023 – 17.00
Scholz in Biden v Ukrajino pošiljata tanke

V zadnjih mesecih so v Nemčiji odmevale kritike na račun zveznega kanclerja Olafa Scholza, ki vodi SPD. Kritizirali so ga denimo zaradi zavlačevanja z dobavo tankov Ukrajini. Po mnenju Packroffa, na lokalni ravni tovrstne kritike nimajo velikega vpliva.

Izjava 4

SPD je bila v Berlinu najpomembnejša stranka zadnjih 22 let, dobre rezultate pa so dosegali na vseh volitvah od padca Berlinskega zidu. Stalne rezultate jim je zagotavljala utrjena volilna baza.

Izjava 5

A v zadnjih letih socialdemokratom podpora upada, kar je posledica tako delovanja stranke kot sprememb v obnašanju volivcev.

Izjava 6

Ker ima Berlin status zveznega mesta, berlinski deželni parlament hkrati deluje tudi kot mestni svet. To pomeni, da je ministrski predsednik dežele Berlin tudi župan mesta, navadno je iz stranke, ki doseže najboljši rezultat na deželnih volitvah. To naj bi postal Kai Wegner iz CDU-ja, ki pa mora najprej sestaviti koalicijo. Napovedal je pogovore s socialdemokrati in Zelenimi. Še vedno pa obstaja možnost, da bodo vse tri dosedanje koalicijske stranke v primeru, da Wegnerju ne uspe, v Berlinu zavladale znova. 

OFFsajd je pripravil vajenec Tilen, pomagala je Tia.

Foto: Prirejeno po Gust Justice, creative commons

Aktualno-politične oznake

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj