Bolgarski vozel

Aktualno-politična novica
5. 4. 2021 - 17.00
 / OFFsajd

Na včerajšnjih parlamentarnih volitvah v Bolgariji je zmagala vladajoča desnosredinska stranka GERB premiera Bojka Borisova. Po uradno preštetih 70 odstotkih glasov kaže, da bo prejela okrog 25 odstotkov, kar je v primerjavi s prejšnjimi volitvami leta 2017 sedem odstotkov manj. Kampanja je bila zaradi epidemije pretežno izvedena na socialnih omrežjih. Kampanjo Borisova oriše Angel Petrov, novinar bolgarskega Dnevnika.

Izjava

Proti tretji vladi Borisova, enega najtrdoživejših evropskih voditeljev, že od julija lani potekajo protesti. Povod zanje je bila PR-provokacija voditelja sredinske stranke Demokratska Bolgarija, Hrista Ivanova, ki je s čolnom pristal na plaži, ki je v lasti osrednje osebnosti turške stranke v Bolgariji, Ahmeda Dogana. Čeprav so v Bolgariji po zakonu vse plaže javne, so Ivanova odstranili varnostniki, kar je postalo simbol ugrabljenih institucij s strani koruptivnih elit. Demokratska Bolgarija je unovčila proteste in v primerjavi s prejšnjimi volitvami potrojila svoj delež glasov na skoraj 10 odstotkov.

Izjava

Glavna poraženka volitev je opozicijska Socialistična stranka, ki je prejela 15 odstotkov, kar je 12 odstotkov manj kot na volitvah pred štirimi leti. Petrov pojasni njihov predikament.

Izjava

Udarec je doživela tudi desnica, saj v parlamentu razen VMRO, ki je komaj dosegla volilni prag štirih odstotkov, ne bo nacionalistov.

Izjava

Presenetljivo torej socialisti ne bodo več druga stranka v državi. To mesto bo zdaj pripadlo največjemu presenečenju volitev, novi stranki Obstaja takšen narod. Stranka, ki jo vodi glasbenik in TV-voditelj Stanislav Trifonov, je glasove obema etabliranima strankama vzela z mešanico voditeljeve medijske persone, kritike vladnega pristopa epidemiji ter svojo anti-esteblišment, anti-korupcijsko in anti-birokratsko linijo. Trifonov se ni udeleževal soočenj in je svojo javno podobo baziral na svoji tridesetletni televizijski karieri.

Izjava

Borisov je v povolilni izjavi predlagal, da se v interesu spopadanja s pandemijo in črpanja evropskih sredstev oblikuje začasna tehnokratska vlada.

Izjava

V takšni situaciji bo glede na neodločnost volitev predsednik Rumen Radev v naslednjih tednih postavljen v vodilni položaj. Če ne bo nihče uspel sestaviti nove vlade, bo igral ključno vlogo, saj bo moral postaviti vlado, ki bo opravljala tekoče posle do potencialnih naslednjih volitev. Radev, ki politično izhaja iz socialistov, a ima z njimi trenutno zapleten odnos, je sicer v odkritem konfliktu s predsednikom vlade Borisovom.

Borisov je s svojo oblastno metodologijo, predvsem klientelizmom in nadzorom nad mediji, pa tudi s sorodnimi politikami poudarjanja tradicionalne družine, ksenofobije in izključevanja manjšin, sprožil primerjave s svojim madžarskim in poljskim kolegom. Petrov se dotakne primerjave.

Izjava

Borisov spretno manevrira na evropskem političnem parketu in igra na bolgarsko potrebo po integraciji, s čimer si je pridobil sloves dobrega zaveznika nemške kanclerke Angele Merkel. To razgalja vso problematičnost obnašanja jedrnih evropskih držav do svoje periferije, kjer te podpirajo avtoritarne voditelje z evropskim denarjem, ki samo prispeva h korupciji.

Offsajd je pripravil vajenec Petar, mentoriral je Matija.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness