Cepivo gre na jug

Oddaja
vakcina
5. 4. 2022 - 17.00
 / OFFsajd

Včeraj je bilo potrjenih 3.400 novih okužb s koronavirusom. Pred enim letom, torej v času različice delta, bi ob takih številkah bili tik pod rekordom novih dnevnih okužb. Danes seveda to ni nič posebnega, saj je bilo pred enim tednom dnevno število novih okužb več kot za tisoč višje. Umrlo je sedem ljudi. Po štetju strokovne skupine za Covid-19 smo trenutno v šestem valu epidemije, ki pa očitno ni zbudila velikega zanimanja. Najboljši pokazatelj tega je število cepljenih, ki se že mesece praktično ne spreminja. 

V Sloveniji imamo trenutno za skoraj 1,8 milijona odmerkov neporabljenih zalog cepiv proti Covidu-19. Včeraj je bilo v celotni državi porabljenih le 5 odmerkov, dan pred tem noben, v nedeljo denimo en. Od 28. marca do 3. aprila smo skupaj porabili nekaj več kot 1.600 odmerkov. Vrh tega bo po podatkih, ki so nam jih poslali z Ministrstva za zdravje, v Slovenijo še letos dobavljenih približno dva milijona in pol že kupljenih odmerkov cepiva. Nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja proti Covidu-19 Jelko Kacin pa navaja še nekoliko višjo številko.

Izjava

Če nas je pred dobrim letom dni skrbelo, od kod bomo dobili zadostno količino cepiv, da bi zagotovili večinsko precepljenost prebivalstva, nam cepivo vsaj v tem trenutku ostaja. Ker pa cepiva, ki jih imamo na zalogi, nimajo neomejenega roka uporabe, cepiva skušamo donirati državam, ki smo jih z zakupom enormnih količin cepiv pod okriljem Evropske unije sami prehiteli. Na včerajšnji dopisni seji je tako vlada odločila, da približno 200 tisoč odmerkov cepiva proizvajalcev Pfizer in BioNTech, ki bi jih proizvajalec sicer v Slovenijo dobavil maja in junija, nameni v instrument Covax. Instrument, ki ga je zagnala Svetovna zdravstvena organizacija, pri njegovem izvajanju pa sodelujeta še fundaciji Gavi in Cepi, javno-zasebni partnerstvi, ki sta ju pomagala ustanoviti zakonca Gates, naj bi skrbel za enakomerno razdeljevanje cepiva med vse svetovne države. Slovenija je, kot je zapisano v včerajšnjem sporočilu za javnost ob odločitvi vlade, v okviru Covaxa donirala več kot 2 milijona odmerkov cepiv.

Toda če je problem Covaxa še lani bil, da so evropske države ali Združene države Amerike prek instrumenta donirale zgolj simbolične količine cepiv, je letos problem obraten. Ker cepivo ostaja vsem, ga hočejo vsi naenkrat tudi donirati, kar je pripeljalo do tega, da Covax ni zmožen zagotoviti porabnikov teh »dobrodušnih« donacij. Z Ministrstva za zdravje so nam danes tako že odgovorili, da zadnja ponudba donacije cepiva Pfizerja, ki jo je skušala donirati Slovenija, v ta mehanizem ni bila sprejeta

Covax se skupaj z državami in proizvajalci sproti dogovarja o prevzemanju donacij direktno od proizvajalca. Prek mehanizma jih dobijo predvsem države južne poloble. 

Izjava

Prav mRNA cepiva, ki jih imamo v Evropi in v ZDA največ, zahtevajo shranjevanje na izredno nizkih temperaturah. Denimo Pfizerjevo pri minus 90 stopinjah Celzija. Zato je mehanizem Covax za afriške države, s šibko zdravstveno infrastrukturo, malodane neuporaben. Nedavno je Slovenija skušala cepiva donirati v Namibijo, a je ta zaradi transporta in shranjevanja cepiv od prevzema cepiva odstopila.

Izjava

Čeprav torej države nimajo precepljenih populacij, zaradi nezmožnosti, da bi cepiva, ki jim jih ponujajo evropske države, porabile, po donacijah ni bistvenega povpraševanja. Kacin pojasnjuje, da se zaradi tega sedaj evropske države s proizvajalci dogovarjajo še o drugi možnosti.

Izjava

Poleg tega se dogovarjamo tudi o zamiku dobave že kupljenih cepiv v Slovenijo.

Izjava

Prav tako na Evropski agenciji za zdravila preučujejo možnost, da bi rok uporabe cepiv podaljšali. Denimo za Pfizerjevo cepivo z devetih na dvanajst mesecev. 

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.