Covid gre v tretji razred

Aktualno-politična novica
19. 8. 2021 - 17.00
 / OFFsajd

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport se počasi vrača s poletnih počitnic, vendar potek novega šolskega leta kljub nekaterim novim informacijam še vedno ostaja neznan. Ministrstvo je šolnike, ki delajo v osnovnih šolah, z okrožnico pred dvema dnevoma obvestilo, da bo pouk, začenši s septembrom, potekal po modelu B. Model B predvideva normativno število učencev v razredu in možnost združevanja različnih oddelkov v skupine, na primer pri izvajanju izbirnih predmetov. Tak način dela morajo spremljati različni higienski protokoli, ki vključujejo razkuževanje ter zračenje in jih šole določijo same.

Še zmeraj pa ni jasno, kateri bodo pogoji, ki jih bodo zaposleni za varno delo morali izpolnjevati. Na predlog Združenja ravnateljic in ravnateljev ministrstvo za izobraževanje podpira uvedbo samotestiranja za zaposlene v šolah. Natančneje predsednik združenja Marko Pečan.

Izjava

Zadnja odločitev glede uvedbe samotestiranja je prepuščena vladi in svetovalni skupini za covid-19, v kateri se trenutno zavzemajo predvsem za izpolnjevanje pogoja PCT. O nadaljujoči se zmedi in zahtevah po pogojih PCT Pečan.

Izjava

Vse prej kot jasen je bil včeraj tudi državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Mitja Slavinec, ki je poskušal razložiti vladno odločanje glede samotestiranja

Izjava

Vodja strokovne skupine za covid-19 Bojana Beović včeraj za Televizijo Slovenije ni razkrila, kakšno je priporočilo skupine vladi glede samotestiranja učiteljev. O tem naj bi vlada sicer odločala danes, na Brdu pri Kranju pa so danes odločili le, da bo v primeru dovoljenega samotestiranja, slednje veljalo za vse, ne pa zgolj za učitelje. Medicinske študije, na primer tista, ki jo je marca opravila univerza Birmingham, sicer kažejo, da je samotestiranje precej manj natančno, predvsem zaradi nepravilne uporabe testerja so testi pokazali napačno negativno diagnozo pri skoraj polovici oseb, okuženih s koronavirusom, pri katerih niso bili prisotni simptomi

Branimir Štrukelj, predsednik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, prav tako opozori na pomanjkanje zakonske podlage za nekatere napovedane ukrepe, so pa v sindikatu naklonjeni ideji o samotestiranju zaposlenih. 

Izjava

Z metodo samotestiranja, ki z začetkom leta ne bo obvezno, so zadovoljni tudi v Dijaški organizaciji Slovenije, vendar dijaki še niso prejeli popolnih navodil. Maja Kalin, predsednica organizacije. 

Izjava

Na nezadosten pristop vlade na področju vzpostavljanja uspešnega sistema za bivanje in delovanje z virusom je v zadnjem letu večkrat opozoril nekdanji minister za zdravje Dušan Keber. Pristojna ministrstva je poskušal pozvati k ukrepom za prezračevanje javnih in stanovanjskih stavb, kakršne so šole, s čimer bi lahko pripomogli k počasnejšemu širjenju virusa. Keber na kratko predstavi, zakaj je takšno ali drugačno prezračevanje priporočen ukrep. 

Izjava

Ne glede na postopno ponovno poslabšanje epidemiološkega stanja, pa se pristojni v svojih skopih poročilih držijo fraze: “Skrbite za redno prezračevanje.” Šole oziroma druge institucije so na lastno odgovornost zadolžene za oblikovanje protokolov. Obstaja več metod prezračevanja, Keber se osredotoči na najugodnejšo.

Izjava

Dražji metodi sta namestitev prezračevalnih naprav in filtriranje zraka, kar bi za vsako učilnico stalo nekaj tisoč evrov.

Pečan izpostavi, da ni problem samo v neorganiziranosti občih ukrepov na področju prezračevanja, ampak tudi v pomanjkanju finančnih sredstev za šole, ki želijo ukrepati individualno.

Izjava

Novo šolsko leto bo torej zaznamoval nepregleden kaos in samo upamo lahko, da to ne pomeni, da se bodo šole hitro po odprtju tudi zaprle. Obljube vlade o tem, kako se bodo trudili, da do tega ne bo prišlo, glede na dosedanje prakse niso najbolj tolažeče.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness