"Deli in vladaj" v zdravstveni negi

Oddaja
4. 1. 2016 - 17.00
 / OFFsajd

Civilna iniciativa medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov ter z njo povezano Strokovno združenje izvajalcev zdravstvene in babiške nege Slovenije pozivata ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc k odstopu zaradi neurejenega statusa srednješolskih medicinskih sester. Več kot deset tisoč srednješolskim medicinskim sestram in babicam namreč grozi nevarnost, da jim bo odvzet strokovni naziv in bodo degradirane v pomočnike diplomiranim medicinskim sestram. Civilna iniciativa medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov vidi največji problem v neustreznem nastopanju dveh akterjev: ministrstva za zdravje ter Zbornice za zdravstveno in babiško nego. Ministrstvo obtožuje neodzivanja na njihove pozive k razrešitvi problema, Zbornici pa očita, da ne zastopa interesov celotne stroke.

 

O nerešenem problemu medicinskih sester se pogovarjamo s predsednikom iniciative Klemnom Markešem, ki za začetek pojasni izvor problema v evropskih direktivah:

Izjava

Markeš nadalje pojasni, da razlika v nazivu pomeni veliko razliko v plači, ne pa nujno tudi v opravljanem delu:

Izjava

Poleg razlike v plačilu se srednješolsko izobraženim medicinskim sestram in tehnikom jemlje tudi kompetence za opravljanje določenih nalog, reševanje situacije pa je prepuščeno posameznim zdravstvenim zavodom:

Izjava

Za manko sistemske ureditve Markeš krivi nezainteresiranost Zbornice za zdravstveno in babiško nego. Očita ji, da ji v več kot dveh desetletjih ni uspelo razrešiti problema srednješolsko izobraženih medicinskih sester in tehnikov, kar je pripeljalo tudi do ustanovitve Združenja izvajalcev zdravstvene in babiške nege Slovenije:

Izjava   

Tudi samostojno Združenje, ločeno od Zbornice, je nezmožno prodreti z idejami o ureditvi omenjenega problema, saj jih ministrstvo ignorira. Nadaljuje Markeš:

Izjava

Za konec sogovornik predstavi še predlog Združenja za ureditev statusa srednješolsko izobraženih medicinskih sester in tehnikov - tako tistih, ki se bodo za ta poklic izobraževali v prihodnosti, kot tistih, ki že delujejo v zdravstvu:

Izjava

 

OFFsajd sta pripravila Zwitter in vajenec Klemen.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness