Družinski spori v slovenskem zdravstvu

Oddaja
25. 1. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

Turbulenca v slovenskem zdravstvenem sistemu ne pojenja. Vlada je konec lanskega leta prišla do dogovora z glavnim zdravniškim sindikatom FIDES glede plač. Precej manj pa je bilo storjenega za razrešitev več let trajajočih zahtev zdravnikov splošne in družinske medicine, da se uredijo razmere v njihovi panogi, kjer zdravnikov kronično primanjkuje. Družinski zdravniki, združeni pod okriljem sindikata Praktik.um, so se sedaj odločili, da svoje zahteve podkrepijo z več kot le besedami. Od dvanajstega januarja protestno izdajajo večje število napotnic na dodatne specialistične preglede in se ne držijo normativov, ki zdravnikom dajejo zgolj sedem minut za posameznega bolnika. Včeraj je na ministrstvu potekal tudi sestanek med predstavniki vlade in zdravniki, a do zbližanja stališč ni prišlo.

Največja težava splošne medicine je veliko pomanjkanje zdravnikov, ki je še posebno akutno v krajih zunaj urbanih središč. Posledica pomanjkanja kadra je velika obremenjenost zdravnikov, zaradi česar se malo diplomantov medicine odloča za specializacijo v splošni in družinski medicini. Začaran krog preobremenjenosti in pomanjkanja zdravnikov še krepijo administrativne naloge splošnih zdravnikov, ki skrbijo za komunikacijo med različnimi specialisti. Naravo problematike sistemske ureditve odnosa in delitve obveznosti med družinskimi zdravniki in specialisti razloži Danica Rotar, predsednica Združenja zdravnikov družinske medicine:

 

Izjava

 

Predsednik sindikata Praktik.um je Igor Muževič, ki je tudi eden izmed članov razširjenega strokovnega kolegija na Ministrstvu za zdravje. Kolegij je oktobra lanskega leta z ministrstvom oblikoval sporazum o nujnih spremembah na tem polju zdravstvenega sistema. Muževič v nadaljevanju povzame zahteve sindikata:

Izjava

 

Poleg ukrepov za administrativno razbremenitev zdravnikov so bile v oktobrskem dogovoru z ministrstvom naslovljene tudi  zahteve po ureditvi zunajsodnega reševanja sporov, ureditvi izvajanja mrliškopregledne službe ter spodbujanju hišnih obiskov in paliativne oskrbe bolnikov. A tega dogovora ministrstvo ni prelilo v predlagane spremembe Zakona o pacientovih pravicah. Muževič izpostavlja ureditev zunajsodnega reševanja sporov:

 

Izjava

 

Tudi o dogovoru glede elektronskega naročanja, ki je bil tekom preteklih pogovorov z ministrstvom sprejet, po Muževičevih besedah v predlagani zakonski ureditvi ni ne duha ne sluha:

 

Izjava

 

Praktik.um je o svojih namerah, da povečajo  število napotnic na specialistične preglede, ministrstvo obvestil že 27. decembra, a do začetka protestne dejavnosti odziva niso  dočakali. Informacije o tej dejavnosti, ki jo sindikat izvaja od sredine januarja, pa so v javnost prišle šele po včerajšnjem sestanku z ministrstvom. Pojasnjuje Muževič:

Izjava

 

Ministrstvo je v izjavi za javnost o poteku sestanka zapisalo, da smatra protestno dejanje kot nezakonito in v škodo tako pacientov kot kolegov zdravnikov. Ob tem so izrazili strinjanje s predlogom sindikata, da se v predlog Zakona o pacientovih pravicah zapiše, da naročanje na zdravstveno storitev ne bo brezpogojna obveznost zdravnika že ob uveljavitvi zakona, ampak se bo določilo prehodno obdobje, v katerem bo zdravnik izvedel naročilo le za paciente, ki tega sami ne morejo opraviti ali pri tem izrecno zaprosijo za pomoč.

Upoštevati nameravajo tudi pomisleke s strani sindikata glede maksimalnega čakalnega časa 30 minut, za kar bodo predvideli izjeme od te zahteve ne le v primerih izvajanja nujne medicinske pomoči, temveč tudi v primeru zaključevanja zdravstvene storitve predhodno obravnavanega pacienta, ki jo je treba izvesti brez nepotrebnega odlašanja ali prekinitve. Glede trajanja koncesij s sindikatom niso našli skupnega jezika.

Zdravniki očitke o nelegalnosti zavračajo. Čeprav se protest družinskih zdravnikov po besedah ministrstva zaenkrat še ni izrazil v podaljšanih vrstah pred specialističnimi ambulantami, pa v sindikatu Praktik.um napovedujejo, da nameravajo pri ukrepu vztrajati tako dolgo, dokler dogovor ne bo sklenjen. Z odzivom članstva sindikata današnji Offsajd zaključuje Muženič:

 

Izjava

 

Offsajd sta pripravila Natan in Gal.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.