Hitri skoki po televiziji

Oddaja
21. 9. 2021 - 17.00
 / OFFsajd

Včeraj so svetniki programskega sveta Radiotelevizije Slovenija dali soglasje k imenovanju vršilca dolžnosti direktorja Televizije Slovenija. To bo za naslednjega pol leta postal Valentin Areh, ki je do sedaj na nacionalki delal kot eden izmed dnevnih urednikov Odmevov. Na položaj ga je predlagal generalni direktor RTV-ja Andrej Grah Whatmough, ki je pred enim mesecem s pomočjo nekaterih protokolarnih bližnjic razrešil prejšnjo direktorico televizije Natalijo Gorščak.
Valentina Areha se je sicer skupaj z Igorjem Prikovičem že nekaj časa med delavci RTV-ja omenjalo kot najbolj verjetnega kandidata trenutnega generalnega direktorja. A očitno je bila njegova izbira vsem neznana vse do zadnjega trenutka. Tudi pri zagovoru svoje odločitve, ki je trajal le nekaj minut, Grah Whatmough ni podal nič razen tega, da Areh izpolnjuje pogoje in da meni, da je primeren kandidat.

Izjava

Izbira je bila presenečenje za člane programskega sveta, ki so zanjo izvedeli šele na dan seje. No, tudi kandidat sam ni imel kaj dosti prednosti.

Izjava
Areha sicer na začetku sploh ni bilo na sejo. Ko je Grah Whatmough predstavil svojo izbiro, so tudi tisti svetniki, na katere je na primer direktor računal, pri svojih dosedanjih kontroverznih odločitvah zahtevali, da se kandidat predstavi osebno. To se je zgodilo po krajši prekinitvi, med katero so uspeli priklicati Areha. Ta je nato odgovarjal le s precej splošnimi obrisi svojih načrtov.

Izjava

Prva naloga je sicer priprava programsko-produkcijskega načrta, za kar ima Areh precej malo časa, kar je izvedel na seji.

Izjava

Vprašanja za novega direktorja televizije so se poleg priprave načrtov za prihodnje leto vrtela predvsem okoli nekaterih oddaj, seveda informativnega programa, in morebitnih kadrovskih menjav. Kot je povedal Areh, naj se uredniki ne bi smeli bati za položaje.
Izjava

Prvi na udaru bo sicer verjetno informativni program, s katerega prihaja tudi Areh sam.

Izjava

 Na tapeti je bil tudi predlog Graha Whatmougha, ki je v zadnjem mesecu začasno sam vodil televizijo in je med drugim predlagal premik Studia City na torek in zamenjavo z glasbeno oddajo.

Izjava

Areh je sicer večkrat izpostavljal svoje izkušnje iz tujine, kjer je delal kot novinar, in napovedal, da se bo povezal z vodstvi britanskega BBC-ja, nemškega ZDF-a in ORF-a naših severnih sosedov. In pa, da bo kot človek z izobrazbo iz managementa uveljavljal dobre menedžerske prakse iz vodenja podjetji.  

Glavna okoliščina včerajšnje seje je bila seveda ta, da ima generalni direktor relativno zanesljivo podporo v programskem svetu, kar se je izkazalo tudi pri glasovanju, kjer je Areha podprlo 19 svetnikov, proti sta bila 2, nekaj pa jih je bilo še vzdržanih. Nekateri svetniki, na primer Janez Štuhec, sicer zagovarjajo čim večjo moč svojega direktorja in manjšo vlogo svojega organa.

Izjava

Najglasnejši nasprotnik v debati je bil sicer starosta RTV-jevskih novinarjev Lado Ambrožič, ki je opozoril, da gre po njegovem pri vsem zgolj za vprašanje informativnega programa
Izjava
Imenovanje vršilca dolžnosti direktorja televizije je na koncu potekalo relativno gladko. Po krajši debati so svetniki kandidata potrdili z veliko večino. A nova metla, kot je slavno Graha Whatmougha poimenoval premier, ima perečo težavo v drugem organu, namreč nadzornem svetu RTV-ja. Ta sicer manj vidni organ naj bi bdel nad finačnim stanjem zavoda, ki pa še zdaleč ni najboljše in to je bila tudi kritika, ki je je bil s strani nekdanjega predsednika nadzornega sveta, sedaj pa generalnega direkora Graha Whatmougha, deležen njegov naslednik Igor Kadunc. Težava za direktorja pa je bolj kot finančna v tem, da očitno nima večinske podpore nadzornega sveta. Vodenje le-tega je namreč po njegovem odhodu prevzel sicer zvesti Borut Rončević, ki pa, ko je odkril, da nima večine za svojo lastno izvolitev za predsednika, ni več sklical naslednje seje. Ko so jo sklicali štirje svetniki sami, jih je prehitel s tem, da bo seja končno potekala konec naslednjega meseca.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness