Jesen v Jarenini

Aktualno-politična novica
20. 9. 2018 - 17.00
 / OFFsajd

Jesen je. Bližajo se lokalne volitve in po ulicah je že začelo odpadati listje. V mnogih občinah komunalnim službam odstranjevanje tega povzroča preglavice in se namesto za učinkovitejšo borbo z listjem ob pomoči lokalnega prebivalstva raje odločajo za sečnjo dreves. To pogosto združijo tudi z urejanjem okolice ali kakim izmed projektov prenove kraja. Tako je tudi v vasi Jarenine v občini Pesnica v Slovenskih goricah, kjer je avgustovska sečnja platan ob otroškem igrišču vrtca sprožila neodobravanje staršev otrok in ostalih prebivalcev.

O pomenu dreves v mestnih središčih
 / 28. 8. 2018

Občina Pesnica je sečnjo združila s projektom prenove kraja, in sicer želijo ob otroškem igrišču vzpostaviti vaško središče, sredi katerega bi stala stiskalnica grozdja oziroma po domače kar preša. K projektu je sprva s podpisom partnerske pogodbe pristopilo tudi turistično društvo Ovtar Jarenina, ki pa je kasneje podporo umaknilo. Pomen postavitve preše za kraj opiše predsednik društva Zvonko Repina.

Izjava

Turistično društvo Ovtar Jarenina, katerega predsednik nadaljnjega poteka projekta ni želel več komentirati, je bilo za postavitev preše po besedah župana občine Pesnica Venčeslava Senekoviča zainteresirano že od samega začetka.

Izjava

Projekt prenove vaškega središča je sicer nastal na pobudo otrok v bližnji osnovni šoli Marjana Bantana - Stojana, pove župan Senekovič.

Izjava

Zataknilo pa se je pri krajanih. Ti so se kmalu po odstranitvi platan ustrašili za senco, ki so jih drevesa nudila otrokom v vrtcu in se združili v civilni pobudi pod vodstvom inženirja gradbeništva Uroša Oroža.

Izjava

Posekana drevesa bi občina nadomestila z norveškimi javorji, ki pa nikakor ne bi zagotavljali enake količine sence kot več deset let stare predhodnice.

Izjava

To izpostavlja tudi Stojan Habjančič, pionir trajnostne gradnje pri nas, ki pove, da so pri čiščenju zraka zelo pomembna drevesa pravih oblik in drevesnih mas. Drevo višine 25 metrov s krošnjo, široko okrog 15 metrov, ima kar 1600 kvadratnih metrov listnatih površin – filtrira zrak, zmanjšuje meglo in osončenost. V ulici z drevoredom s pravimi drevesi pa je kar trikrat manj prašnih delcev kot v ulici brez dreves.

Skupaj z drugimi nezadovoljnimi krajani je Orož podrobno pregledal projektno dokumentacijo in v njej našel številne nepravilnosti, ki so jih na srečanju predstavili županu. Ta naj bi se odzval odklonilno, tudi, ker so bila za projekt že zagotovljena sredstva v lokalnem proračunu, podprla pa ga je tudi lokalna akcijska skupina LAS Ovtar - Slovenske Gorice. Preko razpisa za razvoj urbanih središč je občina pridobila sredstva za sofinanciranje in projekt potrdila tudi v rebalansu proračuna, poudarja župan.

Izjava

Ob tem pa ne smemo pozabiti, da je čas jesenskega listja letos tudi čas bližajočih se lokalnih volitev. Na njih je v občini Pesnica župan Senekovič do sedaj kar petkrat kandidiral na listi Slovenske ljudske stranke in vsake volitve tudi dobil. Projekt prenove vaškega središča je tako po besedah Oroža politično motiviran. Župan naj bi si želel z manjšo investicijo pridobiti naklonjenost prebivalcev Jarenine na prihajajočih volitvah, saj v preteklih mandatih za kraj ni dosti storil.

Izjava

Župan Senekovič temu seveda ostro nasprotuje. Pri projektu prenove se gre predvsem za otroke, pravi.

Izjava

Temu bi pritrdili tudi podpisniki pobude, če bi le ob tem bile upoštevane njihove želje. Županu se namreč s projektom pretirano mudi, saj ga mora po začetku gradbenih del dokončati v roku treh let, poudarja Orož.

Izjava

Seveda pa tudi tu obstajajo neskladnosti opozarja župan. Podpisniki pobude združeni okrog Oroža, ki je tudi sam letos v ekipi enega izmed županskih protikandidatov, in sicer Gregorja Žmaka in njegove Liste 4x4, mu po domače rečeno pri projektu nagajajo.

Izjava

Podpisniki pobude mu seveda ne ostajajo dolžni in poudarjajo, da so pripravljeni na sodelovanje v primeru, da je občina pripravljena skupaj z njimi projekt ponovno preučiti in izpeljati po skupno zastavljeni liniji, zaključuje Orož.

Izjava

Nasprotujoča si mnenja so vedno bila in vedno bodo del političnega sistema, ki ga imenujemo demokracija, tako v mestnih kot drugih lokalnih okoljih. Dolgoletne vladavine občinarjev pa vse prej kot redkost v Sloveniji.  Kljub temu, da zgodba o jesenskem listju v Jarenini še ni dobila epiloga, tudi ker bodo do rezultata lokalnih volitev morali s preostalih dreves v vasi in okolici odpasti še preostali listi, današnji prispevek na tej točki zaključujemo. Zgodbe o odpadlem listju in drugih občinskih platanah pa vam obljubljamo v prihodnjem mesecu.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.