Kdo sploh rabi stanovanje?

Aktualno-politična novica
1. 8. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

Pripadniki iniciative Kje bomo pa jutri spali? so včeraj na Parmovi ulici v neposredni bližini Biljardne hiše Ljubljana opozarjali na splošno krizo stanovanjske politike v prestolnici. Z zbiranjem na praznih zemljiščih izbrane lokacije, ki so v lasti slabe banke, civilna iniciativa opozarja na slabo stanovanjsko politiko že od aprila letos, ko je potekala prva skupščina. Na Parmovi ulici so se tokrat zbrali, da bi na zemljišču, kamor je vstop prepovedan, opozorili na posledice najavljenega odplačilnega prenosa zemljišč s slabe banke na stanovanjski sklad. Kje bomo jutri spali? namreč zahtevajo brezplačni prenos lastništva v javni sklad.  

V letu 2017 so se nepremičnine v Sloveniji podražile za deset odstotkov. V družinskih hišah so cene skočile za 16 odstotkov. Sledijo cene rabljenih stanovanj, ki so narasle za skoraj 15 odstotkov. Letos se je skokovita rast cen stanovanjskih nepremičnin vendarle nekoliko upočasnila - v prvem četrtletju so se v primerjavi s koncem minulega leta zvišale za 0,8 odstotka. V primerjavi enakega obdobja letos in lani so se cene zvišale za 8,4 odstotka

Nakup stanovanj je, tako pravijo, vedno bolj nedosegljiv, najem vedno dražji in manj stabilen, samogradnja je vedno težje izvedljiva, neprofitni najem pa čedalje redkejši. Mlajši prebivalci Slovenije se tako vse teže osamosvojijo. Skoraj tretjina stanovanj je po nekaterih ocenah neprimernih za bivanje, 70 odstotkov pa jih je starejših od 70 let. Stanje opiše Božo Pogačar iz iniciative Kje bomo pa jutri spali?  

- Izjava

V koalicijski pogodbi so sicer vladajoče stranke, da bi si zagotovile podporo Levice, namenile nekaj pozornosti stanovanjski problematiki. Vlada je obljubila, da bodo dvignili stanovanjska proračunska sredstva do konca mandata na 0,4 odstotka BDP. Načrtujejo tudi, da bodo javne politike republiškega sklada bolj usmerili v gradnjo neprofitnih najemnih stanovanj. Po podatkih iz prejšnjega leta naj bi ta znašal dobrih 180 milijonov evrov, ki bodo namenjeni stanovanjem za mlade, študente, družine in starejše prebivalce Republike Slovenije. 

Iniciativa Kje bomo pa jutri spali? opominja na pomen zagotavljanja dostopnih stanovanj za mlade in stare.  Matej  Matija Sirk, predstavnik iniciative. 

- Izjava

Iniciativa se je rodila v študentskem domu Akademski kolegij, ki ga zaradi nejasnosti o lastništvu po osamosvojitvi upravljajo Študentski domovi Ljubljana kot odgovor na zaslužkarske ambicije Mestne občine Ljubljana. 

- Izjava

Zaradi specifičnih razmer glede objekta, ki služi kot študentski dom v mestu, kjer teh tudi primanjkuje, so se povezali s študenti arhitekture. Njihovo stališče opiše Uroš Mikanovič. 

- Izjava

Stanovanjska politika praviloma poskrbi le za najrevnejše državljane. Vse ostalo, kar bi lahko prinašalo dobiček, se prepusti zasebnikom in prostemu delovanju nepremičninskega trga. Skupina Ambasada Rog je na protestnem govoru izpostavila problematiko tudi drugih ranljivih skupin. 

- Izjava

Protestniki zahtevajo med drugimi tudi brezplačen prenos lastništva z DUTB na Stanovanjski sklad. Pravnik Franc Ježek pozdravlja protest, saj osvetljuje tematike, s katerimi se bomo morali prej ali slej soočiti. 

- Izjava

Že mesec dni pred prvo skupščino iniciative Kje bomo pa jutri spali? je Levica maja pripravila predlog novele zakona, ki opredeljuje delovanje DUTB. Po predlogu bi slaba banka tako brezplačno prenesla nepremičnine na stanovanjski sklad, s čimer bi reševali problematiko pomanjkanja stanovanj.

Predlog ni bil sprejet, saj je vladna koalicija sledila logiki finančnega ministrstva, ki ga vodi Andrej Bertoncelj, da lahko Stanovanjski sklad stanovanja zgolj odkupi po tržni ceni oziroma ceni, ki jo bo postavil cenilec, izbran od obeh strani. Pripombe Levice, češ da vlada krši vsaj dva zakona, so bile, kot je že navada pri Šarčevi vladi, preslišane. Zahteve nevladne vladne stranke Levica ostajajo zgolj mrtva črka na papirju, podobno kot njene iluzije o tem, kako bodo z nevidno roko usmerjali vlado na leve tire. 

OFFsajd sta pripravila vajenka Anja in Virant.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.