Knjižni OFF

Aktualno-politična novica
14. 4. 2014 - 17.00
 / OFFsajd

“Knjiga je orožje. Primi jo v roke!” je skoraj da ponarodel, sloviti citat Bertola Brechta. Knjiga je orožje, s katerim smo ohranjali slovensko besedo ter kulturo in dvignili izrazno moč slovenskega jezika. Knjiga je orožje s katerim smo krepili našo intelektualno ostrino ter kritičnost in prav v dneh, ko obeležujemo slovenski teden knjige, nam grozi, da nam bodo prelomili konico rezila knjižnega orožja.

V zadnjem mesecu je prišlo do dveh dogodkov, ki kažeta na potencialno slabšanje stanja na področju založništva v Sloveniji, predvsem v smislu ohranjanja kakovosti. Založba Mladinska knjiga je prejšnji četrtek bila prodana založbi Učila International, lastnici mreže knjigarn Felix, katere slovijo po izrazito profitno usmerjenem izboru izdaj, v Trstu pa se je nedavno zaprsa edina slovenska knjigarna. O poteku dogodkov in možnostih, ki nam preostanejo v prihodnosti, smo govorili s pisateljem Slavkom Preglom ter predsednikom Slovenske kulturno-gospodarske zveze Rudijem Pavšičem.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

http://www.pogledi.si/knjiga/tintin-za-telebane

"Pri nas se je za objavo Tintina pred dobrimi desetimi leti odločila založba Učila s prvimi štirimi knjigami, vendar ne povsem kronološko, saj so v slovenski izdaji prve tri in tudi najbolj sporne epizode, Sovjetsko zvezo, Kongo in Ameriko, preskočili in začeli s četrtim albumom Faraonove cigare. Kot kaže, pa so se stripi dobro prodajali, zato je profit pretehtal nad etiko in v naslednji turi leta 2004 so že objavili tudi drugo in tretjo knjigo, letos pa še prvo. Ker so Tintinove dogodivščine namenjene predvsem otrokom (lahko si jih izposodijo v šolskih knjižnicah, nekatere šole pa so jih uvrstile tudi na sezname za domače branje), se poraja vprašanje, ali je bila odločitev o natisu prvih treh stripov zaradi ideoloških, predvsem pa rasističnih elementov sploh smiselna."

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness