Končno davki za bogate

Aktualno-politična novica
8. 11. 2022 - 17.00
 / OFFsajd

Češki parlament je potrdil nov davek za banke in podjetja, ki se ukvarjajo z energetiko. Zakon uvaja 60-odstotno povišanje obdavčitve tistih dobičkov podjetij, ki presegajo 120 odstotkov povprečnega dobička teh podjetij med letoma 2018 in 2021. Podjetja, ki bodo na novo obdavčena po višji stopnji, bodo torej plačala običajen 19-odstotni korporativni davek na ves dobiček in 79-odstotni davek na presežen dobiček. Zakon mora sprejeti še zgornji dom parlamenta oziroma senat, davek pa bo v veljavi od leta 2023 do 2025. Po izračunih finančnega ministrstva bo državnemu proračunu nov davek samo naslednje leto prinesel tri milijarde in pol evrov.

 

Češka vlada je predlog davka utemeljila kot način, kako bo država subvencionirala energente za državljane, ne da bi povečala državno zadolževanje. Davek je uveden v kontekstu vedno višje inflacije in življenjskih stroškov. Medletna inflacija češke krone je septembra znašala 18 odstotkov, kar je najvišja inflacijska stopnja od leta 1993. Davek je seveda sprožil nezadovoljstvo kapitalističnega razreda, predvsem tujih investitorjev. Podjetje Unipetrol, ki je v lasti poljskega PKN Orlena, je sporočilo, da zaradi davka ne bo moglo prenoviti in posodobiti svoje infrastrukture. Na predlog davka se je burno odzval tudi češki milijarder Daniel Křetínský, ki je napovedal, da bo del njegovega energetskega konglomerata EPH zapustil državo, če bo zakon sprejet. O odzivu privatnega sektorja na novi davek smo govorili s Timom Goslingom, samostojnim novinarjem, ki se je javljal iz Prage.

Izjava

Več o tem, koga višanje davkov vznemirja in kakšni so njihovi odzivi, pove Albin Sybera, dopisnik portala BNE Intellinews. 

Izjava

Trenutna češka vlada je nastala kot poenotena opozicija nekdanjemu premierju Andreju Babišu, ki je obtožen korupcije, a je kljub temu napovedal kandidaturo na predsedniških volitvah leta 2023. Parlamentarna situacija je na Češkem sicer precej stabilna. 

Izjava

Vladajoča koalicija Pétra Fiále ima večino tako v parlamentu kot v senatu. To pomeni, da bo davek po vsej verjetnosti sprejet.

Največji protest v Pragi po žametni revoluciji
 / 6. 6. 2019

Izjava

O sprejetju takšnega davka razpravljajo, odkar je Evropska komisija predlagala obdavčitve presežnih profitov. 

Izjava

Država bo podjetja obdavčevala s posebnim mehanizmom, ki bo davčnim oblastem pomagal določiti podjetja, ki jih davek zadeva. 

Čehi izvolili oligarha
 / 23. 10. 2017

Izjava

Več o tem, da takšen davek ni nič zares nenavadnega in da Češka s tem upošteva priporočila Evropske komisije, pove Sybera.

Izjava

Davek na dobičke podjetij, ki so se zaradi energetske krize zvišali, so uvedle že Španija, Grčija, Romunija in Madžarska, zgolj na dobičke jedrskih elektrarn pa tudi Belgija. Očitno je torej, da ukrep, ki se zdi socialno pravičen do tistih, ki zaradi energetske krize najbolj trpijo, za zdaj uvajajo le države, ki si ne morejo privoščiti lastnega zadolževanja. 

 

OFFsajd je pripravil Peter Žiberna. 

 

foto: vir

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.