Konsolidacija v Karlsruheju

Oddaja
Merkel success
14. 12. 2015 - 17.00
 / OFFsajd

V nemškem Karlsruheju poteka kongres vladajoče Krščansko demokratske unije. 10-minutne ovacije, ki jih je ob zaključku govora prejela nemška kanclerka in predsednica stranke Angela Merkel, so znak, da je stranka še vedno ali pa spet konsolidirana. Glavna tema kongresa je, kakopak, odzivanje Nemčije na begunsko krizo. Kanclerka Merkel vztrajno zavrača idejo postavljanja kakršnekoli zgornje meje za število beguncev, ki jih lahko sprejme Nemčija, kar je predlagala sestrska, bavarska, Krščansko-socialna unija. V intervjuju, večer pred začetkom kongresa, je Merklova sicer poudarila le, da bo drastično znižala število beguncev. V zadnjih mesecih se je Merklova znašla pod kritiko javnosti pa tudi lastnih vrst zaradi politike - relativno - odprtih vrat.

Kdo predstavlja opozicijo Merklovi, razloži Pawel Swidlicki iz Open Europe:

Izjava

Swidlicki spregovori o problematičnem odnosu med koalicijskima partnericama; bavarsko Krščansko socialno unijo - CSU in vsenemško Krščansko demokratsko unijo - CDU:

Izjava

Tom Barfield s portala The Local pojasni logiko CSU-ja in nasprotovanja njenega predsednika Hansa Seehoferja Merklovi:

Izjava

Angeli Merkel je danes sicer uspelo pomiriti različne tabore v lastnih strankarskih vrstah. O različnih diskurzih in njih sintezi, ki je Merklovi danes uspela, Martin Glasenapp, član organizacije Medico International:

Izjava

Kljub političnim trenjem pa podpora CDU-ju med volivci ne upada. Pawel Swidlicki:

Izjava

Neposredno antiislamska, ali ne, stranka Alternativa za Nemčijo jadra na vse večjem strahu pred begunci ter ga aktivno soustvarja. Ne glede na njen ulični uspeh Glasenapp opozarja, da realne grožnje krščanski demokratični uniji Angele Merkel ne predstavlja.

Izjava

Govor Angele Merkel je bil uspešen v tem, da neposredno odraža dolgoletni način delovanja CDU, ki je inkluzivna stranka v smislu, da je zmožna notranje kritike in različne glasove vedno znova ohraniti neškodljive ter jih vključiti v svoje delovanje. Kako točno, razloži Glasenapp:

Izjava

Kanclerka Merkel se je s svojo priseljenjsko politiko našla v konfliktu z bolj konzervativnimi strujami, a to ni močno prizadelo visoke podpore, ki jo uživa med Nemci. Barfield pojasni:

Izjava

Ne glede na odprto vprašanje, kakšna bo nadaljnja politika Nemčije, ostaja vendarle jasno, da jo bo vsaj še nekaj časa vodila Angela Merkel.

 

 

Offsajd sta pripravila vajenca Zobec in Antun.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness