Kumanovo in nasilna zameglitev makedonskih notranje političnih obračunov

Oddaja
11. 5. 2015 - 17.00
 / OFFsajd

V Makedoniji po srditih spopadih, ki so potekali med pripadniki specialnih enot makedonske policije in albanskimi uporniki v mestu Kumanovo skozi ves vikend in so rezultirali v 15 mrtvih upornikih in 8 policistih, poteka dan žalovanja. Medtem ko države v soseščini v zaskrbljenosti sprejemajo poostrene varnostne ukrepe, pa makedonske varnostne sile pripravljajo analizo in napovedujejo preiskavo incidenta, ki ga je sprožila v soboto zjutraj začeta operacija makedonskih specialcev. Kumanovo oziroma naselje Divo, kamor so se zatekli albanski uporniki, je bilo pod drobnogledom makedonske policije že vse od preteklega incidenta, v katerem so uporniki zajeli njihove pripadnike. Vladimir Pivovarov, nekdanji pripadnik makedonske Varnostno-obveščevalne službe, ocenjuje, da je bila zato operacija makedonske policije pričakovana in uspešna, medtem ko to za obveščevalno službo ni mogoče trditi.

izjava

Pripadniki specialne enote makedonske policije, imenovane Tigri, so v naselju Divo med operacijo aretirali več kot 30 pripadnikov albanskih upornikov, za katere so sodne oblasti že odredile enomesečni pripor. Podobno kot v incidentu z ugrabljenimi policisti naj bi tudi skupino približno 50 domnevnih teroristov, kolikor naj bi se jih po policijskih podatkih nahajalo v Divu, vodili pripadniki s Kosova, v njej pa so bili prisotni tudi Albanci z drugih držav področja bivše Jugoslavije.

izjava

Dvodnevni spopadi so se končali včeraj nekaj po 19. uri, ko so makedonske specialne policije začele zapuščati Kumanovo. Silovito nasilje, ki je po mnenju očividcev spominjalo na vojno stanje, je sprožilo tudi val odhodov iz mesta - tako se je več sto pripadnikov albanske manjšine kljub temu, da so oblasti prepovedale zapuščati mesto, napotilo proti Preševu in tudi drugod v Srbijo. Politična komentatorka Biljana Vankovska pojasnjuje, da so se medtem razmere v Kumanovu stabilizirale, zato so se ljudje začeli vračati, še vedno pa ostaja bojazen, kje so pobegnili oboroženi uporniki, ki jih policija med operacijo ni aretirala.

izjava

Po navedbah makedonskih medijev je večina albanskih upornikov nosila uniforme Osvobodilne vojske Kosova, medtem pa je odgovornost prevzela albanska Osvobodilna narodna vojska oziroma z njo povezana nacionalistična skupina Vojska republike Iliride znotraj nje, ki je opozorila tudi na neizvajanje Ohridskega sporazuma, s katerim se je končal albansko-makedonski notranji konflikt leta 2001, in na represijo nad pripadniki albanske etnične skupnosti. Pivovarov takšne argumente vidi kot nelegitimne.

izjava

Da ne gre za medetnični konfilikt, je takoj po končanih spopadih ocenil tudi makedonski premier Nikola Gruevski. Vankovska na drugi strani ne zanika, da je konflikt med prevladujočima entničnima skupnostma v Makedoniji še vedno prisoten, toda razmere so povsem drugačne kot leta 2001.

izjava

Čeprav dogajanja v Kumanovu naša sogovornica ne vidi kot posledico makedonskega medetničnega konflikta, pa ne zanika, da utegne prinesti negativne posledice.

izjava

V Makedoniji delujoče albanske stranke, med njimi tudi koalicijska Demokratična unija za integracijo, so delovanje upornikov v Kumanovu obsodile, enako je, po besedah Pivovarova, odreagirala tudi v Makedoniji živeča albanska skupnost. Kot pojasnjuje naš sogovornik, je incident v obsodbi Makedonce in Albance le še približal.

izjava

Da albanske stranke niso prilivale olja na ogenj, pa čeprav se denimo včerajšnjega sestanka makedonskega Sveta za nacionalno varnost niso udeležili njihovi najvišji predstavniki, se strinja tudi Vankovska.

izjava

V Makedoniji sicer, kot je znano, že dlje časa poteka politično obračunavanje med opozicijo pod vodstvom socialdemokratske stranke in vlado Gruevskega pod taktirko njegove desnosredinske stranke VMRO-DPMNE. Stranki ne skoparita z obtožbami na račun druga druge o protidržavnem delovanju, zato so se po spopadu pojavile špekulacije, da ga je insceniral sam Gruevski, da bi umaknil pozornost z notranjepolitičnega dogajanja.

izjava

Na drugi strani se Biljana Vankovska, s katero zaključujemo današnji Offsajd, s tem ne strinja in ob tem opozarja na potencialno nevarnost makedonskega notranjepolitičnega konflikta.

izjava

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness