Kvantni delci RTV-ja

Oddaja
11. 7. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

Programski svet Radia Televizije Slovenije ni sprejel predloga generalnega direktorja Igorja Kadunca za razrešitev Ljerke Bizilj z mesta direktorice Televizije Slovenija. Na seji programskega sveta je bilo prisotnih 24 od skupno 29 svetnikov, za razrešitev jih je glasovalo 14, proti 5, 4 so se vzdržali, eden pa ni glasoval. Za razrešitev bi moral Kadunc zbrati večino vseh glasov, kar pomeni, da je direktorsko mesto Ljerki Bizilj rešil en glas. V današnjem Offsajdu bomo raziskali ozadje glasovanja.

Kadunc je razrešitev predlagal iz dveh razlogov. Prvi in hkrati tisti, ki je izzval več razprave, je bil prispevek o hrvaškem nacionalističnem pevcu Marku Peroviću - Thompsonu, ki ga je pripravil zdaj že bivši urednik Tednika Igor Pirković. Kršitev novinarskih standardov v dotičnem prispevku je ugotovila tudi varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev Ilinka Todorovski. Miran Zupanič, ki je po včerajšnji seji odstopil kot predsednik programskega sveta, opozori, da je programski svet z 20 glasovi za naročil generalnemu direktorju, da ukrepa in zagotovi programske standarde.

//Izjava//

Drugi razlog za razrešitev Ljerke Bizilj so bile kršitve delovne zakonodaje vse od njenega nastopa na funkcijo leta 2014. Bizilj naj bi zaposlovala honorarne sodelavce, ki so v resnici izkazovali znake delovnega razmerja. Mitjo Rotovnika, člana programskega sveta, je zmotilo to,

//Izjava//

Proti razrešitvi je poleg nekaj svetnikov, imenovanih iz kvote političnih strank in zainteresirane javnosti, glasoval tudi predstavnik zaposlenih Igor E. Bergant. Slednji trdi, da ga nobeden od naštetih argumentov ni prepričal.

//Izjava//

Kadunc je sicer v svoji obrazložitvi zatrdil, da v ospredju ni razrešitev zaradi razrešitve same, temveč dejstvo, da kljub rdečemu alarmu ni bilo prave sanacije in vzpostavitve mehanizmov, ki bi prispevke, kakršni je bil dotični o Thompsonu, preprečevali v prihodnosti. Ljerka Bizilj trdi nasprotno.

//Izjava//

Ko smo jo opozorili na dejstvo, da Pirković ni bil odstavljen, temveč je sam odstopil in obdržal enako plačano zaposlitev, je izjavila, da ni razlike med odstavitvijo in sprejemom odstopa.

//Izjava//

Nad ukrepanjem je razočarana tudi varuhinja gledalčevih pravic Ilinka Todorvski.

//Izjava//

Poleg Mirana Zupaniča je odstopil tudi Domen Savič in drugi predstavnik zaposlenih Sašo Hribar. Slednji opozori, da je bila tako zvana “afera Thompson” le eden manjših razlogov, zakaj bi morala biti direktorica zamenjana.

//Izjava//

V nekoliko bolj abstraktnem besednjaku nas spomni tudi na finančne nepravilnosti pri produciranju zabavne oddaje Ne se hecat.

//Izjava//

Vzdržani in tisti, ki so glasovali proti, se na splošne nepravilnosti niso ozirali. To je zmotilo generalnega direktorja Kadunca.

//Izjava//

Nekateri so dogajanje na RTV-ju razlagali tudi skozi prizmo dnevne parlamentarne politike. Ljerka Bizilj naj bi bila omiljena direktorica desnice, Kadunc pa dela prostor za tranzicijsko leve sile kontinuitete. Z metaforo iz znanstvenega diskurza današnji Offsajd zaključuje Hribar.

//Izjava//

facebook twitter rss

Oddaja je nastala v sodelovanju z Osservatorio Balcani e Caucaso za European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), in je sofinancirana s strani Evropske komisije. Vsebina oddaje je izključna odgovornost Zavoda Radio Študent in se ne more smatrati, da odraža stališča Evropske unije.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness