Lijepi li su mostarski univerziteti*

Oddaja
15. 10. 2020 - 17.00
 / OFFsajd

Drage kolegice in kolegi, sporočam, da bomo v nekaj trenutkih pričeli s predavanji, ki letos zaradi očitnih razlogov ne bodo potekala v živo, temveč na spletu. Upam, da ste vsi vplačali 380 evrov šolnine za prvi semester, saj vas bomo drugače vrgli ven iz predavanja! 

Tako, začenjamo s politologijo jugovzhodne Evrope, zahodnega Balkana, naših prostorov, regijona in nekdanje SFR Jugoslavije. Že v devetnajstem stoletju ... 

travnik protesti
Segregacija v izobraževanju v Federaciji Bosni in Hercegovini
 / 22. 6. 2017
Ne, ni le vas zmotil tehnični šum v programu, podobne težave imajo tudi študenti univerze ali bolje vseučilišča v Mostarju - ne zamenjajte ga za Univerzo Đemala Bijedića v Mostarju. Vendar študente poleg novega, koronsko-digitalnega načina poučevanja vznemirjajo še previsoke šolnine, netransparentnost poslovanja rektorata univerze in študentskega zbora ter slaba logistika referata. To so namreč razlogi za prvi študentski protest v Mostarju in nasploh v Bosni in Hercegovini. Včerajšnje dogajanje na ulicah Mostarja predstavi eden izmed organizatorjev protesta Marko Vračević.

Izjava

Zahteve po transparentnosti rektorata in študentskega zbora so zimzelene, čaši je torej dno izbil ukrep proti širjenju epidemije. Dva dni pred začetkom študijskega leta je univerza svojim študentom sporočila, da bo pouk potekal prek spleta, nadaljuje Vračević.

Izjava

Protestirajočih študentov ne podpira niti študentski zbor, ki ga podobno kot pri nas sestavljajo izvoljeni predstavniki študentov fakultet. Zbor je namreč protest, še preden se je ta odvil, označil za politično naravnanega. Vlogo političnih strank oziroma njihovo izključenost pojasni drugi izmed treh najbolj izpostavljenih organizatorjev Dario Hrkać. 

Izjava

Lokalne volitve v Mostarju po dvanajstletnemu premoru
 / 9. 7. 2020
Politična ozadja so v Mostarju še toliko pomembnejša, saj bodo Mostarčani v duhu evroatlantskega povezovanja Bosne in Hercegovine po dvanajstih letih ponovno volili župana in občinski svet. Pojasni Vračević.

Izjava

Medtem ko študentski zbor ob študentskih protestih pozornost posveča političnim ozadjem, protestniki opozarjajo na dolgoletne spornosti in morebitne nezakonitosti v delovanju zbora. Marko Vračević.

Izjava

Ob odsotnosti podpore študentskega zbora pa protestnikom ne uspeva niti vzpostavljanje komunikacije z rektoratom univerze. Podobno tudi aktualnopolitična rekdakcija Radia Študent ni uspela spregovoriti s študentskim zborom, od rektorata pa smo dobili le pisni odgovor, da, citiramo, “vseučilišče v Mostarju ne daje uradnih izjav o včerajšnjih protestih. V upanju, da se bo kdaj pokazal interes za vseučilišče v pozitivnem kontekstu, srčen pozdrav iz Mostarja.˝ Konec citata. Nadaljuje Hrkać.

Izjava

Čeprav protestniki niso našli institucionalne podpore, pa naj bi jih podpirala širša mostarska in študentska javnost.

Izjava

Študentsko nezadovoljstvo z noveliranim zakonom o visokem šolstvu v Srbiji.
 / 7. 10. 2014
Organizatorja protesta zagotavljata, da bodo, če univerza ne bo izpolnila vseh njihovih zahtev, miren protest izvedli ponovno čez deset dni. Vračević opozarja, da gre za štiri spremembe, za katere ni treba izgubljati časa.

Izjava

Če potegnemo črto, so protestniki s prvim študentskim protestom v Mostarju zadovoljni, povzame Hrkać.

Izjava

 

 

˝Hercegovko sa Neretve,

studentice moja mala,

za fakultet mog jarana,

da li bi ti platila?˝

 

 

*Kako so lepe mostarske univerze; po sevdalinki Lijepi li su mostarski dućani

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.