17. 11. 2014 – 17.00

Mednarodni dan študentov

Audio file

Eden od mejnikov, ki je zaznamoval študentski aktivizem, je prav gotovo leto 1939. 17. novembra obeležujemo mednarodni dan študentov v spomin na dogodke pred 75imi leti, ko so nacisti zavzeli študentske domove praške univerze, več kot 1.200 študentov pa prisilno preselili v koncentracijska taborišča. Devet vodilnih predstavnikov študentskega organiziranja v tistem času na Češkem pa so usmrtili. Med njimi tudi zgodovinarja in profesorja na praški univerzi Josefa Matouška.

Usmrtitev deveterice je bila odgovor na proti-nacistične demonstracije, ki so se začele 28. oktobra, ob prvi obletnici češko-slovaške neodvisnosti pod nemško okupacijo. Demonstracije je nacistični režim nasilno zatrl, v streljanju so ubili peka Vaclava Sedlačka in v trebuh ranili študenta medicine Jana Opletala, ki je kasneje podlegel strelnim ranam. Njegova smrt je bila povod za študentsko vretje, saj se je na pogrebu zbralo več tisoč študentov. Pogrebna komemoracija je prerasla v ponovne proti-nacistične demonstracije, nacistični režim pa je v odgovor zaprl vse univerze in visoke šole na Češkem za naslednja tri leta.

Zgodovinski oris poda Barbora Hruba, pedsednica mednarodnega društva študentov zgodovine; probleme, ki tarejo študente danes oriše Žiga Schmidt, predsednik Študentske organizacije Slovenije.

Dodaj komentar

Komentiraj