Mega ekskluzivnost spolnega nasilja

Aktualno-politična novica
5. 10. 2022 - 17.00
 / OFFsajd

Srbsko javnost je v preteklem tednu pretresel prispevek tabloida Informer, ki je objavil intervju s serijskim posiljevalcem Igorjem Miloševićem. V njem je Milošević ob drugih skrb vzbujajočih podrobnostih dosedanjih zločinov dal tudi navodila ženskam, kako naj se te vedejo, ko jih bo posiljeval, da jih pri tem, kakor se je izrazil sam, ne bo ranil. Milošević se je znašel v več sodnih postopkih zaradi spolnega nasilja in bil zaradi posilstev tudi obsojen. Nazadnje je prestajal petnajstletno zaporno kazen, ki se je iztekla pred nekaj tedni. Intervju z njim je tabloid označil za »mega ekskluzivno vsebino«. Obsodile so ga srbske organizacije za pravice žensk, Koalicija za svobodne medije, Združenje novinarjev Srbije in tudi podpredsednica vlade Zorana Mihajlović. Ta je dejala, da serijski posiljevalci ter nasilneži nimajo in ne bodo imeli prostora v medijih, saj morajo prav mediji pomagati v boju proti nasilju nad ženskami. Dan po objavi intervjuja je pred uredništvom Informerja potekal množičen protest, na katerem so zbrane zahtevale umik prispevka. Do umika prispevka sicer vse do danes ni prišlo, zato se protesti v Beogradu nadaljujejo. 

Situacijo podrobneje prestavi Nataša Elenkov iz feministične organizacije Ženska solidarnost, ki organizira proteste zoper sporen prispevek, ki je le eden od primerov nasilja, ki ga doživljajo ženske.

Elenkov 1

Protestnice so se zbrale pred stavbo tabloida, vanjo so domnevno metale tudi jajca. Protesti so se zaostrili, ko je ena od protestnic brcnila proti lastniku in glavnemu uredniku tabloida Draganu J. Vučićeviću. Na Informerju so se zlagali, da je urednik utrpel udarec v glavo, čeprav je s posnetka jasno razvidno, da ga je komaj uspela brcniti v nogo. Protesti so bili sicer med bolje obiskanimi protesti za pravice žensk v Srbiji.

Elenkov 2

Protestnice zahtevajo zlasti umik intervjuja, saj je ta ponižal tako ženske, ki so doživele nasilje Miloševića, kot tudi ženske, katerih varnost je zaradi njegove izpustitve ogrožena. S tem je za žrtve spolnega nasilja povzročil podoživljanje travm, ženske na splošno pa opozoril, da lahko postanejo njegove naslednje žrtve. Škodljivost intervjuja komentira Biljana Djordjević, profesorica na Univerzi v Beogradu

Djordjević 1

Pravice žensk v Srbiji naj bi bile sicer pravno zaščitene, a Djordjević poudarja, da v praksi institucije te pravice pogosto kršijo.

Djordjević 2

Problem spolnega nasilja nad ženskami je sicer globalni in sistemski problem. Težave, ki pa so jim na tem področju priča ženske v Srbiji, opiše Elenkov.

Elenkov 3

Ženske opozarjajo, da intervju, ki ga je objavil Informer, ni primer nepristranskega poročanja in opozarjanja na izpustitev ženskam nevarne osebe. Intervju in njegova šokantnost je namreč tabloidu prinesla veliko število klikov ter ogledov. Senzacionalnost nadalje problematizira Sanja Pavlović iz Avtonomnega ženskega centra. 

Pavlović 1

Pri Informerju trdijo, da intervju ni primer popularizacije ali opravičevanja storjenih zločinov. Po njihovem mnenju je šlo le za opravljanje medijskega poročanja. Urednik Vučićević je ob tem dejal, da so se za intervju odločili z namenom, da policija Miloševića ponovno pridrži, a protestnice navedbam ne verjamejo. O vlogi medijev več Pavlović. 

Pavlović 2

Informer je sicer kazensko prijavo vložil šele po prvem protestu pred sedežem tabloida. Milošević se je tako ponovno znašel v priporu, saj sta ga zaradi občutka ogroženosti prijavili novinarki, ki sta z njim posneli sporni intervju. Milošević je sicer obtožbe pred sodnikom zanikal, a mu je bil vseeno odrejen 30-dnevni odvzem prostosti. Tožilstvo bo o morebitni vložitvi obtožnice odločalo po zaslišanju obeh tožiteljic, morebitnih prič in izvedenskem mnenju o psihičnem stanju osumljenca. 

Potem ko se je serijski posiljevalec znašel na prostosti, so mnogi mediji, med katerimi je tudi tabloid Informer, začeli ženske opozarjati o tem, kje se Milošević nahaja. Biljana Djordjević poudarja, da je bil to le začetek senzacionalističnega poročanja o tem primeru.

Djordjević 3

Protestnice ob umiku intervjuja zahtevajo tudi spremembo novinarskega kodeksa in zmanjšanje proračuna medijem, ki poročajo neetično. Informer spada v medijski imperij, ki je vsaj naklonjen, če ne kar podrejen srbskemu predsedniku Aleksandru Vučiću. Urednik Vučićević je namreč predsednikov osebni prijatelj. 

Pavlović 3

Ker protestniškim zahtevam še ni bilo ugodeno, bo kolektiv Ženska solidarnost organiziral dodatne shode. Kakšne korake bodo ubrale v prihodnosti, pojasnjuje Elenkov.

Elenkov 4

Tabloid Informer je sicer le eden od mnogih primerov zlorabe nasilja nad ženskami za želene narative patriarhata. Ne gre namreč za opozarjanje o sistemskem nasilju nad ženskami. Namesto tega je prostor omogočen agresorjem, brez dodatnega konteksta o tem, kaj pomeni njihovo nasilje za ženske.

 

Foto: Twitter, objavljeno z dovoljenjem Ženske solidarnosti

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness