NA ZAHODU NIČ BOLJŠA NUTELLA
Tri članice Višegrajske skupine; Češka, Slovaška in Madžarska bodo pod vodstvom češkega ministra za kmetijstvo Mariana Jurečka od Evropske komisije zahtevale poenotenje kvalitete prehrambenih izdelkov istih blagovnih znamk. Vlade omenjenih držav že dalj časa opozarjajo, da so izdelki z istimi imeni, ki se pojavljajo na njihovih trgih, slabši od tistih, ki se pojavljajo na trgih v Zahodni Evropi, predvsem Avstriji in Nemčiji. Evropska komisija postavlja stroga določila glede varnosti hrane, ne pa tudi glede njene kakovosti. Podjetjem je tako dovoljeno, da pod istim imenom in z isto embalažo prodajajo izdelke z različnimi sestavinami. Raziskav, ki podpirajo trditve madžarske, slovaške in češke vlade, je sicer malo, njihovi zaključki pa kažejo na minimalne razlike med uporabljenimi sestavinami.
Slovaška zveza potrošnikov je leta 2011 izvedla raziskavo, v kateri so ugotovili razlike v sladkorju, ki ga je za slovaški trg uporabljala Coca-Cola. Razloži Miroslav Tulak s Slovaške zveze potrošnikov.
Slovaški inšpektorji Agencije za veterino in hrano so letos med 22 raziskovanimi izdelki ugotovili razlike v sestavinah pri polovici od njih. Odkrili so predvsem višje koncentracije sladil, konzervansov ter višjo vsebnost maščob. Peter Šimko s Fakultete za prehrambeno in kemijsko tehnologijo v Bratislavi opozarja, da je poleg večje vsebnosti aditivov problematična tudi kakovost sestavin:
Univerza za kemijo in tehnologijo v Pragi je ugotovila uporabo drugačnih sestavin v osmih od triindvajsetih izdelkov. Madžarski kmetijski minister Sandor Fazekas je ta teden naročil podobno oceno 100 izdelkov.
Evropska komisija strogo kontrolira varnost hrane na trgu v Evropski uniji, nima pa vpliva na njeno kakovost. Problem varnosti in kakovosti hrane pojasni Šimko:
Razloge za slabšo kakovost izdelkov, ki se pojavljajo na trgih vzhodnih držav Evropske unije, Šimko vidi predvsem v slabše razviti ozaveščenosti potrošnikov teh držav:
Uporaba cenejših sestavin je za multinacionalke privlačna, dodaja Šimko:
Na Zvezi potrošnikov Slovenije ugotovitve takih raziskav zavračajo. Razlike v uporabljenih sestavinah so po njihovih raziskavah minimalne. Pojasni Marjana Peterman z Zveze potrošnikov.
Zveza potrošnikov Slovenije je skupaj s Češko zvezo testirala kakovost Nutelle in Fante. Večjih razlik niso ugotovili, pripisati pa jih je mogoče dejstvu, da se izdelki proizvajajo v več tovarnah:
Na vprašanje, če bi Evropska komisija morala bolj nadzorovati kvaliteto hrane ali pa od proizvajalcev zahtevati, da pod istim imenom prodajajo samo identične izdelke, Peterman odgovarja:
Kljub strogim varnostnim regulacijam izdelkov pa Evropska komisija nima moči nadzorovanja kakovosti hrane. Komisija podjetjem ne more preprečiti, da bi kot izdelek z istim imenom v različnih državah tržila produkt z različnimi sestavinami. Znotraj veljavne zakonodaje imajo blagovne znamke možnost, da do določene mere prilagajajo sestavine in razmerja med sestavinami na trgu. Današnji Offsajd zaključi Peterman:
OFFSAJD sta prežvečila Igor in vajenka Lana.
Dodaj komentar
Komentiraj