Nekdaj rojaki, danes narodna manjšina?

Aktualno-politična novica
15. 6. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

Zveza zvez kulturnih društev konstitutivnih narodov in narodnosti nekdanje SFRJ v Sloveniji - Exyumak  in Združena levica sta pripravili predlog za spremembo ustave. Po predlogu bi v ustavo vnesli nov člen, ki bi pripadnikom narodov nekdanje Jugoslavije priznal status narodnostne manjšine.

 

Podpredsednik Exyumaka Ilija Dimitrievski predstavi njihov predlog in nadaljnje korake.

 

izjava

Exyumak je predstavil tudi predlog tega izvedbenega zakona, ki bi urejal predvsem področja izobraževanja, kulture in medijev. Ilija Dimitrievski predstavi želene spremembe na področju izobraževanja.

izjava

Za to, da se izbirni predmet izvaja, je potrebno zanimanje sedmih učencev za ta predmet. Exyumak je pripravil tudi  predlog sprememb na področju kulture. V Sloveniji deluje več kot 100 kulturnih društev teh narodnih skupnosti, ki se tako kot ostala kulturna društva lahko prijavljajo na razpise ministrstva za kulturo. Ilija Dimitrievski predstavi njihov predlog glede financiranja društev in problematiko trenutne ureditve.

izjava

Tretje področje, na katerem si predlagatelji želijo izboljšav, pa je področje medijev. Predvsem si želijo ureditev financiranja medijev manjšinskih društev in tudi, da bi obči mediji posvetili več pozornosti njihovim skupnostim, ki predstavljajo 10 odstotkov prebivalstva Slovenije. Ilija Dimitrievski predstavi predlagane spremembe na področju medijev.

izjava

Zadnja sprememba na področju pravic narodov nekdanje Jugoslavije je bila leta 2011 sprejeta deklaracija o položaju teh narodnih skupnostih. Deklaracija razglaša, da imajo pravico do samoorganiziranja in razvijanja svoje kulture in jezika, vendar pa ne določa pravne podlage za spremembe zakonodaje o teh skupnostih. Posledica deklaracije je bila ustanovitev sveta vlade za vprašanja narodnih skupnosti pripadnikov narodov nekdanje SFRJ, ki je bil ustanovljen z ustavno večino. V tem svetu so člani Exyumaka že trikrat predlagali spremembo ustave, a se zadeva ni premaknila.

Ilija Dimitrievski predstavi dosedanja prizadevanja in razloži, zakaj namesto deklaracije potrebujemo spremembo ustave.

izjava

Za sprožitev postopka spremembe ustave pobudniki potrebujejo 20 poslanskih podpisov, zagotovljenih pa imajo 6 podpisov Združene levice in 3 podpise nepovezanih poslancev. V Združeni levici so optimistični in računajo na podporo drugih strank.

Stališče Nove Slovenije predstavi poslanec Jožef Horvat:

izjava

Exyumak je predlog spremembe ustave že marca predstavil premierju Miru Cerarju, ki jim je, kot poroča Slovenska tiskovna agencija, obljubil, da bo njihov predlog šel naprej v zelo kratkem času. Poslanec Stranke modernega centra Dragan Matič oceni predlog Združene levice in predstavi delovanje SMC na tem področju:

izjava

Poslanec Združene levice Matej Vatovec pa razloži, zakaj si prizadevajo za ureditev statusa teh 6 narodnih skupnosti preko spremembe ustave, in ne preko navadnega zakona. Za sprejem navadnega zakona bi namreč zadostovala navadna večina, za spremembo ustave pa je potrebno soglasje dveh tretjin poslancev.

izjava

 OFFsajd je pripravila Gea.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness