O kosovskih volitvah

Aktualno-politična novica
9. 6. 2014 - 17.00
 / OFFsajd

Poslušalcem RŠ-a in bralcem spletne strani Radia Študent se opravičujemo, da zaradi tehničnih težav oddaja ni bila celotno predvajana v etru. Tukaj vam je dostopen tekst oddaje s pripadajočimi linki k izjavami.

Na Kosovu so včerajšni dan zaznamovale parlamentarne volitve. Volivci v tej najmlajši evropsk državi so očitno ponovno izvolili stranko Hashima Thacija, po 94-ih odstotkih preštetih glasov namreč kaže da je stranka aktualnega premierja, Demokratska stranka Kosova, prejela dobrih 31 odstotkov glasov. Kako gleda na Thacijevo zmago smo povprašali kosovskega filozofa Agona Hamzama:

Izjava  

Srbska vlada je pozvala kosovske Srbe, da se udeležijo volitev, kar lahko razumemo v duhu bruseljskega sporazuma, ki je bil podpisan lanskega novembra med Srbijo in Kosovom in je Srbiji odprl pot k evropskim integracijam. Kako gleda na to potezo srbske vlade in ali verjame, da bi sporazum lahko zagotovil nekakšno široko avtonomijo severnim srbskim občinam na kosovskem severu, smo povprašali srbskega politologa Zorana Stojiljkovića:

Izjava 

Hamzam je sicer kritičan do celotne politične slike na Kosovu, saj niti v drugouverščeni Demokratski zvezi Kosova ne vidi alternative trenutni kosovski politični situaciji:

Izjava 

V luči skromne politične izbire Hamza vidi tudi nizko volivno udeležbo, ki je zaznamovala včerajšne volitve. Na volišča je izšlo le dobrih 43 odstotkov volilnih upravičencev:

Izjava 

Hashim Thaci je deležen hudih obtožb glede korupcije, ki je sploh huda težava kosovske družbe. Agon Hamaz ni optimističen glede boja proti korupciji v svoji domovini in glavno težavo vidi v svojevrstni kompleksnosti kosovske pravosodne ureditve:

Izjava 

Porazna politična slika Kosova, prepletena s korupcijo in nemalokrat s kriminalno preteklostjo političnih akterjev, se odslikava na celotno kosovsko družbo, ki trpi zaradi poraznega stanja kosovskega gospodarstva:

Izjava

Na koncu smo sogovornika vprašali, ali bi se strinjal z našo oceno, da tokratne volitve ne bodo ničesar spremenile na Kosovu. Agon Hamza se s tem ni strinjual in je zatrdil, da bodo volitve vsekakor prinesle spremebe, natančneje, spremembe na slabše.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Lahko popravite večkrat narobe napisan priimek filozofa iz Kosova?

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness