O temnih silah za usodo Dilme Rousseff

Oddaja
18. 4. 2016 - 17.00
 / OFFsajd

Spodnji dom brazilskega parlamenta je izglasoval razrešitev predsednice Dilme Rousseff. Preden odide, mora o tem čez nekaj tednov glasovati še zgornji dom parlamenta. Če oziroma ko bo do tega prišlo, bosta Rousseff in njena vlada pod vodstvom Delavske stranke morali za pol leta zapustiti položaje, med odločanjem vrhovnega sodišča, najvišje instance v tem postopku, pa bo državo vodila vlada skrajno centrističnega podpredsednika Michela Temera, čigar stranka je pred kratkim izstopila iz vladajoče koalicije.

Kampanja proti Rousseffovi temelji na obtožbah, da je pred volitvami s prenašanjem denarja iz državnih bank v proračun lepšala stanje države. Kljub temu mnogi verjamejo, da gre predvsem za politični projekt, tudi zato, ker je korupcija močno razširjena. Tako je od 367-ih kongresnikov, ki so glasovali za Dilmino razrešitev, kar 150 vpletenih v različne kazenske postopke. Tudi sicer so se nekateri obnašali precej krvoločno. Skrajno desni poslanec Jair Bolsonaro je tako svoj glas posvetil poveljniku posebne mučilne vojaške enote, ki je med diktaturo med letoma 1964 in 1985 mučila tudi nekdanjo levičarsko gverilko, zdaj pa predsednico Dilmo Rousseff.

O zapletenem dogajanju z dolgo zgodovino smo govorili z Alfredom Saadom-Filhom, profesorjem na londonski Šoli orientalskih in afriških študij ter avtorjem mnogih knjig.

Najprej smo sogovornika prosili, da nam oriše zgodovino 14-letne vladavine Delavske stranke. V prvih osmih letih je državo vodil famozni Luiz Inácio Lula da Silva, ki je tako med prebivalci kot kapitalisti užival visoko podporo. Kakšno državo je torej zapustil svoji lastnoročno izbrani naslednici Dilmi Rousseff, ki se trenutno trudi s svojim drugim mandatom.

Izjava se nahaja v posnetku.

 

Kakšna je bila torej sestava prve vlade Dilme Rousseff, katere interese je zastopala, še posebej v času globalne krize, ko je brazilski čudež začel izgubljati svoj sijaj. Govori Alfredo Saad Filho.

Izjava se nahaja v posnetku.

 

Že pred tem zadnjim valom protestov so se v Braziliji odvile številne množične ulične manifestacije. V čem se protesti v minulih letih razlikujejo od teh zadnjih?

Izjava se nahaja v posnetku.

 

V središču političnega dogajanja je korupcijski škandal Lava Jato oziroma avtopralnica. Saada Filha smo povprašali, kaj so konkretne obtožbe proti predsednici Rousseff in kakšna je vloga sodne veje oblasti, katere člani sebe razumejo kot viteze na križarskem pohodu proti korupciji.

Izjava se nahaja v posnetku.

 

Za organizacijo teh zadnjih protestov stoji tako imenovana nova desnica. Kje je njen izvor, kateri sloji in industrijski interesi jo sestavljajo in kaj so njene omejitve? Odgovarja Alfredo Saad Filho.

Izjava se nahaja v posnetku.

 

Kakšna je torej prihodnost za brazilsko levico in brazilsko politično sceno na splošno? Saada Filha smo še posebej povprašali po podpredsedniku države in vodji centristične Stranke demokratičnega gibanja Brazilije Michelu Temerju, ki bo, kot vse kaže, postal začasni predsednik države.

Izjava se nahaja v posnetku.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness