Odpoved pogodbe o zaposlitvi iz krivdnega razloga – pa srečno!

Aktualno-politična novica
22. 9. 2022 - 17.00
 / OFFsajd

Poslovodstvo Premogovnika Velenje je proti Asmirju Bećareviću, predstavniku Sindikata delavcev rudarstva in energetike Slovenije, krajše SDRES, v ponedeljek zaključilo postopek redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz krivdnega razloga, so sporočili iz omenjenega sindikata. Bećareviću, ki je kot rudar v podjetju delal skoraj 25 let, je delodajalec očital, da je kršil navodila osebne zdravnice o ravnanju v času bolniškega staleža. V SDRES-u odpustitev Bećarevića razumejo kot povračilni ukrep za njegovo sindikalno delovanje. Pri Premogovniku Velenje so nam sicer odgovorili, da razlog za odpoved vsekakor ni bilo sindikalno delovanje. Dokaz za to je po njihovem kar to, da so odpustili več delavcev, citiramo: »V obdobju od 2018 dalje smo zaradi kršitev obveznosti iz delovnega razmerja odpovedali pogodbo o zaposlitvi 13 delavcem, v letošnjem letu pa 4 delavcem

Govorili smo z Bećarevićem, ki je uvodoma pojasnil, kako in zakaj mu je bila predpisana bolniška.

Izjava

Minuli petek je na sedežu delodajalca na Partizanski cesti 78 v Velenju potekal zagovor. Poslovodstvo Premogovnika Velenje se ga ni udeležilo. Bećarević je predložil pisni zagovor, v katerem se je odzval na očitke, naštete v pisni seznanitvi s kršitvami, ki jo je prejel prejšnji ponedeljek. Delodajalec mu je med drugim očital, da je, citiramo »dne 20. 7. 2022 ob 12.50 uri vstopil v trgovino Hofer na naslovu Selo 7a, Velenje, in se iz trgovine vrnil ob 13.02 uri z  večjo vrečko«. Konec citata. Po mnenju Premogovnika Velenje je Bećarević s tem kršil »navodilo za ravnanje v času zadržanosti od dela zaradi bolezni ali poškodbe, ki ga je v zvezi z delavčevim zdravjem dne 13. 7. 2022 podala njegova osebna zdravnica Sretanka Boljanović«. Bećarević odgovarja:

Izjava

Bećarević je v času bolniške v skladu s svojimi zdravstvenimi zmožnostmi opravljal tudi sindikalne aktivnosti. Tako je junija sodeloval pri zbiranju podpisov peticije za dostojno malico. V živo na delovnem mestu so zbrali 603 podpise, v spletni peticiji pa več kot 400, kar skupaj znaša slabo polovico vseh velenjskih rudarjev. 

Izjava

V izjavi omenjeni SPESS je Sindikat pridobivanja energetskih surovin Slovenije, ki je obstajal že pred SDRES-om. Leta 2015 so delavci SDRES ustanovili zaradi tega, ker je SPESS deloval v nasprotju z interesi delavcev in z upravo premogovnika podpisoval dogovore o zmanjšanju delavskih plač. Da bi novinarki pokazal podpise, ki so jih zbrali v SDRES-u, je Bećarević 21. julija nato podal izjavo za časnik Večer, v ta namen se je – kot izhaja iz delodajalčevih očitkov – ob 11.30 na avtobusni postaji Velenje Via Blanca sestal z novinarko Rozmari Petek in, citiramo iz pisne seznanitve s kršitvami Premogovnika Velenje, »ji kazal papirje, ki so se nahajali v zeleno beli mapi, ki jo je prinesel s seboj, srečanje pa je trajalo do 11.47. ure«. Konec citata. Peticija za dostojno malico se je izkazala za uspešno.

Izjava

Odpoved pogodbe o zaposlitvi je Bećareviću vročil detektiv, ki so ga za to najeli v Premogovniku Velenje in je tudi beležil navedene izhode in gibanje.

Izjava

Goran Lukić iz Delavske svetovalnice poudarja, da je najemanje detektivskih storitev pri delodajalcih »zelo popularno«. Pri Premogovniku Velenje smo poizvedovali, kdaj je podjetje najelo detektiva in koliko so znašali stroški za te storitve, a na vprašanje niso odgovorili. Zapisali so le, da je zaposleni  v času bolniškega staleža, v katerem je že od oktobra lani, večkrat kršil navodila svoje osebne zdravnice o ravnanju v času bolezni. Kakor trdijo, so mu zaradi več in ponavljajočih se kršitev že julija letos izdali opozorilo pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi v primeru ponovne kršitve. Zatrdili so, da so bili že takrat izpolnjeni pogoji za izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi, vendar se zanjo delodajalec kljub temu ni odločil in je dal delavcu še eno priložnost.

Kdo in na kakšen način lahko v Sloveniji izvaja nadzor nad delavcem, ki je na bolniški, razloži Simon Karlovšek, odvetnik pri Odvetniški pisarni Karlovšek, ki sicer zastopa Bećarevića, in poda tudi svoje mnenje o obstoječi pravni ureditvi.

Izjava

Način uvedbe nadzora nad spoštovanjem bolniškega staleža se namreč razlikuje glede na to, ali je delavec zaposlen v javnem ali zasebnem sektorju, pri čemer je tisti v zasebnem sektorju v slabšem položaju.

Izjava

Kot še dodaja Karlovšek, ugotovitve o delavskih zlorabah bolniške odsotnosti še ne pomenijo, da je ne zlorabljajo tudi delodajalci.

Izjava

Odpoved pogodbe o zaposlitvi iz krivdnih razlogov bo Bećarević izpodbijal na sodišču. Sindikalni boj bodo nadaljevali tudi v SDRES-u, pri katerem napovedujejo kazenski pregon odgovornih.

Izjava

Medtem ko se poslovodstvo Premogovnika Velenje ukvarja z odpuščanjem predstavnika sindikata, v današnji izdaji časnika Delo poročajo o tem, da je povezana družba Holdinga Slovenske elektrarne na robu bankrota. Velenjski premogovnik, za zaprtje katerega je trenutno predvideno leto 2033, je lani posloval s 36 milijoni evrov čiste izgube. Revizorji družbe Delloite v letnem poročilu opozarjajo, poroča Delo, da Premogovnik Velenje »ustvarja ponavljajoče se izgube in se srečuje z visokimi likvidnostnimi izgubami«. A zaposlitve poslovodnih kadrov bržkone niso pod vprašajem. Sploh pa ne iz krivdnih razlogov.

Naslovna fotografija: Premogovnik Velenje

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.